Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zomrel bozkávajúci námorník (†86) zo slávnej vojnovej FOTO

Glenn McDuffie, muž zo slávnej vojnovej fotografie Zobraziť galériu (2)
Glenn McDuffie, muž zo slávnej vojnovej fotografie (Zdroj: abcnews.go.com)

HOUSTON – Vo veku 86 rokov zomrel Glenn McDuffie, muž, ktorý pózoval na slávnej čiernobielej fotografii "Bozkávajúci námorník" z čias ukončenia druhej svetovej vojny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Snímka zachytáva 18-ročného McDuffieho, ako na námestí Times Square v americkom New Yorku pri príležitosti osláv víťazstva nad Japonskom vášnivo bozkáva neznámu zdravotnú sestru. Záber zhotovil 14. augusta 1945 fotograf magazínu Life Alfred Eisenstaedt.

Mladý námorník práve prestupoval z jedného vlaku na druhý, keď sa dozvedel o japonskej kapitulácii. "Bol som veľmi šťastný. Vybehol som do ulíc mesta, kde som zbadal tú sestričku. Šiel som priamo k nej a pobozkal som ju," spomínal na udalosť McDuffie.

Glenn McDuffie, muž zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: abcnews.go.com)

Dlhé roky ho trápilo, že verejnosť nepozná jeho identitu, pred šiestimi rokmi sa preto obrátil na súdnu kresličku z policajného oddelenia v Houstone Lois Gibsonovú, ktorá je v odbore uznávanou kapacitou a pomohla vyriešiť mnohé kriminálne prípady.

Gibsonová vytvorila približne 100 kresieb McDuffieho tváre v póze, akou sa preslávil na predmetnej fotografii. Po dôslednej analýze a porovnávaní jeho čŕt potvrdila, že na snímke sa nachádza McDuffie, ktorý zomrel 9. marca v Dallase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu