Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinský parlament schválil prepustenie Tymošenkovej: Ľudia ostávajú v uliciach!

Boje na Ukrajine Zobraziť galériu (41)
Boje na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Radikálni opoziční demonštranti dopoludnia v centre Kyjeva spustili paľbu na pozície vojsk ministerstva vnútra, čím narušili krehké prímerie. K incidentu došlo asi o 10.15 h miestneho času, keď sa skupina radikálov pokúsila preraziť si cestu k budove parlamentu. Podľa opozície sa naopak do parlamentnej budovy pokúsili preniknúť policajti, boli ale vytlačení.

ONLINE vysielanie z Ukrajiny


Live streaming video by Ustream

20:42 Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vyhlásil na 22. a 23. februára štátny smútok za obete masových demonštrácii v krajine, informovala agentúra ITAR-TASS. Počas víkendu budú štátne vlajky spustené na pol žrde, zrušené sú zábavné a športové podujatia a zmení sa aj obsah rozhlasových a televíznych programov.

20:10 Policajné zložky opúšťajú sídlo prezidenta.

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

20:09 Takto ukrajinskí poslancovia oslavovali schválenie zákonov. 

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

19:52 V centre Kyjeva je od štvrtkového príchodu európskych ministrov pokoj, výnimkou sa stala krátka prestrelka pri parlamentnej budove medzi ťažkoodencami a demonštrantami. Policajti sa údajne pokúsili do parlamentnej budovy vstúpiť, poslanci ich ale vykázali. Policajti sa počas dňa z priestoru okolo parlamentu vzdialili, ťažkoodenci zmizli aj z okolia prezidentského sídla. Prevádzka metra bola obnovená, otvorené sú aj predtým zablokované stanice v centre.

19:48 Maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi dnes v Budapešti ocenil dohodu medzi ukrajinským prezidentom a opozíciou o urovnaní politickej krízy na Ukrajine. Zdôraznil však, že je dôležité, aby dohodu dodržiavali obe strany, pretože podľa jeho slov to vytvorí politické a ústavné podmienky pre urovnanie.

19:10 Biely dom v piatok ocenil dohodu medzi ukrajinským prezidentom a opozíciou na ukončenie násilia a uviedol, že by sa mala okamžite implementovať. Hovorca Jay Carney povedal, že posledný vývoj na Ukrajine má podporu Spojených štátov a dohoda je v súlade s tým, za čo sa Washington zasadzoval. Podľa Carneyho budú USA naďalej pozorne monitorovať, či budú nasledovať aj konkrétne kroky.

18:50 Krátku pracovnú cestu do ukrajinského Užhorodu a kontrolu hraníc vo Vyšnom Nemeckom absolvoval dnes minister vnútra Robert Kaliňák. Ako uviedol na brífingu na slovensko-ukrajinskej hranici, dôležité bolo odovzdať priamo správu o podpore zo strany Slovenska a Európskej únie. „V Užhorode som hovoril s našou konzulkou, ako aj so zástupcami oboch strán, teraz vlastne už jednej. Noví aktivisti presvedčili predstaviteľov miestnej štátnej správy a samosprávy, aby sa zjednotili a bez násilia začali kontrolovať situáciu. Išiel som sa pozrieť aj do mesta a situácia je tu úplne pokojná,“ povedal Kaliňák. Ako dodal, so zástupcami silových zložiek sa nestretol.

18:30 Za použitie násilia proti demonštrantom dnes ukrajinský parlament odvolal z funkcie ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Zacharčenko je medzi demonštrantmi na Námestí nezávislosti nenávidenou osobou za nariadenie viacerých policajných zásahov voči protivládnym aktivistom. Jeho odvolanie bude vnímané ako víťazstvo protestného hnutia, konštatovala agentúra Reuters.

Protesty na Ukrajine
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

18:20 Slovensko víta dohodu medzi ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou. Podľa ministerstva zahraničných vecí (MZV) to je príležitosť na ukončenie bezprecedentného násilia a prechod k riešeniu hlbokej politickej krízy prostredníctvom rokovaní. "Veríme, že všetci kľúčoví aktéri na Ukrajine preukážu dostatok politickej zodpovednosti a naplnia uzatvorenú dohodu krokmi, ktoré prispejú k normalizácii života v krajine a umožnia realizovať túžbu Ukrajincov po živote v demokratickej, stabilnej a prosperujúcej spoločnosti," uviedlo MZV vo svojom vyhlásení.

17:45 Ukrajinskí poslanci dnes schválili zákon umožňujúci oslobodiť väznenú vodkyňu opozície, bývalú premiérku Juliu Tymošenkovú. Parlament podľa agentúry ITAR-TASS hlasmi 310 zákonodarcov zrušil trestnosť skutku, za ktorý bola expremiérka odsúdená na sedem rokov väzenia.

17:40 Podľa viacerých správ mnohí protestujúci a aktivisti s dohodou nie sú spokojní a už vyhlásili, že z Majdanu neodídu. Neakceptuje ju ani radikálny Pravý sektor, ktorý trvá na okamžitom odstúpení Janukovyča a úplnej zmene režimu.

17:30 Ministri obrany Európskej únie na neformálnom stretnutí v Aténach preberali aj situáciu na Ukrajine a mnohí z nich apelovali na ukrajinskú armádu, aby sa do konfliktu medzi vládou a opozíciou nezapájala. Povedal to dnes šéf gréckeho rezortu obrany Dimitris Avramopulos. Hlavnou témou dnes skončenej dvojdňovej schôdzky však boli zahraničné vojenské misie EÚ a najmä pripravovaná misie v Stredoafrickej republike.

17:19 Tisíce protestujúcich sa zišli na Námestí nezávislosti, kde sa konala omša za zosnulých počas nepokojov. Mnohí z nich sa neudržali slzám, píše na Twitteri reportér BBC.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

17:10 Dnešná dohoda medzi ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou o ukončení politickej krízy, ale hlavne to, ako bude zrealizovaná, bude mať určitý vplyv na podobu sankcií, ktoré teraz v Bruseli na pracovnej úrovni pripravujú diplomati . Mimo záznam to uviedli zdroje oboznámené s prípravou sankčných opatrení. Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová podľa agentúry Reuters v Londýne zdôraznila, že realizácia dohody bude zásadnou a veľmi náročnou otázkou.

16:49 Poslanci podľa agentúry Reuters odhlasovali bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých ľudí, ktorých úrady zadržali alebo obvinili v súvislosti s protivládnymi protestmi.

16:48 Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy privítal dnešnú dohodu medzi vládou a opozíciou o urovnaní politickej krízy na Ukrajine. Označil ju za "nevyhnutný kompromis". "Všetky strany sú teraz zodpovedné za to, aby boli odvážne a pretvorili slová na skutky v záujme budúcnosti Ukrajiny," uviedol Rompuy podľa agentúry DPA. Pochválil prácu trojice ministrov zahraničných vecí EÚ Laurenta Fabiusa (Francúzsko), Franka-Waltera Steinmeiera (Nemecko) a Radeka Sikorského (Poľsko), ktorá dohodu sprostredkovala.

16:46 Skupina policajtov zo západnej Ukrajiny prišla pred katedrálu Sv. Michala ukázať podporu opozícii v Kyjeve.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

16:42 Protivládni demonštranti zatiaľ ostávajú na Námestí slobody.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

16:33 Na zábere z videa agentúry AP je zachytený podpis prezidenta Janukovyča na dohode s opozičnými lídrami.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

16:30 Násilné incidenty sú hlásené aj z iných miest. V Černihivě pri hraniciach s Bieloruskom dav mládeže vyplienil kanceláriu tamojšej odbočky komunistov a zaútočil na kanceláriu vládnej Strany regiónov. Odbočky tejto strany boli vypálené aj v Komsomolsku a vo Vinnycje. V prístavnom Mykolajive naopak skupina radikálov zaútočila na kanceláriu opozičného hnutia udara.

16:25 Poslanci krymského parlamentu sa chystajú hlasovať o anulovaní uznesenia komunistického politbyra z roku 1954, ktoré poverilo vtedajšieho vládcu Sovietskeho zväzu Nikitu Chruščova odovzdať Ukrajine "darom" čiernomorský polostrov Krym. Proti sa stavia šéf autonómnej krymskej vlády Anatolij Mogiljov.

16:11 Ukrajinský parlament dnes schválil osobitný zákon, ktorý znamená návrat k ústave z roku 2004 a ktorý odoberá hlave štátu niektoré právomoci. Pre tento krok, ktorý má prispieť k ukončeniu politickej krízy a krviprelievania, hlasovalo podľa agentúry Interfax 386 z celkom 450 poslancov. Snemovňa podľa agentúry Reuters tiež schválila bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých zatknutých, ktorí by mohli byť stíhaní za nepokoje v krajine.

16:03 Vlajka Európskej únie v kancelárii starostu Ľvova.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

15:50 "Opoziční lídri podpísali dohodu s Janukovyčom, ale na Námestí nezávislosti stále počuť skepsu; veľa protestujúcich hovorí, že prezident musí odstúpiť," napísal na Twitter reportér BBC Steve Rosenberg.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

15:42 Ukrajinskej polícii sa v spolupráci s aktivistami z mesta Boryspil podarilo zadržať sedem zástupcov takzvanej skupiny "titušky", píše Focus.ua. Ide o provokatérov a pouličných bitkárov, ktorí sú oblečení ako účastníci Euromaidanu a ich úlohou je vyvolávať konflikty a chaos. Mali mať pri sebe množstvo granátov aj inštrukcie na výrobu výbušnín.

15:38 Niektoré z podmienok zakotvených v podpísanej dohode:

- V priebehu 48 hodín po podpise bude prijatý, podpísaný a zverejnený osobitný zákon, obnovujúci platnosť ústavy z roku 2004.

- Signatári tiež prisľúbili do desiatich dní vytvoriť koaličnú vládu národnej jednoty.

- Ústavná reforma, zavádzajúca rovnováhu do právomocí prezidenta, vlády a parlamentu, byť zavŕšená tento rok v septembri.

- Prezidentské voľby sa majú konať najneskôr v decembri tohto roku.

- Hlasovaniu má predchádzať prijatie nového volebného zákona a vytvorenie novej volebnej komisie.

15:30 Prezident Janukovyč sa počas niekoľkominútovej ceremónie podľa spravodajcu agentúry Reuters ani neusmial.

15:22 Postaviť Ukrajinu pred voľbu – Východ alebo Západ - znamená ju rozbiť. Zdá sa, bohužiaľ, že sa to deje. Taktiež sa zdá, že si to väčšina zo zúčastnených začína uvedomovať. Otázkou je, či nie neskoro. Ilúziou je najmä predstava, že tento problém môžu vyriešiť nové voľby, uvádza sa v dnes zverejnenom komentári na stránke www.klaus.cz, pod ktorý sa podpísali bývalý český prezident Václav Klaus a ekonóm Jiří Weigl.

15:13 Je to oficiálne. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a opoziční vodci podpísali dohodu o ukončení politickej krízy, dohodnutú Európskou úniou. Oznámili to dnes tlačové agentúry. Krízu, ktorá viedla k ozbrojeným zrážkam v centre Kyjeva s desiatkami obetí na životoch, ukončiť vytvorenie novej vlády a vypísanie predčasných prezidentských volieb.

15:07 Takto to momentálne vyzerá na Námestí nezávislosti v Kyjeve.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB)

14:58 Prezident Janukovyč a zástupcovia opozície už údajne podpísali dohodu, ktorú pomohli sprostredkovať európski ministri.

14:48 Agentúra DPA krátko po Kličkovom vyhlásení oznámila, že  ukrajinská opozícia a radikálni protivládni demonštranti podporili dohodu s vedením krajiny o spôsoboch urovnania krízy na Ukrajine. DPA o tom informovala s odvolaním sa na diplomatické zdroje EÚ v Kyjeve. Líder opozičnej strany Sloboda Oleh Ťahnybok spresnil, že Rada Majdanu podporila podpísanie dohody s vedením krajiny za podmienky, že členom dočasnej vlády nebude súčasný minister vnútra Vitalij Zacharčenko a funkciu nebude zastávať ani súčasný generálny prokurátor Viktor Pšonka. Informovala o tom agentúra Interfax.

14:45 Hovorkyňa opozičného lídra Vitalija Klička uviedla, že všetci vodcovia opozície už dorazili do sídla prezidenta a chystajú sa podpísať dohodu.

14:43 Euromaidanu sa údajne podarilo zachytiť komunikáciu medzi ostreľovačmi striehnucimi na strechách v okolí Námestia nezávislosti.

14:36 Bezpečnostné jednotky sa sťahujú spred parlamentu. Na ústupe sú aj vodné delá.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: insider)

14:32 Na kyjevskom Námestí nezávislosti pôsobí tretia sila, ktorá provokuje bezpečnostné zložky i protivládnych demonštrantov - a sú to jej predstavitelia, kto strieľa do protestujúcich, vyhlásil dnes pre denník Kommersant Ukrajina bývalý náčelník hlavnej správy ukrajinskej rozviedky Oleksandr Skipaľskyj. Ministerstvo vnútra "sa tvári, že nevidí, ako mu rovno pod nosom pôsobia zločinecké skupinky, dohodnuté s jednotlivými predstaviteľmi vedenia" krajiny.

Väčšina policajtov, ktorých vyslali na Majdan, je podľa Skipaľského dezorientovaná a "nie celkom chápe, čo sa deje". Skipaľskyj tvrdí, že existenciu "tretej sily" si neuvedomujú ani organizátori Majdanu. "Táto tretia sila, to sú tí teroristi v pravom zmysle slova. Pretože pracujú s cieľom zastrašiť obyvateľstvo," upozornil Skipaľskyj. Dodal, že pod treťou silou chápe najatých a platených ozbrojencov. "Sú to banditi, ktorí za peniaze strieľajú do ľudí," vyhlásil. Dodal, že Služba bezpečnosti Ukrajiny a ministerstvo vnútra by ich mali zadržať, čo "však, bohužiaľ, nerobia".

14:27 Úctyhodný dôkaz spolupatričnosti. V priestoroch obuvi na ulici Kyjeva vzniklo dočasné útočisko zraneným počas nepokojov.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB)

14:21 V súvislosti s vývojom situácie na Ukrajine dnes ráno zasadal krízový štáb Slovenského Červeného kríža (SČK). Ten je svojím personálom a dobrovoľníkmi pripravený pomôcť zabezpečovať zdravotný dohľad, asistenciu pracovníkom záchytných táborov, prípadne poskytnúť utečencom humanitárnu pomoc. "Oslovili sme Ukrajinský Červený kríž a vyjadrili im svoju podporu. Zatiaľ nás priamo o pomoc nepožiadali, ale sme odhodlaní a prichystaní podať našim kolegom a priateľom pomocnú ruku či už vo forme finančnej alebo materiálnej," uviedol prezident SČK Viliam Dobiáš.

14:19 Zástupcovia kyjevských demonštrantov dnes po rokovaní s dvojicou európskych ministrov zahraničia splnomocnili vodcu opozičných strán uzavrieť s prezidentom Viktorom Janukovyčom dohodu o politickom riešení krízy a ukončení krviprelievania. Oznámilo to na Twitteri nemecké ministerstvo zahraničia. Zbor povstaleckých vodcov z námestia Nezávislosti o svojom stanovisku rozhodol po stretnutí s Fankom-Walterom Steinmeierom a Radoslawom Sikorským hlasovaním.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

14:07 Situácia ohľadom prijatia dohody je veľmi neprehľadná. Líder opozície boxer Klitschko podľa Reuters vyhlásil, že dohoda s prezidentom bude podpísaná. Sú ale nutné ďalšie rozhovory s protestujúcimi.

14:05 Desiatky, ak nie stovky ľudí smerujú na Námestie nezávislosti vzdať úctu obetiam nepokojov.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

14:00 Demonštranti na kyjevskom Majdane (Námestie nezávislosti) nesúhlasia so zmluvou o vyriešení politickej krízy, na ktorej sa dnes s pomocou európskych prostredníkov dohodol s vodcami opozície ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Podľa ukrajinských novinárov povstalecká Rada Majdan trvá na okamžitej Janukovyčovej demisii, nemieni opustiť obsadené budovy a žiada oslobodenie väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej. Presvedčiť demonštrantov o potrebe kompromisu zamierili dnes popoludnia do centra Kyjeva ministri zahraničia Nemecka aj Poľska.

13:57 Aktuálny záber na Námestie nezávislosti, ktoré okupujú tisíce demonštrantov.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB)

13:48 Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski dnes upozornil, že všetci aktéri politickej krízy na Ukrajine si musia uvedomiť, že "kompromis znamená dosiahnuť menej ako 100 percent (svojich požiadaviek)". Sikorski to uviedol na svojom účte na Twitteri.

13:47 Ministri členských štátov EÚ budú dnes v Kyjeve rokovať so zástupcami ukrajinskej opozície a zástupcami protivládnych demonštrantov v snahe získať ich podporu pre dohodu, ktorá má krajine pomôcť prekonať súčasnú závažnú politickú krízu a zastaviť násilnosti s viac ako 77 obeťami na životoch. Očakávalo sa, že dohoda o urovnaní krízy bude podpísaná dnes na poludnie miestneho času, avšak podpisový akt sa neuskutočnil. Príčina nie je známa, v kuloároch sa hovorí o tom, že opozícia chce do textu presadiť viacero zmien.

13:46 Charitatívna organizácia maďarských baptistov organizuje pomoc zraneným na Ukrajine a humanitárna organizácia reformovanej cirkvi sa zasa pripravuje na pomoc pre prípad vlny utečencov z Ukrajiny, informovala dnes agentúra MTI.

13:44 Podľa reportérov Kyiv Post policajti na niekoľkých miestach ustupujú od barikád. Mohlo by ísť o náznak zmieru a signál toho, že dohoda medzi prezidentom Janukovyčom a opozičnými vodcami už bola nastolená. "Von s nimi všetkými!" skandujú aktivisti na námestí Nezávislosti, z ktorého sa neustále ozývajú explózie.

13:40 Dramatické zábery zo streľby na demonštrantov v uliciach Kyjeva. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a ľudí s citlivou povahou.

 

 

13:32 Na "oficiální informace" o dohodě mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozicí v Kyjevě nyní čeká Evropská unie. Na tiskové konferenci to řekla Maja Kocinančičová, mluvčí šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové. Na technické úrovni jsou dál připravovány sankce vůči lidem z Ukrajiny, odpovědným za násilí v zemi, na nichž se ve čtvrtek politicky shodli ministři zahraničí osmadvacítky. "Situace se vyvíjí, budeme reagovat okamžitě, jak budeme mít formální zprávu o vývoji," poznamenala na tiskové konferenci Kocijančičová.

13:30 Ohlásená hodinová prestávka v parlamentnej rozprave sa pretiahla zatiaľ na dvojnásobok a strana Vlasť stále nemá jasno o tom, ako sa k dohode postaviť. Podľa ruských médií dohodu o predčasných voľbách, ústavnej reforme a dočasnej vláde odmietol podpísať aj emisár ruského prezidenta Vladimira Putina, rešpektovaný ruský ombusman Vladimir Lukin. Dôvody jeho odmietavého stanoviska agentúra Interfax vo svojej správe neoznámila.

Takto to vyzerá v útrobách ukrajinského parlamentu počas rokovania. Foto: INSIDER
Zobraziť galériu (41)
Takto to vyzerá v útrobách ukrajinského parlamentu počas rokovania. Foto: INSIDER  (Zdroj: insider)

13:28 Na ochranu ľudí zhromaždených na kyjevskom Námestí nezávislosti prišlo zo západoukrajinského Ľvova asi 50 policajtov. Informovala o tom agentúra UNIAN s tým, že policajti chcú tvoriť "nárazníkovú zónu" medzi demonštrantami a zásahovými jednotkami Berkut a sú odhodlaní reagovať na každý výstrel "smerom k národu". Veliteľ prebehnutých policajtov zdôraznil, že neuznávajú prezidenta Viktora Janukovyča.

13:26 Ruský prezident Vladimír Putin na zasadnutí Bezpečnostnej rady pri Moskve.


Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

13:23 Ľudia zažínajú sviečky pred ukrajinským veľvyslanectvom vo Varšave, aby si uctili pamiatku obetí ukrajinských nepokojov.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

13:15 Ozbrojené sily používajú zbrane v súlade s ukrajinským zákonom "O polícii", povedal šéf MIA MIA Vitaliy Zakharchenko vo svojom dnešnom prejave. Povedal tiež, že MIA je otvorený akémukoľvek rokovaniu s politikmi i aktivistami. Zatiaľ však nedostali žiadnu odozvu.

Vitaliy Zakharchenko
Zobraziť galériu (41)
Vitaliy Zakharchenko  (Zdroj: FB)

13:10 Demonštranti upozorňujú, že vo vyhlasení nie je udaný presný termín predčasných volieb.

13:03 Ako na Facebooku informovala ukrajinská politická strana Demokratická alianca, pri násilných stretoch boli zastrelení aj dvaja jej členovia. Jedným z nich je Ustym Golodnyuk, len 19-ročný dobrovoľník, ktorý od počiatku nepokojov táboril na námestí Nezávislosti. Vo štvrtok ho zasiahol ostreľovač na Institutskej ulici,

"Janukovyč by sa mal za to, čo urobil mojej krajine a môjmu synovi, postaviť pred medzinárodný tribunál," povedal Golodnyukov otec.

Ustym Golodnyuk
Zobraziť galériu (41)
Ustym Golodnyuk  (Zdroj: kyivpost.com)

13:03 Podpis dohody sa komplikuje. Emisár Moskvy Lukin sa údajne odmietol k nej pripojiť a strana Vlasť sa teraz háda o konečnom stanovisku.

12:43 Kto konkrétne má na námestí o platnosti zmluvy prezidenta s opozíciou rozhodnúť, nie je zo správ ukrajinských médií zrejmé. "Rada Majdan" sa teraz schádza na bulvári Chresčatyk v kaviarni Šokoladnycja a zvažuje svoju reakciu. "Rozhodneme čo ďalej a ako s Janukovyčom," povedal novinárom jeden z aktivistov Rady Olexij Haraň. "Tu okolo stoja ľudia, ktorí o žiadnu dohodu s Janukovyčom nestoja. O tom ale bude rozhodovať Rada Majdan," dodal. "Naši traja hrdinovia (Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok) teraz vedú rokovania a všetko riešia ako politický konflikt. Žiadny ale neexistuje - sú len banditi a občania stojaci proti nim," vysvetlil stanovisko Majdanu Haraň.

12:30 Agentúra UNIAN informovala, že jeden z vodcov opozície, Arsenij Jaceňuk, upozornil, že plán na urovnanie politickej krízy na Ukrajine musí odsúhlasiť aj tzv. Majdan - čiže protivládni demonštranti zhromaždení na kyjevskom Námestí nezávislosti. "Naše rozhodnutie - spoločné a jednohlasné - musí byť odsúhlasené na Majdane," zdôraznil Jaceňuk podľa vyhlásenia na webovej stránke ním vedenej strany Vlasť.

Podľa francúzskych médií odvolávajúcich sa na oznámenia Euromajdanu na sociálnej sieti Twitter časť ľudí na Námestí nezávislosti odmieta dohodu opozície s vedením krajiny a žiada jeho okamžitú demisiu. Pozorovatelia predpokladajú, že dohodu môže odmietnuť najradikálnejšia časť demonštrantov okolo hnutia Pravý sektor, ktoré je podozrievané z rozpútania najnovšej vlny násilností v Kyjeve.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

12:23 Janukovyč vyšiel v ústrety základným požiadavkám opozície, aj keď podľa prvých informácií časový harmonogram jednotlivých krokov jeho vyhlásenie neobsahuje. Podľa skorších informácií by proces ústavnej reformy mal skončiť v septembri a prezidentské voľby by sa mali konať v decembri. Pôvodný termín hlasovania o hlave štátu bol marec 2015.

12:21 "Vyhlasujem, že budem iniciovať predčasné prezidentské voľby. Iniciujem aj návrat k ústave z roku 2004 s rozdelením právomocí v prospech parlamentnej republiky," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré sa dnes objavilo na Janukovyčovej webovej stránke. Okrem toho vyzval na začatie procedúry vzniku vlády národnej jednoty.

12:06 Ukrajinská národná banka občanov ubezpečila, že má dostatok prostriedkov na zabezpečenie likvidity bánk. Podľa správ z médií totiž časť Kyjevčanov podľahla panike a vyberajú si hotovosť z bankomatov i pobočiek svojich bánk.

12:05 Prezident Janukovyč podľa agentúry Reuters oznámil návrat krajiny k ústave z roku 2004, obmedzenie prezidentských právomocí a odštartovanie procesu na vytvorenie vlády národnej jednoty. Taktiež potvrdil, že súhlasí s predčasnými voľbami hlavy štátu.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

12:02 Západoukrajinský Ľvov vyhlásil trojdňový smútok na uctenie pamiatky desiatok ľudí, ktorí zomreli pri stretoch polície s protivládnymi demonštrantmi v Kyjeve. Starosta Andrij Sadovy vyzval na zrušenie zábavných podujatí v meste, štátne vlajky na uliciach a budovách budú vybavené čiernymi stuhami. Minister vnútra Vitalij Zacharčenko v Kyjeve novinárom oznámil, že vo Ľvove vládne chaos a dochádza k rabovaniu a pogromom.

11:49 Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a zástupcovia opozície dospeli k dohode, ktorá predpokladá vypísanie predčasných prezidentských volieb a do desiatich dní vytvorenie dočasnej vlády. Informovali o tom dnes diplomatické zdroje EÚ. Podľa stránky Euromajdanu na sieti Twitter dav ľudí na Námestí nezávislosti s dohodou nesúhlasí a žiada demisiu vlády.

11:21 Šéf parlamentnej frakcie Strany regiónov Oleksandr Jefremov dnes v rozhovore pre agentúru Interfax-Ukrajina spresnil, že do 48 hodín po podpise zmluvy medzi vládou a opozíciou má byť vypracovaný len zákon, ktorý prechod k zneniu ústavy z roku 2004 umožní. Samotné hlasovanie o ústavnej reforme sa má odohrať tento rok v septembri. Mimoriadne parlamentné voľby sa potom uskutočnia v decembri.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

11:18 Krvavé zrážky medzi demonštrantmi a políciou si od utorka v centre Kyjeva vyžiadali osemdesiat mŕtvych, medzi ktorými bolo trinásť policajtov. V posolstve ukrajinskému národu to oznámil ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko. Demonštranti podľa neho obhajujú záujmy "hŕstky extrémistov", ktorí sa stali "figúrkami v chaotickom scenári podobnom vývoju v Sýrii a Egypte".

11:02 Krymský parlament je rozhodnutý anulovať uznesenie sovietskeho komunistického politbyra z roku 1954, ktoré poverilo vtedajšieho vládcu ZSSR Nikitu Chruščova odovzdať Ukrajine "darom" čiernomorský polostrov Krym. O odvolaní grantového dekrétu majú poslanci podľa agentúry Interfax hlasovať v najbližšej dobe. Proti návrhu sa ale postavil šéf autonómnej krymskej vlády.

10:59 Demonštranti si v noci konečne oddýchli a takto ráno dospávali.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

10:51 Slovensko ponúkne humanitárnu pomoc Ukrajine zmietanej nepokojmi. Rozhodlo sa o tom dnes na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Rada poverila podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby oficiálne ponúkol Ukrajine zdravotnícku pomoc na území Slovenska. Podľa premiéra Roberta Fica je tiež naša krajina pripravená okamžite prijať niekoľko sto prípadných migrantov. „Pokiaľ bude mať ukrajinská strana záujem o ošetrenie niektorých ľudí, ktorí boli zranení a teraz nerobíme rozdiely, či je to taký alebo onaký, všetci zranení, tak sme pripravení poskytnúť ukrajinskej strane zdravotnícku pomoc,“ uviedol premiér.

10:45 Podľa serveru Ukrajinskaja pravda prišiel do Kyjeva autobus s milicionármi z Ľvova a vystúpilo z neho zhruba 100 ľudí, väčšina v uniforme. Sú medzi nimi aj veteráni z Afganistanu. Ich úlohou je ochrana Majdanu.

10:40 Vo štvrtok večer poslanci odvolali "protiteroristickú operáciu", ktorú v ten istý deň na Ukrajine ohlásila tajná polícia a ďalšie bezpečnostné zložky. Väčšinou 236 hlasov schválili rozhodnutie odvolať z Kyjeva všetky vojenské a policajné posily. Ministerstvo vnútra by malo zároveň odblokovať všetky komunikácie, kde doteraz policajti bránia normálnej prevádzke.

10:31 Napriek dnešnej prestrelke pred parlamentom je situácia oproti minulým dňom oveľa pokojnejšia. Takto to vyzeralo včera v lobby luxusného hotela, ktorý sa zmenil na operačnú sálu aj "skladisko" mŕtvych. Zábery nie sú vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou.

10:29 Poľský premiér Donald Tusk vo varšavskom parlamente vyhlásil, že návrh zmluvy s prezidentom Janukovyčom je hotový. Konečné potvrdenie dohody ale nie je možné bez stanoviska vodcov demonštrácií na kyjevskom Námestí nezávislosti. "Dohoda zatiaľ nie je, existuje návrh. Bez Majdanu a skutočných vodcov demonštrácií nie je žiadny záväzný dokument možný," vyhlásil Tusk.

10:23 Pohľad z dronu na dnešné ráno v Kyjeve.

10:18 Podľa oznámenia prezidentskej kancelárie bude dohoda podpísaná dnes o 12.00 h miestneho času. Agentúra AP však upozornila, že európski diplomati, ktorí boli na rokovaniach medzi Janukovyčom a opozíciou, vyzvali na opatrnosť pri hodnotení doteraz dosiahnutých výsledkov a zatiaľ nepotvrdili existenciu nejakej dohody. Opoziční lídri, ktorí sa na rokovaniach zúčastnili, opustili dejisko schôdzky bočným vchodom. S novinármi sa nestretli ani zatiaľ nevydali žiadne vyhlásenie.

10:15 Parlament od štvrtkového večera rokuje o vytvorení úradníckej vlády a reforme ústavy, ktorá má hlavné výkonné právomoci preniesť z hlavy štátu na vládu a parlament. Rokovanie je podľa kyjevských novinárov dramatické, dnes ráno sa zastupitelia pri rečníckej tribúne pobili.

10:12 Ozbrojení útočníci podľa kyjevskej polície napadli streľbou príslušníkov vojsk ministerstva vnútra, ktorí strážia sídlo ukrajinského parlamentu. Útočníci sa vraj pokúsili preniknúť do snemovne, na mieste sú zranení. Podľa opozície sa naopak do parlamentnej budovy pokúsili preniknúť policajti, boli ale vytlačení.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB)

10:09 Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak poslal svoju rodinu vo štvrtok do Budapešti. Rybak zostal v Kyjeve, jeho rodina opustila ukrajinské hlavné mesto letom z medzinárodného letiska Žuľany, uviedol server zn.ua. VIP salón letiska je plný cestujúcich čakajúcich na odlet. Medzi nimi bol vo štvrtok prvý podpredseda parlamentu Ihor Kaletnik a minister pre dane Oleksandr Klymenko; obaja cestovali s množstvom batožiny.

10:04 Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating dlhodobých záväzkov Ukrajiny v cudzej mene o jeden stupeň na CCC, čo znamená druhé zníženie ratingu krajiny zo strany agentúry za posledné tri týždne. Zároveň stanovila negatívny výhľad, čo znamená, že rating sa do 12 mesiacov môže opäť znížiť. Ako dôvod agentúra uviedla výrazné zhoršenie politickej situácie v krajine a rastúce riziko bankrotu. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

10:01 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí by malo podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca skoordinovať s ukrajinskou opozíciou požadovanú pomoc o lekárske ošetrenie zranených. Štefanec dnes o to požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. “Na uliciach zomierajú ľudia, ktorí bojujú za budúcnosť Ukrajiny s európskymi hodnotami. Mesiace čakajú na vyriešenie situácie pokojným politickým dialógom, bez násilia a krviprelievania. To však zatiaľ ani ukrajinská vláda, ani medzinárodné spoločenstvo nedokázalo zabezpečiť,” povedal Štefanec.

10:00 Opozícia udáva, že takmer zo všetkých ciest boli odstránené barikády. Reuters uviedol, že demonštranti začali opäť strieľať do príslušníkov Berkutu.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

09:42 Ministri vnútra krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sú v súvislosti s udalosťami na Ukrajine v telefonickom kontakte a v nadchádzajúcich dňoch sa majú stretnúť, povedal dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Maďarský premiér v rámci pravidelného piatkového rozhovoru pre verejnoprávny rozhlas povedal, že maďarská vláda sa snaží sledovať vývoj diania na Ukrajine, najmä však z hľadiska Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti. Vo štvrtok večer si predseda vlády vrtuľníkom prezrel maďarsko-ukrajinské hranice.

09:31 Podľa agentúry Interfax kyjevské metro od dnešného dňa premáva v obvyklom režime. Jeho prevádzku zastavili v utorok, keď vypukla najnovšia vlna násilností, údajne pre obavy z teroristického útoku. Hromadná doprava v meste tak bola takmer úplne paralyzovaná, keďže iné prostriedky MHD jazdili len sporadicky. Opozícia rozhodnutie kyjevskej radnice odstaviť metro kritizovala a obvinila ju, že sa snaží zabrániť demonštrantom v presunoch na Námestie nezávislosti.

09:23 Ukrajinské ministerstvo vnútra potvrdilo, že opoziční demonštranti v noci nadnes prepustili na slobodu niekoľko desiatok policajtov, ktorých zajali vo štvrtok počas útoku radikálnych aktivistov na Námestí nezávislosti. Z námestia skupinu asi 70 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra vyviedla do bezpečia domobrana Majdanu, ktorá ich tak ochránila pred útokmi radikálov - tí boli nútení obmedziť sa len na slovné útoky, informovala agentúra Interfax. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Petra Porošenka by vojaci mali dnes opustiť Kyjev a vrátiť sa do svojich posádok v regiónoch.

09:10 Je Ukrajina budúcou Juhosláviou? Ľudia umierajú. Barikády rozdeľujú mesto spôsobom, ktorý očividne začína rozdeľovať krajinu. Medzi Moskvou a západnými metropolami lietajú hnevlivé vyhlásenia. Washington varuje vládu v Kyjeve pred "následkami", ak bude krviprelievanie pokračovať, zatiaľ čo EÚ hrozí sankciami. Rusko obviňuje Západ zo zasahovania. Každému, kto si pamätá bývalú Juhosláviu, sú zrejmé znepokojujúce paralely vývoja udalostí v Kyjeve so začiatkom konfliktu v Juhoslávii, uvádza komentár na serveri BalkanInsight.

09:06 Protesty neprebiehajú len v Kyjeve. Demonštranti v noci zhodili sochu Lenina v ukrajinskom meste Zhytomyr.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

09:00  Agentúra UNIAN uviedla, že okolo budovy parlamentu, kde sa aj dnes zídu poslanci, sa zhromaždilo mnoho policajtov, ktorí však nijako nezasahujú, radia sa, pijú čaj a zohrievajú sa pri ohni. Pri budove sú odstavené dve vodné delá a obrnený transportér. Poslanci parlamentu sa vo štvrtok dohodli, že budú zasadať nepretržite až do vyriešenia súčasnej politickej krízy.

08:59 V centre českej metropoly Praha sa vo štvrtok večer zišli stovky Ukrajincov, aby podporili svojich krajanov búriacich sa proti režimu Viktora Janukovyča. Účastníci demonštrácie na Václavskom námestí označovali ukrajinského prezidenta za fašistu a mávali modro-žltými vlajkami.

08:52 Podľa Ukrajinskej Pravdy dohoda medzi ministrami EÚ a Janukovyčom hovorí o návrate k ústave z roku 2004. Ten sa má uskutočniť do 48 hodín. Do 10 dní má vzniknúť nová vládna koalícia a v decembri sa majú konať parlamentné voľby.

08:45 Na Majdane sa nachádza niekoľko desiatok tisíc ľudí a ďalší stále prichádzajú. Rečníci ich z tribúny naďalej vyzývajú, aby nevychádzali za "hranice" Majdanu - na Istitutskú a Hruševského ulicu, aby sa nestali obeťou ostreľovačov.

08:39 Situácia na kyjevskom Námestí nezávislosti je ráno pokojná: z námestia ani z okolitých ulíc nepočuť streľbu. Počas noci protivládni demonštranti upevňovali barikády a zabezpečovali svoje pozície, informovala agentúra Ukrinform.

08:25 O obsahu dohody zatiaľ nebolo zverejnené nič a to, že sa k nej podarilo dospieť, ešte nepotvrdil žiadny zdroj z EÚ alebo opozície. Predpokladá sa ale, že upokojenie by mohla priniesť zhoda na zostavení prechodnej vlády a usporiadanie predčasných volieb.

08:13 Podľa agentúry Ukrinform bol na časti schôdzok prítomný aj ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov a ruský splnomocnenec pre ľudské práva Vladimir Lukin, ktorého do Kyjeva vyslal prezident Vladimir Putin.     

08:10 Pri nočných vyjednávaniach ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča s ministrami Európskej únie o riešení krízy na Ukrajine sa podarilo dospieť k dohode. Oznámilo to dnes tlačové oddelenie Janukovyčovho úradu, ktoré citovala agentúra Reuters. Dohoda vraj bude podpísaná v 11:00 SEČ.

07:55 Janukovyč urobí ústupky s cieľom obnoviť mier, povedala podľa Interfaxu podpredsedníčka proruskej Strany regiónov a poslankyňa Anna Germanová, ktorá vyjadruje podporu prezidentovi. Ten už predtým sľúbil opozícii niektoré veci, ktoré ale potom nedodržal.

07:52 Euromaidan zverejnil túto fotografiu s popisom: Ukrajinci sa nikdy nevzdávajú.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: FB)

07:40  Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč musí odstúpiť ešte predtým, než v krajine vypukne občianska vojna. Podľa agentúry AP to vo štvrtok povedal Vladimir Kličko, boxerský šampión v ťažkej váhe a brat jedného zo súčasných ukrajinských opozičných lídrov Vitalija Klička.

Vladimir Kličko vyjadril šok a odpor v súvislosti s počtom obetí, ktoré si doposiaľ vyžiadala vlna násilia na Ukrajine. Podľa neho sa situácia v štáte v dôsledku provokácií zo strany vlády vymkla spod kontroly. "Môj vlastný ľud sa navzájom zabíja. Je to horšie ako zlý sen," povedal Kličko v rozhovore pre AP z nemeckého Hamburgu.

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský parlament schválil prepustenie
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

07:00 "Dovedna 75 ľudí zomrelo od začiatku nepokojov," uviedol rezort vo vyhlásení. Celkom 571 osôb podľa neho vyhľadalo lekársku pomoc, z toho 363 zranených hospitalizovali.

Patová situácia medzi ukrajinskou vládou a tamojšou opozíciou vyústila do krviprelievania v utorok po tom, čo sa dav pochodujúci k budove parlamentu dostal do konfrontácie s bezpečnostnými zložkami, pripomenula RIA Novosti.

Súčasná vlna násilia na Ukrajine je najhoršou od vyhlásenia nezávislosti krajiny v roku 1991.

EÚ: Rokovania o riešení situácie na Ukrajine sa blížia ku koncu

Rokovania medzi ministrami zahraničných vecí Poľska, Nemecka a Francúzska s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom, opozičnými lídrami a poslancami o politickom riešení krízy v krajine sa blížia k záveru. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia EÚ.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, jeho nemecký kolega Frank-Walter Steinmeier a šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius dlhé hodiny rokovali v rámci "ťažkých vyjednávaní" o pokus vytvoriť plán na ukončenie krízy na Ukrajine. Vlna násilia si od utorka v Kyjeve vyžiadala najmenej 75 obetí.

Ukrajinský spravodajský server Ukrainska Pravda napísal, že rokovania prebiehali už vyše osem hodín. 

Námestník náčelníka generálneho štábu armády rezignoval

Námestník náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády generálporučík Jury Dumansky podal dnes demisiu na protest proti zapojeniu sa armády do konflikru v krajine. S odvolaním sa na ukrajinskú stanicu Channel 5 o tom informoval spravodajský server BBC a ukrajinská agentúra UNIAN.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odvolal z funkcie náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády generálplukovníka Volodymyra Zamanu v stredu. K výmene došlo po stretoch medzi demonštrantmi a políciou v Kyjeve, ktoré si vyžiadali najmenej 75 obetí. Na jeho miesto vymenoval admirála Jurija Iľjina, ktorý doteraz velil námorníctvu.

Generál Zamana začiatkom februára podľa BBC povedal, že "nikto nemá právo použiť ozbrojené sily na obmedzenie práv občanov". Ukrajinské ministerstvo obrany predtým informovalo, že armáda by sa mohla zúčastniť na celoštátnej protiteroristickej operácii, ktorú organizuje Ukrajinská bezpečnostná služba 

Mimoriadne zasadnutie parlamentu Krymskej republiky

Parlament autonómnej Krymskej republiky sa dnes zíde na mimoriadnom zasadaní, informovala na svojej webovej stránke britská spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.

Predseda krymského parlamentu predtým naznačil, že štatút Krymu by sa mohol zmeniť v prípade, keď sa situácia na Ukrajine zhorší, píše BBC.

Protivládni demonštranti v severoukrajinskom meste Žytomyr medzitým zhodili sochu Lenina.

Niekoľko poslancov vládnej Strany regiónov podľa mediálnych informácií opustilo Kyjev. Ukrajinské médiá citovali aktivistku Taťjanu Pečončykovú, podľa ktorej sa doposiaľ podarilo identifikovať telá 58 obetí nepokojov vrátane desiatich policajtov a jedného novinára. Nebolo však bezprostredne jasné, kedy k úmrtiam týchto obetí došlo.

Hotel Ukrajina v Kyjeve, ktorý je základňou pre zahraničných novinárov, sa zmenil na provizórnu nemocnicu na ošetrovanie zranených demonštrantov, uvádza britská spravodajská stanica. Podľa medičky Olgy Bogomolecovej bolo množstvo obetí zasiahnutých do srdca, krku či pľúc a lekári "nemali žiadnu šancu zachrániť im život".

Demonštranti na Námestí nezávislosti (Majdan) v Kyjeve medzitým diskutovali o tom, či povolia autobusu so zajatými policajtami opustiť Majdan. Množstvo aktivistov bolo rozhnevaných a požadovalo, aby boli rukojemníci vymenení za zadržaných demonštrantov, informuje BBC.

K rokovaniam Janukovyča s EÚ sa pridali už aj opoziční lídri

Rokovania medzi ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom a ministrami zahraničných vecí troch členských krajín EÚ - Poľska, Francúzska a Nemecka - pokračovali v noci nadnes v priestoroch Janukovyčovho úradu. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

K rokovaniam sa pridali aj ukrajinskí opoziční lídri Vitalij Kličko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok, uviedol na sociálnej sieti Twitter hovorca poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského.

"Rokovania poľského, nemeckého, francúzskeho ministra zahraničných vecí v Janukovyčovom sídle stále pokračujú. Zúčastňujú sa ich opoziční lídri, predseda parlamentu, množstvo poslancov," napísal Marcin Wojciechowski, ktorý sa spolu so Sikorským nachádza v Kyjeve.

Janukovyč počas prestávky v rokovaniach so Sikorským, šéfom francúzskej diplomacie Laurentom Fabiusom a nemeckým ministrom zahraničných vecí telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Z ukrajinského letiska utekajú hodnostári s rodinami a majetkom

Ukrajinskí hodnostári a zbohatlíci blízki režimu prezidenta Viktora Janukovyča vraj už balia kufre s cennosťami a odlietajú do zahraničia. Informácie v tomto duchu z ukrajinských zdrojov sa objavili aj v servisoch ruskej agentúry Interfax a spravodajského serveru BBC. Agentúra ITAR - TASS s odvolaním sa na dispečing kyjevského letiska Žuljana informovala o "64 zvláštnych rokoch pre veľmi významné osoby".

"Zdroj agentúry informuje o čulom ruchu obchodného letectva u Kyjeva. Podľa jeho údajov sa k večeru zaregistrovalo k odletu z kyjevského letiska už na 60 letov," uviedol Interfax, podľa ktorého kyjevská televízia informovala o odletu niekoľkých vysoko postavených úradníkov aj s rodinami.

Podľa serveru newsru.ua, ktorý sa odvoláva na nemenované očitých svedkov, zvláštnym letom odletel vraj aj predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak, a to v spoločnosti vnučky a jej manžela, ako aj veľkého počtu batožiny, dovezených dodávkou pre prepravu peňazí.

BBC zase vytlačil správu novinárky Anny Babinecové, že z letiska "v týchto minútach odlietajú ženy s deťmi a psíčky", na mieste sú "desiatky mercedesov a Lexus", a očití svedkovia na letisku videli aj mikrobusy na prepravu peňazí so strážcami vyzbrojenými automatickými zbraňami. "Za posledných desať minút odštartovali tri lietadlá," uviedla novinárka.

Správy o údajnom úteku hodnostárov do cudziny sa počas ukrajinskej krízy objavili aj skôr . Protesty v Kyjeve proti Janukovyčovi trvajú už tri mesiace, v posledných dňoch však v ozbrojených stretoch zahynuli desiatky ľudí. V reakcii na toto krviprelievanie sa Európska únia rozhodla uplatniť sankcie, zatiaľ však neuviedla, koho menovite sa postih bude týkať .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu