Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

V Nemecku zadržali troch bývalých dozorcov z Osvienčimu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Troch podozrivých bývalých dozorocov z nacistického koncentračného tábora Osvienčim vo veku 88, 92 a 94 rokov zadržali nemecké úrady. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke britská spravodajská stanica BBC.

Nemecká polícia podnikla razie v domoch viacerých podozrivých v troch spolkových krajinách niekoľko mesiacov po tom, čo prokurátori vyšetrujúci zločiny z čiac nacistickej éry uviedli, že odporučia obvinenie 30 osôb.

Troch mužov zadržali v spolkovej krajine Bádensko-Württenbersko a previezli ich do väzenskej nemocnice. Čelia podozreniam, že sa podieľali na vyvražďovaní väzňov v Osviečime v období rokov 1942-45. V koncentračnom tábore Osvienčim prišlo o život viac než 1,1 milióna ľudí, väčšinou židov.

Policajné razie sa tiež uskutočnili v spolkových krajinách Hesensko a Severné Porýnie-Vestfálsko, tam však k zatýkaniu nedošlo.

Rozhodnutie podniknúť kroky proti údajným bývalým nacistickým dozorcom prišlo po odsúdení Johna Demjanjuka z mája 2011. Súd vtedy rozhodol, že ako pracovník v koncentračnom tábore sa spolupodieľal na vraždách. To znamenalo, že súd nemusel dokazovať aktívne podieľanie sa na zabíjaní na to, aby uznal podozrivého vinným, spresnil berlínsky korešpondent BBC Stephen Evans.

Demjanjuk zomrel v roku 2012 vo veku 91 rokov a popieral, že bol dozorcom v koncentračnom tábore Sobibor v nacistami okupovanom Poľsku.

Odsúdili ho na päť rokov vo väzení za spoluúčasť na vraždách 28.060 ľudí. Zomrel však v domove pre dôchodcov v čase, keď sa v prípade čakalo na rozhodnutie o odvolaní, pripomímína BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu