Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Merkelová varovala pred unáhlenými reakciami na švajčiarske referendum

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN/PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v súvislosti so švajčiarskym referendom o obmedzení prisťahovalectva varovala pred prehnanými reakciami. Kontakty medzi EÚ a Švajčiarskom by nemali byť unáhlene prerušované, uviedla po stretnutí so švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom v Berlíne.

Merkelová uviedla, že ľutuje rozhodnutie švajčiarskych občanov, avšak rešpektuje ich hlasovanie. Teraz je podľa nej potrebné, aby pri zohľadnení výsledkov referenda ostali vzťahy Švajčiarska a Európskej únie čo najintenzívnejšie. Trojročné prechodné obdobie pred vstupom nových imigračných predpisov do platnosti by malo byť využité na nájdenie rozumných riešení.

Bez ohľadu na referendum chcú Nemecko a Švajčiarsko ešte prehĺbiť svoje vzťahy, zdôraznili Burkhalter a Merkelová. Tieto vzťahy sú podľa švajčiarskeho prezidenta hospodársky a politicky "veľmi dôležité", čo ilustroval objemom obchodu dosahujúcim 75 miliárd eur, informovala agentúra DPA.

Napätie naopak rastie medzi Švajčiarskom a Francúzskom po vyhlásení Paríža, že prehodnotí bilaterálne vzťahy. Francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg dnes označil švajčiarske referendum za "kolektívnu samovraždu".

"Mám veľký rešpekt pre všeobecné volebné právo, avšak toto je pre Švajčiarov kolektívna samovražda," vyhlásil Montebourg v rádiu France Inter. "Budú uvalené clá... na švajčiarsky vývoz ako odvetné opatrenie, takže Švajčiarsko sa samo ochudobní," citovala ho agentúra Reuters.

Po nedávnom referende šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius povedal, že Francúzsko plánuje preskúmať svoje diplomatické vzťahy so Švajčiarskom, nekonkretizoval však, ako. Švajčiarske referendum ostro kritizovala aj Európska komisia, ktorá uviedla, že preskúma jeho dôsledky na vzťahy so Švajčiarskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu