Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Ukrajine sa ďalej protestuje: Počet násilností stúpa

Protesty v Kyjeve
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Protivládni demonštranti dnes v Kyjeve prerazili policajný kordón okolo budovy parlamentu, ktorého poslanci začínajú prerokúvať návrhy uznesení o zmenách v ústave.

Opoziční aktivisti hádzali do policajtov dlažobné kocky a zábavnú pyrotechniku. Polícia reagovala paľbou gumovými projektilmi a slzotvorným plynom. Dejiskom najprudších potýčok je Mariinský park, ktorý obklopuje parlament.

Prístupové cesty k parlamentu polícia zablokovala nákladnými autami. Podľa agentúry Interfax demonštranti podpálili už najmenej dve policajné autá. Agentúra UNIAN informovala, že opoziční aktivisti začali na viacerých prehradených miestach znovu budovať barikády. Na Hruševského ulici, ktorá bola od polovice januára dejiskom veľmi ostrých zrážok medzi aktivistami a políciou, začali znova zhromažďovať pneumatiky.

Podľa ministerstva vnútra boli doteraz pri potýčkach zranení traja policajti. Agentúra UNIAN informovala o dvoch zranených ženách a zverejnila aj výzvu k lekárom-dobrovoľníkom, aby prišli pomôcť do poľných ošetrovní Majdanu, kam prichádzajú stále ďalší ranení. Podľa UNIAN ich je už najmenej desať, pričom jednému z aktivistov pri výbuchu granátu odtrhlo zápästie.

Terčom útoku sa dnes stalo aj sídlo vládnej Strany regiónov v centre Kyjeva.

Pouličné nepokoje v Kyjeve sa obnovili po tom, ako sa niekoľkotisícový zástup prívržencov opozície vydal na pochod k parlamentu, aby podporil požiadavku na návrat krajiny k ústave z roku 2004, ktorou sa poslanci dnes začínajú zaoberať.

Na opäť vyostrenú situáciu stihol už prostredníctvom siete Twitter zareagovať aj americký veľvyslanec na Ukrajine Geoffrey Pyatt, ktorý vyjadril ľútosť nad najnovším dramatickým vývojom. "Po pozitívnom vývoji, ktorý sme videli cez víkend v Kyjeve, sa násilie, žiaľ, obnovilo. Politikou sa treba zaoberať v (Najvyššej) rade (parlamente), nie na ulici," napísal Pyatt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu