Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda USA: Pravidlá pre banky, ako obchodovať s predajcami marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americká vláda v piatok stanovila pravidlá, na základe ktorých môžu banky obchodovať s legálnymi predajcami marihuany. Ide o ďalší krok americkej vlády, ktorý umožní legálnym výrobcom a spracovateľom marihuany pôsobiť legálne v tých štátov Únie, ktoré takéto podnikanie umožňujú.

Príručku pre banky vydal úrad FinCEN, ktorý v rámci ministerstva financií monitoruje finančné delikty.  

Hranica zákonnosti je pritom v tejto oblasti veľmi tenká, keďže úrady na federálnej úrovni naďalej považujú marihuanu za ilegálnu drogu, pričom však 20 štátov americkej únie a Federálny dištrikt Kolumbia, kde leží aj Washington, zlegalizovali marihuanu na lekárske využitie. Dva štáty: Colorado a Washington, šli dokonca ešte ďalej a povolili držanie drogy v malom množstve. Aktivisti očakávajú, že čoskoro sa k týmto dvom štátom pridá aj Aljaška.

"Hovoríme veľmi jasne, že je možné poskytovať finančné služby podnikom s legálnym povolením pre oblasť (výroby a spracovania) marihuany a súčasne byť v súlade s našimi zákonmi ohľadom prania špinavých peňazí," uviedol nemenovaný predstaviteľ FinCEN.  

Banky musia v súlade s vládnym nariadením preveriť všetky úradmi vydané povolenia svojich nových klientov a poskytnúť úradom správy o ich aktivitách. Ide pritom o správy niekoľkých druhov: jednoduché - s menami, adresami a typmi transakcií; prioritné - detailnejšie a vypracúvané v prípade, že banka má v súvislosti s klientom nejaké podozrenie; alarmujúce - ak niektorý z distribútorov marihuany zarobil ako iní alebo keď si uloží na účet viac peňazí, ako by sa dalo očakávať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu