Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česko je za posledné roky najhoršie v čerpaní eurofondov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Česká republika bola za uplynulých šesť rokov v čerpaní eurofondov najhoršia spomedzi krajín EÚ. Uviedla to dnes nová ministerka pre miestny rozvoj ČR Věra Jourová (ANO), ktorú citoval server Novinky.cz.

  Česko podľa jej slov len vlani nedočerpalo desať miliárd korún, pričom objem nevyčerpaných prostriedkov v celej EÚ predstavoval 16 miliárd.  "Zatiaľ sme vlani stratili desať miliárd, tento rok to môže byť 24 miliárd," varovala Jourová podľa servera iDNES.cz.  Podľa najhoršieho scenára by ČR mohla do roku 2015 prísť až o 100 miliárd korún z programov vypísaných do minulého roku.

Vláda preto poverila jednotlivé ministerstvá vypracovaním krízového plánu, ktorý by mal zamedziť ďalším stratám. Dokument má byť vypracovaný do konca februára. Podľa Jourovej nepriaznivý stav zapríčinilo zlé finančné plánovanie, a tiež nedostatočný kontrolný systém a problémy so zadávaním verejných zákaziek.

Najviac ohrozené sú operačné programy Životné prostredie, v rámci ktorého by ČR mohla prísť až o 13 miliárd korún a program Veda a výskum pre inovácie, kde hrozí strata až 7,5 miliardy. Premiér Bohuslav Sobotka označil aktuálnu situáciu s čerpaním eurofondov v ČR za krízovú. "Nedarí sa využiť potenciál, ktorý európske fondy majú," povedal Sobotka na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu