Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úžasný list otca dcére dojíma k slzám: Jeho slová dávajú na frak hanbe, ktorá ovládla svet!

Kelly Flanagan
Kelly Flanagan (Zdroj: drkellyflanagan.com)

WHEATON - Americký klinický psychológ a spisovateľ Kelly Flanagan na svojej stránke zverejnil list určený jeho dcérke (4), ale zároveň aj každej žene, ktorá potrebuje počuť otcovské slová. Hoci je jeho dcérka ešte príliš mladučká na to, aby porozumela tomu, čo jej chcel povedať, časom na to určite príde. Nebude totiž trvať dlho a začne sa zaujímať o svoj vzhľad a riešiť také veci ako oblečenie a mejkap. Flanagan jej však chce dať do budúcnosti dobré rady, ktoré by si mohli vziať k srdcu všetky zástupkyne nežnejšieho pohlavia. V mnohých veciach má totiž neodškriepiteľnú pravdu, hoci v dnešnom konzumnom svete to tak nevyzerá.

Ahoj maličká,

nasledovné slová ti píšem spomedzi regálov s mejkapom v našom miestnom obchode. Jeden známy mi nedávno napísal SMS-ku z rovnakého oddelenia v inom obchode, že sa tam cítil ako na jednom z najdepresívnejších miest na svete. Chcel som prísť na to, čo tým myslel. Teraz tu stojím a začínam s ním súhlasiť. Slová majú v sebe silu a slová, ktoré vidno v tomto oddelení majú veľkú moc. Slová a frázy ako:

Dostupná krása

Neomylná

Bezchybný záver

Brilantná moc

Tekutá sila

Voľ nahotu

Popierajúca vek

Večná mladosť

Choď za svojím snom

Takmer nahá

Prírodná krása

Keď má človek dcéru, začne si uvedomovať, že je rovnako silná ako všetci ostatní doma. Ide o silu, s ktorou sa treba vysporiadať, dušu blčiacu rovnakým životom, darmi a vášňami, ako má každý človek. V tomto oddelení si ale tiež začínam uvedomovať, že väčšina ľudí ju nebude takto vnímať. V ich očiach bude peknou tvárou a telom, ktoré si treba vychutnať. A budú jej vravieť, že na to, aby bola niečoho hodná a mala vplyv, musí náležite vyzerať.

Slová majú skutočne moc a možno, skutočne iba možno, sa slová otca vyrovnajú slovám sveta. Slová otca možno jeho dcéru prevedú cez túto spleť inštitucionalizovanej hanby až k hlbokému a nezlomnému presvedčeniu o jej hodnote a kráse.

Slová otca sú iné slová, ale sú to slová s radikálne odlišným významom.

Brilantná moc: Nech tvoja sila nepramení z nechtov, ale zo srdca. Nech hlboko v sebe vieš, kto si a nech sa tým v každodennom svete riadiš.

Choď za svojím snom: Ale nie snom z oddelenia drogérie. Nájdi v sebe miesto oplývajúce pokojom. Tam je zasadený skutočný sen. Zisti, čo chceš v svete dosiahnuť. A keď si vyberieš, nech sa tým verne riadiš, čestne a s nádejou.

Nahá: Svet chce, aby si sa vyzliekla. Prosím, nerob to. Nenechaj sa ubiť. Hovor, čo máš na srdci. Buď citlivá. Riskuj. Miluj svet, ktorý takmer nevie, aké je to milovať sám seba. Rob to otvorene. Bezstarostne.

Neomylná: Nech si si neustále a neomylne vedomá toho, že neomylnosť neexistuje. Je to ilúzia vytvorená ľuďmi, ktorým ide o tvoju peňaženku. Ak sa rozhodneš usilovať o dokonalosť, nech ide o dokonalú láskavosť k sebe a k všetkým okolo teba.

Popierajúca vek: Na pokožke sa ti zjavia vrásky a mladosť pominie, ale tvoja duša je večná. Vždy bude vedieť ako sa hrať, ako si užívať, a ako sa z tohto života, ktorý je len tu a teraz, radovať. Nech odoláš starnutiu tvojej duše.

Bezchybný záver: Keď nastane koniec, nebude ani štipku záležať na tom, ako dnes vyzerá tvoja tvár, ale ako sa ti bude javiť tvoj život v posledný deň. Nech sú tvoje dni prípravou na tento jeden. Nech zostarneš láskavá a múdra a nech tvoja láska zahŕňa všetkých.

Maličká, miluješ všetko ružové a volánikové a budem tomu rozumieť, keď raz bude pre teba dôležitý mejkap. Modlím sa ale, aby dve slová zostali pre teba dôležitejšie, posledné dve slová, ktoré každú noc vyslovíš, keď sa ťa opýtam: "Kde si najkrajšia?" Dve slová, ktoré sú také jasné, že ich nič neutají.

Kde si najkrajšia?

Vo vnútri.

Zo srdca tvojmu srdcu,

Otecko

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu