Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pokus o teroristický útok: Únos lietadla do Soči

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: cnn, wikipedia)

ISTANBUL - Zraky celého sveta sa upierajú na začínajúce zimné olympijské hry v Rusku, ktoré majú byť síce oslavou športu a ľudských výkonov, ale tak isto sa môžu stať aj miestom, kde teroristi udrú so všetkou svojou silou. To, že obavy sú opodstatnené, naznačila aj dnešná dráma na oblohe, ktorú spôsobil istý Ukrajinec, ktorý chcel uniesť lietadlo nízkonákladovej tureckej spoločnosti Pegasus Airlines a žiadal, aby pilot zmenil smer práve do Soči. Podľa niektorých svedkov bol potúžený alkoholom.

Turecké stíhačky dnes prinútili k pristátiu v Istanbule lietadlo, ktoré sa mal pokúsiť uniesť ukrajinský cestujúci. Lietadlo tureckej spoločnosti Pegasus odštartovalo z ukrajinského Charkova a podľa tureckých médií pohrozil, že je na palube lietadla so 110 pasažiermi bomba.

Mal sa vyhrážať vyhodením stroja do povetria, ak nezamieri rovno do ruského Soči, kde práve začali zimné olympijské hry. Lietadlo pristálo na istanbulskom medzinárodnom letisku a bolo odstavené na jeho okraj do bezpečnej zóny a policajti ho prehľadávajú.

Boeing 737-800 pristál na istanbulskom letisku približne o štvrtej popoludní.
Zobraziť galériu (3)
Boeing 737-800 pristál na istanbulskom letisku približne o štvrtej popoludní.  (Zdroj: Al Jazeera)

Nemenované zdroje z istanbulského letiska, ktoré si želali zostať v anonymite, popreli pôvodnú informáciu tureckej agentúry Dogan, podľa ktorej Ukrajinec žiadal odkloniť stroj do ruského Soči. Agentúra Dogan tiež informovala, že Turecko vyslalo do vzdušného priestoru stíhačky F-16, ktoré stroj sprevádzali až na istanbulské letisko.

Predstaviteľ tureckého rezortu dopravy Habib Soluk však následne podľa agentúry AP potvrdil pôvodnú správu o bombovej hrozbe a pokuse odkloniť stroj. O poplach bezpečnostných zložiek sa postarala posádka lietadla, ktorá signalizovala pozemnému personálu pokus o únos. Hovorkyňa spomínanej leteckej spoločnosti akýkoľvek komentár odmietla.

Portál businessinsider.com informoval aj o tom, že počas úvodného ceremoniálu nad ruským Soči krúži Tupolev TU-214 SR, ktorý patrí ruským leteckých silám a využívajú ho na špeciálne úlohy.

Napriek tomu, že je o ňom známych len málo podrobností, predpokladá sa, že ide o komunikačné spojovacie lietadlo, ktoré častokrát sprevádza na cestách Putinov prezidentský stroj. Inými slovami, ide o lietadlo "súdneho dňa", s podobnou úlohou ako U.S. E-4B.

Tupolev na radare nad Soči.
Zobraziť galériu (3)
Tupolev na radare nad Soči.  (Zdroj: flightradar24.com)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu