Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zákon, ktorý vstúpi do histórie: Milenku musíte nahlásiť manželke!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA – Naozaj originálnym spôsobom sa rozhodli Česi riešiť partnerskú neveru. Do nového občianskeho zákonníka zapracovali bod, ktorý hovorí o tom, že v manželstve majú partneri vedieť všetko o úmysloch toho druhého. A teda, ak máte mimomanželský pomer, váš životný partner to musí vedieť.

Koniec nevery v Čechách? To asi nie, no naši susedia sa s ňou rozhodli naozaj ukážkovo bojovať. K takémuto pokusu má zrejme prispieť ďalší bod nového občianskeho zákonníka. Ide v ňom o to, že v manželstve majú partneri právo vedieť o všetkých úmysloch toho druhého, a teda, ak majú vzťahy mimo manželstva, ich životný partner by mal o tom vedieť.

Zákon je zákon. V Čechách od 1. januára platí povinnosť, že manželia sa musia informovať o všetkých úmysloch, ktoré by mohli ovplyvniť chod manželstva.

V praxi to teda môže vyzerať tak, že manželka príde svojmu manželovi na neveru a bude sa dožadovať jeho priznania. Keď to však bude muž zatĺkať a odpoveď neposkytne, manželka sa bude môcť obrátiť na súd. Ako argument to môže použiť pri rozvode. Zatiaľ nie je jasné, či je toto právo vynútiteľné. To ukáže až prax, resp. prvé súdne precedentné rozhodnutie v tejto otázke.

Podľa odborníkov výklad tohto bodu nie je taký jednoznačný. V praxi si mnohí vzniknutú situáciu absolútne nevedia predstaviť.

Treba však poznamenať, že tento bod občianskeho zákonníka sa vzťahuje na obe pohlavia. Túto informačnú povinnosť teda nemajú len manželia, ale aj manželky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu