Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Leteckú dopravu znova komplikujú štrajky: Koľko letov zrušili?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LISABON - Letisko v portugalskom Lisabone muselo v stredu zrušiť okolo 20 letov po tom, ako tamojší letoví dispečeri vstúpili do štrajku na protest proti plánovanej celoeurópskej reforme.

Podľa vyjadrenia prevádzkovateľskej spoločnosti ANA rušenie postihlo aj medzinárodné lety do Španielska, Talianska, Francúzska či severnej Európy, zatiaľ čo hovorca portugalského podniku riadenia letovej prevádzky NAV Carlos Vladrez očakáva "dlhé meškania počas celého dňa". Vlajkové aerolínie TAP Portugal informovali, že v snahe vyhnúť sa rušeniu presunuli okolo 50 letov na iný čas. Podľa údajov portálu britského denníka The Guardian by mali v stredu a vo štvrtok štrajkovať dispečeri vo viacerých európskych krajinách, na čo britskí dopravcovia zareagovali zmenami odletových a príletových časov alebo nasadením väčších lietadiel. V samotnej Británii sa však žiadne protestné akcie neočakávajú.

The Guardian uvádza, že organizátorom stredajších štrajkov profesijné združenie ATCEUC (Air Traffic Controllers European Unions Coordination) zastrešujúce 14-tisíc pracovníkov v 28 krajinách, zatiaľ čo vo štvrtok by mali prerušiť prácu členovia Európskej federácie pracovníkov v doprave (ETF). Český server iDNES.cz informuje o štrajkoch Taliansku, Francúzsku, Portugalsku, Maďarsku, Rakúsku a na Cypre ako aj v Česku a na Slovensku, citovaný hovorca pražského Riadenia letovej prevádzky Richard Klíma však tvrdí, že dispečeri budú protestovať len formou odmietania práce nad rámec plánu, čo by cestujúci nemali výraznejšie pocítiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu