Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Už odpočíva v pokoji: Tehotnú Marlise (†33) odpojili od prístrojov

Manžel Marlise Munoz, Erick. Zobraziť galériu (14)
Manžel Marlise Munoz, Erick. (Zdroj: SITA)

FORTH WORTH – Tehotnú ženu z amerického Texasu, u ktorej nastala mozgová smrť, odpojili dnes od prístrojov po tom, ako takýto krok nariadil príslušný súd. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na ženiných rodinných príslušníkov.

Marlise Munozovú odpojili od prístrojov, ktoré ju udržiavali pri živote dnes o 11.30 h miestneho času (18.30 h SEČ). Jej telo následne odovzdali príbuzným, ktorí preň začali hľadať vhodné miesto posledného odpočinku. Sudca v piatok nariadil predstaviteľom nemocnice v texaskom meste Forth Worth, aby najneskôr do pondelka podvečera miestneho času prestali Munozovú udržiavať pri živote. Lekári tak napokon urobili o vyše 24 hodín pred stanoveným termínom. 

Manžel Marlise Munoz, Erick.
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Munozová (†33) v 14. týždni tehotenstva upadla vlani v novembri do bezvedomia, čo pravdepodobne zapríčinila krvná zrazenina. Lekári neskôr konštatovali, že u nej nastala mozgová smrť. Vylúčili tiež, že by sa jej 23-týždňový plod mohol narodiť živý.  Nemocnica ženu napriek tomu udržiavala pri živote, keďže zákony štátu Texas zakazujú odpojenie tehotných žien od prístrojov. Manžel Erick Munoz namietal, že jeho žena - pôvodným povolaním záchranárka - by udržiavanie v podobnom stave určite neželala. 

Celý prípad sa preto musel riešiť súdnou cestou. Sudca R. H. Wallace napokon konštatoval, že došlo k nesprávnej aplikácii texaského zákona o ochrane plodu. Kauza zapadla do tradične vyostrených diskusií medzi odporcami i stúpencami interrupcií v USA. Pro-life skupiny trvali na tom, že nenarodenému plodu treba dať šancu, aby sa mohol narodiť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu