Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Maďarsko sa kajá: Prvýkrát sa ospravedlnilo za účasť na holokauste

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK/ BUDAPEŠŤ - Maďarsko sa na pôde Organizácie Spojených národov v New Yorku po prvý raz ospravedlnilo za svoju účasť na holokauste počas druhej svetovej vojny, a to ústami veľvyslanca pri OSN Csabu Körösiho. Informovali o tom tlačové agentúry MTI a APA.

Podľa diplomatových slov je 70. výročie holokaustu maďarských židov príležitosťou na konfrontáciu s minulosťou a ospravedlnenie. 

Körösi tlmočil príslušné posolstvo vlády z Budapešti na tlačovej konferencii i na neskoršej vernisáži výstavy pri príležitosti spomínaného výročia, ktorú otvorili vo štvrtok večer miestneho času v newyorskom sídle OSN. 

V zmysle posolstva sa maďarský štát previnil v období holokaustu, a to na jednej strane tým, že neochránil pred skazou vlastných občanov, na strane druhej potom napomáhaním k ich genocíde a zabezpečením materiálnych zdrojov pre jej vykonanie. 

Ambasádor pripomenul, že maďarská vláda vyhlásila rok 2014 za Pamätný rok holokaustu, v rámci ktorého sa bude konať nielen v Budapešti, ale aj ďalších mestách krajiny celý rad spomienkových akcií.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre komunikáciu Peter Launsky-Tieffenthal na vernisáži výstavy Spomienka na holokaust v Maďarsku zdôraznil nutnosť boja proti etnickej a náboženskej nenávisti, vrátane antisemitizmu.

Podľa jeho slov je mimoriadne dôležité pripomenúť si bezpríkladnú genocídu stoviek tisícok maďarských občanov počas holokaustu, aby sa dalo ešte úspešnejšie predísť opakovaniu podobného vyvražďovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu