Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najbohatší ohrozujú demokraciu, tvrdí správa neziskovej organizácie

Bill Gates
Bill Gates (Zdroj: pc.sk)

PARÍŽ - Britská charitatívna organizácia Oxfam vo svojej alarmujúcej správe zhodnotila rozdelenie blahobytu na zemeguli. Podľa jej údajov 85 najbohatších ľudí na svete disponuje rovnakým majetkom ako polovica populácie

Správa zverejnená v pondelok upozorňuje na "škodlivý dopad" rastúcej nerovnosti a pomáha "najbohatším podkopávať demokratický proces a presadzovať politiky, ktoré podporujú ich záujmy na úkor iných", tvrdí Oxfam.

Organizácia okrem iného v správe tiež kritizuje daňové úniky prostredníctvom daňových rajov ako aj štátne úsporné opatrenia, ktoré postihujú predovšetkým spodné príjmové vrstvy. „Nemôžeme dúfať v to, že vyhráme boj proti chudobe bez toho, že budeme bojovať proti nerovnosti," podotýka výkonná riaditeľka Oxfamu Winnie Byanyimaová.

Oxfam zverejnil čísla pri príležitosti nadchádzajúceho zasadnutia Svetového hospodárskeho fóra v Davose. Fórum, ktoré stretnutie v Davose organizuje, minulý týždeň varovalo, že rastúca priepasť medzi bohatými a chudobnými predstavuje v roku 2014 najväčšiu svetovú hrozbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu