Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Väzňom v Holandsku hrozí platenie si za celu: Jeden stojí štát 250 eur denne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HAAG - Holandská vláda v pondelok schválila návrh zákona, ktorý zavedie pre väzňov povinnosť platiť si za svoj pobyt vo väzení a za vyšetrovanie vedúce k ich odsúdeniu. Vláda si od zákonov sľubuje úsporu 65 miliónov eur ročne.

Podľa ministerstva spravodlivosti by totiž štát a spoločnosť nemali byť jedinými platcami nákladov za zadržiavanie trestaného človeka. Navrhla preto, aby bol poplatok za celu 16 eur denne, ktorý by sa však platil maximálne dva roky.

Pobúrení zostali zástupcovia trestancov, podľa ktorých ide o porušenie Európskeho dohovoru o ľudských právach. Poukázali zároveň na prípadný dlh v sume 12-tisíc eur, ktorý väzňovi zostane po návrate do normálneho života.

Na zákone sa koaličná vláda premiéra Marka Rutteho dohodla krátko po víťazných voľbách v roku 2012. V prípade schválenia poslancami by do platnosti vstúpil 1. januára 2015. Bohatá západoeurópska krajina chce aj takto nájsť spôsob, ako zredukovať výdavky štátu.

Už minulý rok vláda oznámila zatvorenie takmer 20 väzníc v dôsledku škrtov v rozpočte, čo viedlo k prepusteniu 2000 ľudí. Štát totiž podľa odhadov jeden väzeň stojí 250 eur denne. V Holandsku si svoj trest odpykáva viac ako 12-tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu