Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chlapec obetoval svoj život za spolužiakov: Dostane vyznamenanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEŠÁVAR - Pakistanský premiér Naváz Šaríf odporučil udeliť vyznamenanie za statočnosť tínedžerovi, ktorý zahynul, keď sa snažil zabrániť útoku na svoju školu. Napriek odrádzaniu zo strany spolužiakov sa pätnásťročný Aitzaz Hasan rozhodol zastaviť blížiaceho sa samovražedného útočníka.

"Povedal im: Zastavím ho. Chce zabiť mojich kamarátov," cituje školákovho bratranca stanica BBC. Extrémista sa odpálil a Hasan v nemocnici svojim zraneniam podľahol.

Udalosť sa odohrala ešte v pondelok v regióne Hangu. Ten hraničí s bezprávnou kmeňovou oblasťou na hraniciach s Afganistanom, kde majú svoje základne militanti z Talibanu a al-Kájdy. Podľa polície Aitzaz zachytil útočníka asi 150 metrov od hlavnej brány školy, kam chodí asi 2 000 prevažne šiitských detí. Jeho otec Mudžáhid Ali Bangaš uviedol, že necíti smútok nad smrťou syna, ale hrdosť, pretože zachránil životy stovkám spolužiakov. 

Chlapca po jeho odvážnom čine v Pakistane oslavujú ako hrdinu. Civilné ocenenie Sitara-i-Šudžát navrhované premiérom sa v Pakistane udeľuje len po schválení prezidentom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu