Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vrtochy počasia v Európe: V Taliansku a Švajčiarsku zabíjali lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

INNSBRUCK / MILÁNO - V časti rakúskych Álp hrozí kvôli hustému sneženiu vysoké nebezpečenstvo zosuvov lavín, na severe Talianska a vo Švajčiarsku dnes lavíny už zabíjali. Prívaly snehu na niektorých miestach pripravili tisíce domácností o dodávky elektriny. Bez nej zostáva tiež takmer 20 000 domovov v Británii, ktorú počas vianočných sviatkoch postihli záplavy a búrky. S tým sa boria aj na Kanárskych ostrovoch, kde sa utopili dvaja ľudia.

Na východe Tirolska, na juhu Ötztalských Álp a v Stubaiských Alpách na pomedzí Rakúska a Talianska spadol za posledné tri dni až meter snehu. Lavínové nebezpečenstvo tam na päťstupňovej škále už dosahuje stupeň tri, čo predstavuje značné riziko zosuvu. Tamojšie úrady dnes podľa agentúr APA a DPA vydali dôrazné varovanie rekreantom v zimných strediskách, aby neopúšťali vyznačené zjazdovky. Rakúske a talianske Alpy sú obľúbeným cieľom aj slovenských vyznávačov zimných športov.

V tirolskom Söldene sa dnes dopoludnia lavína už odtrhla, či niekoho zavalila, ale nebolo podľa polície jasné. Do pátrania po prípadných zasypaných sa zapojili alpská polícia, horská služba a záchranársky vrtuľník.

Pod masou mokrého a ťažkého snehu sa vo východnom Tirolsku zlomilo už množstvo stromov, ktoré poškodili elektrické vedenie. Bez prúdu bolo dnes ráno podľa miestneho distribútora cez 3000 domácností, večer ich počet klesol zhruba na 1500.

Niekoľkohodinové výpadky dodávok elektriny spôsobilo husté sneženie aj v severotalianskych Dolomitoch a postihli aj tamojšie vyhlásené zimné stredisko Cortinu d'Ampezzo. V Janove kvôli zimnému počasiu nemohli dočasne vyplávať trajekty, viacero letov muselo byť presmerovaných na iné letiská a rad tranzitných ťahov cez Alpy zostal uzavretý.

V severotalianskom lyžiarskom rezorte Bardonecchia neďaleko francúzskych hraníc zavalila lavína dvadsaťštyriročného Francúza, ktorý s sa bratmi lyžoval mimo zjazdovky. Muža sa záchranárom síce podarilo dostať do nemocnice, tam však zomrel. Polícia teraz podľa APA vyšetruje jeho bratov zo zabitia z nedbanlivosti. Podozrieva ich, že svojím neopatrným správaním strhli lavínu, ktorá ich súrodenca zasypala.

Dve lavíny sa dnes odtrhli tiež vo švajčiarskom St. Moritzi. Skončili pod nimi najmenej dvaja ľudia, pre jedného z nich pritom prišla pomoc už neskoro. Vo Švajčiarsku pod lavínou zahynul aj dvadsaťsedemročný Ir. Oveľa viac šťastia mal patdesiattriročný Nemec, ktorého vo štvrtok v rakúskom zimnom stredisku Montafon zasypali krátko po sebe dve lavíny, muž z oboch závalov ale vyviazol nezranený.

Británia naopak stále zápasí so silným vetrom a hustým dažďom, kvôli ktorému sa počas Vianoc ocitlo pod vodou 1 200 domácností a dnes ich ešte podľa BBC na 19 500 zostávalo bez elektriny, z toho 7 000 na severozápade Anglicka. Meteorológovia varovali, že búrlivé počasie hrozí na východe a severe krajiny aj v najbližších dňoch, medzi Britániou a Severným Írskom bola preto prerušená trajektová doprava. Do niekoľkých miest nejazdia tiež vlaky a sú zatvorené cesty kvôli popadaným stromom v dôsledku víchrice, dosahujúcej rýchlosť až 175 kilometrov za hodinu.

Ostrý vietor, prudký dážď a vysoké vlny mali podľa španielskych úradov na svedomí životy dvoch ľudí kúpajúcich sa na Kanárskych ostrovoch. Miestne záchranári museli podľa agentúry AP na mori zachraňovať ešte ďalšie tri osoby. Dočasne bola tiež uzavretá budova opery v meste Valencia potom, čo kvôli búrke spadla časť jej obloženia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu