Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Počet migrantov vo svete v roku 2013 predstavoval 232 miliónov osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Počet migrantov vo svete v roku 2013 predstavoval 232 miliónov osôb. Informovala o tom Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej internetovej stránke pri príležitosti Medzinárodného dňa migrantov, ktorý sa pripomína každý rok 18. decembra.

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) schválilo 18. decembra 1990  Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých migrujúcich pracujúcich a členov ich rodín. VZ OSN tým zohľadnilo fakt, že počet migrujúcich ľudí sa z roka na rok zvyšuje.

Na základe odporúčania Hospodárskej a sociálnej rady z 28. júla 2000 VZ OSN 4. decembra 2000 vyhlásilo 18. december za Medzinárodný deň migrantov. Zároveň VZ OSN zdôraznilo, že treba znásobiť úsilie s cieľom zaistiť dodržiavanie základných a ľudských práv všetkých migrantov.

S návrhom založenia dňa venovaného migrantom prišli už v roku 1997 filipínske a vôbec ázijské organizácie zaoberajúce sa danou problematikou. Svetová organizácia vyhlásením Medzinárodného dňa migrantov reagovala na jav sústavného zvyšovania počtu ľudí meniacich svoje sídlo.

Členovia VZ OSN v Medzinárodnom dohovore podčiarkli, že treba vyvinúť väčšie úsilie na zaistenie dodržiavania základných ľudských práv a slobôd pre všetkých migrantov, ktorí "vykonávali, vykonávajú a budú vykonávať prácu počas celého času migračného procesu", uvádza OSN na svojej webovej stránke.

Európa prijíma asi 15 miliónov imigrantov zo 175 miliónov prisťahovalcov na celom svete. Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých pracujúcich migrantov a členov ich rodín vstúpil do platnosti 1. júla 2003.

Takmer vo všetkých štátoch žijú prisťahovalci a prakticky z každej krajiny ľudia pre rôzne dôvody odišli. Aj preto OSN vyzvala svoje členské štáty, mimovládne i ďalšie organizácie, aby si pripomenuli 18. december.

Rada Európy na svojej stránke konštatovala, že migrácia je ľudské právo, ktoré chráni protokol štyri Európskeho dohovoru o ľudských právach: "Každý človek má právo opustiť ktorúkoľvek krajinu vrátane svojej." Prirodzene, všetky štáty majú právo regulovať príchod zahraničných občanov na svoje územie a repatriovať nelegálnych prisťahovalcov do ich krajiny pri rešpektovaní zákonov v oblasti ľudských práv.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (International Organization for Migration, IOM) zaraďuje migráciu medzi najzávažnejšie otázky 21. storočia aj preto, lebo opúšťanie rodného a príchod do ďalšieho štátu sa stáva čoraz častejším javom. Migrácia nadobúda rozmery, aké nikdy predtým nemala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu