Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historická zelená pre marihuanu: Prvá krajina na svete ju úplne zlegalizovala!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MONTEVIDEO – Uruguaj sa stal prvou krajinou na svete, ktorá zlegalizovala pestovanie, predaj a konzumáciu marihuany. Po takmer 12-hodinovej debate dali senátori vládou podporovanému návrhu historickú zelenú.

Zákon, ktorý umožní Uruguajcom starším ako 18 rokov kúpiť si do 40 gramov drogy za mesiac, prešiel v pomere hlasov 16 ku 13. Podľa senátora Roberta Condeho ide o neodvrátiteľnú odpoveď na realitu, keďže "vojna" proti drogám zlyhala. Zákon teraz musí podpísať ľavicový prezident José Mujica, do platnosti by nemal vstúpiť skôr ako v apríli.

Dolná komora uruguajského parlamentu schválila kontroverzný návrh zákona už v júli. Návrh bol predstavený v júni 2012 v rámci série oparení na boj proti rastúcej kriminalite. "Opatrenie nemá podporiť konzumáciu. Tá už existuje,“ skonštatoval vtedy poslanec Sebastian Sabini, ktorý legalizáciu pomohol navrhnúť. 

Podporovatelia legalizácie poukazujú na to, že drogový biznis financuje organizovanú kriminalitu a jeho regulácia štátom by drogové kartely obrala o ich zisky a oslabila ich tak. Argumentujú tiež, že užívanie marihuany sa za posledných desať rokov v juhoamerickej krajine s 3,4 miliónmi obyvateľmi zdvojnásobilo. Odporcovia legalizácie naopak upozorňujú na účinky drogy na zdravie a projekt označujú za „hru s ohňom“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu