Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Snehová kalamita zúri v Poprade, Kežmarku aj Levoči: Mieri na západ!

Vysoké Tatry pod snehom Zobraziť galériu (99)
Vysoké Tatry pod snehom (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Severozápad Európy bojuje od ranných hodín so silnou búrkou, ktorá so sebou prináša silný vietor a studený vzduch so snežením. Orkán ochromil dopravu a zasiahol do života miliónov ľudí. V Poľsku zostalo bez prúdu vyše 400 tisíc domácností. Úrady v Belgicku, Holandsku aj Nemecku sa obávali rozsiahlych záplav, ku ktorým zatiaľ nedošlo, na dnešný večer však vydali varovanie pred novým úderom búrky. Vyčíňanie živlu spôsobilo smrť najmenej desiatich ľudí.

Nachádzate sa v oblasti zasiahnutej búrkou? Napíšte nám bližšie informácie o tom, čo sa okolo vás deje, alebo pošlite fotografie aj s popisom na e-mailovú adresu tipy@topky.sk a my ich uverejníme v článku.

22:10 Počet obetí orkánu Xaver sa zvýšil na najmenej desať. Poľsko hlási päť mŕtvych, Veľká Británia dvoch, Dánsko s Rakúskom po jednom a Švédsko jedného mŕtveho a dvoch nezvestných námorníkov.

21:41 Búrlivý vietor a husté sneženie by sa malo v noci presunúť na západ. Ľudia sú preto v strehu. "Som v Bratislave... ľudia sú tu nervózni, čo sa bude diať a či nás to zasiahne. Obloha je z minúty na minútu iná a oblaky sa pohybujú rýchlo. Po uliciach chodia ľudia a hovoria "dúfam že nás to nechytí, čo bude so zvieratmi na ulici, čo bude s ľuďmi čo nemajú domov"," napísala nám čitateľka Lenka.

21:35 Takto dnes silný vietor poškodil strechu na hlavnej, osemposchodovej budove domova dôchodcov v časti Záhonok vo Zvolene. "Budeme si držať palce, aby  táto uvoľnená strecha nespôsobila ešte horšie škody," napísal nám čitateľ zo Zvolena a pridal fotodokumentáciu.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip)

21:30 Husté sneženie a mrznúci dážď skomplikovali dnes život aj obyvateľom rozsiahlych oblastí na juhu strednej časti Spojených štátov. Zrušených bolo viac ako tisíc letov a približne 300.000 ľudí zostalo bez elektriny. Podľa televízie CNN si zimné búrky vyžiadali už najmenej štyri životy.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

Sneženie alebo mrznúci dážď zaznamenali od stredného Texasu až po údolie rieky Ohio. Najhoršia situácia bola v okolí texaského Dallasu a v susedných štátoch Arkansas a Oklahoma. Podľa ťarchou ľadu padali stromy a trhali sa elektrické vedenia.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

20:50 Podľa meteorológov by sa malo kalamitné počasie z Popradu, Kežmarku a Levoče počas noci presunúť do západnejších okresov. Sneh a silný vietor s rýchlosťou až 30 m/s potrápi zrejme najviac obyvateľov Liptova a Spišu. 

20:40 Pohľad na zasnežené Vysoké Tatry. Za fotografie ďakujeme čitateľke Maritne.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

19:25 Čitateľ Ernest sa s nami podelil o dramatické zábery z dánskeho mesta Holstebro.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip)

19:15 Popoludňajšia víchrica najmä na severe Maďarska zanechala dnes za sebou spúšť v podobe vyvrátených stromov, poškodených striech a autá. Podľa agentúry MTI požiarnikov volali na pomoc takmer v 80 prípadoch, nikto však neutrpel zranenia.

Hasiči najviac zasahovali v Budapešti, v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárom-ostrihomskej, Novohradskej a Peštianskej župe. Nárazový vietor dosahoval rýchlosť 85-90 kilometrov za hodinu.

19:06 Na cestách I. - III. triedy v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok bol vyhlásený II. stupeň kalamitnej situácie. Na D1 Ivachnová - Jánovce je vplyvom silného sneženia a prudkého nárazového vetra dohľadnosť znížená do 100 m.

Všetky horské priechody (HP) sú zjazdné, okrem HP Donovaly, ktorý je uzatvorený pre nákladné vozidlá nad 10,0 m dĺžky pre sneženie a silný nárazový vietor. Povrch vozoviek ostatných horských priechodov je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke do 3 cm, HP Huty, Besník a Čertovica až do 5 cm. Iba horské priechody Pezinská Baba, Biela Hora, Havran, Skýcov, Dargov, Ďurďošík, Pusté Pole a Branisko majú povrch vozoviek

19:05 Takto vyzerala trasa orkánu podvečer.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: gazeta.pl)

18:50 Nie každý v Nemecku si z orkánu robí ťažkú hlavu.

18:30 Slovensko trápi silný vietor, výstraha druhého stupňa stále platí na horách vo viacerých krajoch. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred silným vetrom varuje Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj, kde výstraha druhého stupňa platí aj v sobotu 7. decembra a týka sa okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Vietor môže v niektorých oblastiach dosahovať v nárazoch rýchlosť až 35 metrov za sekundu.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

17:15 Od rána už zasahovali hasiči v Prešovskom kraji takmer pri 40 dopravných nehodách. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove uviedol, že najviac zásahov bolo v okresoch Poprad, Kežmarok a Prešov. Situácia sa podľa hasičov stále neupokojuje, keďže cesty sú zatarasené vozidlami, ktoré čakajú v kolónach, ani sypač sa cez ne nevie dostať. Stav je naďalej komplikovaný a hasiči ľuďom odporúčajú, aby v okolí Popradu a Vysokých Tatier radšej nejazdili.

17:04 V Británii aj naďalej platí varovanie pred búrkou. Úrady tu evakuovali najmenej 10.000 domácností v grófstvach Norfolk a Suffolk kvôli hroziacim záplavám, ľudia tak strávili noc v školách a krízových strediskách. Vietor v Norfolku zmietol do mora sedem domov. Vlaky v Anglicku a Walese dnes ráno jazdili s oneskorením. V Škótsku zomrel vodič v nákladnom vozidle, na ktorý spadol strom. Padajúci strom zabil ďalšieho muža v strednom Anglicku.

17:01 Krátke video z Poľska - Priebeh orkánu Xaver v pár sekundách.

16:48 Úrady v Belgicku, Holandsku aj Nemecku sa obávali rozsiahlych záplav, ku ktorým zatiaľ nedošlo, na dnešný večer však vydali varovanie pred novým úderom búrky.

16:42 Diaľnicu D1 pod Tatrami v úseku medzi Popradom a Jánovcami sa podarilo sprejazdniť. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru informovali, že cesta je prejazdná v oboch smeroch, rýchlosť je však pre zlé poveternostné podmienky znížená na 80 kilometrov za hodinu.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

16:41 Horský priechod Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom je približne od 16.10 h prejazdný bez obmedzení. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

16:34 Zrejme najtragickejšia nehoda spôsobená orkánom Xaver sa stala pri severopolskom meste Gdansk, kde strom spadnutý na Volswagen zabil troch ľudí. V aute sa v tom čase viezli štyria muži, pád stromu prežil len jeden. Zahynul aj 24-ročný vodič Volkswagenu. Neďaleko odtiaľ zišiel kvôli silnému vetru z cesty autobus, v ktorom zomrel človek a 23 ľudí sa zranilo.

16:31 Počet obetí orkánu sa zvýšil na namenej deväť. Poľsko hlási štyroch mŕtvych, Británia dvoch, Dánsko s Rakúskom po jednom a Švédsko jedného mŕtveho a dvoch nezvestných námorníkov.

16:28 Cestu I/64 zo Šurian smerom na odbočku Lipová v okrese Nové Zámky sprejazdnili. Uzatvorená bola od 12:40. Pre silný nárazový vietor sa tu skrížil kamión. Informoval o tom Ľubomír Krajčír z Operačného strediska policajného zboru v Nitre.

16:22 Čitateľ Ernest nám napísal z hurikánom tiež zasiahnutého Dánska. V meste Holstebro je podľa neho zatiaľ situácia relatívne pokojná. "Od včerajšieho obeda v podstate fúka stále, ale okrem spadnutých črepov zo striech zatiaľ všetko ok," napísal.

16:19 Cesta slobody medzi Popradom a Starým Smokovcom je až do odvolania uzatvorená. Dôvodom je podľa informácií z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove odstraňovanie prekážok na ceste. Okrem toho ostáva pod Tatrami uzavretá diaľnica D1 medzi Popradom a Jánovcami, tiež cesta medzi Popradom a Spišským Bystrým a Popradom a Veľkým Slavkovom.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

16:10 Dráma zachytená na kamere. V Zehlendorfe hrozilo, že nalomený strom dopadne na železničnú trať alebo blízku budovu a hasiči ho preto museli technikou "usmerniť" správnym smerom.

15:55 Horský priechod Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom je približne od 15.40 h neprejazdný pre všetky vozidlá. Dôvodom je skrížený kamión. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

15:47 Prvú obeť hurikánu Xaver hlási aj Rakúsko. Poryv vetra na ceste v Salzburgu natlačil autobus do protismeru, kde sa čelne zrazil s kamiónom, ktorého vodič zrážku neprežil. V Štajersku sa zranil lesný robotník.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: orf)

15:44 Dopravná situácia na ceste medzi Jánovcami a Popradom v obci Hozelec.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

15:40 Zasnežené parkovisko na banskobystrickom sídlisku Sásová.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

15:36 Kolóny  na ceste medzi Jánovcami a Popradom v obci Hôrka.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

15:30 Pre snehovú víchricu, ktorá dnes zasiahla aj Zamagurie, bolo 20 obcí v Kežmarskom okrese niekoľko hodín bez elektriny. Andrea Vlková zo spoločnosti Východoslovenská energetika, a. s., informovala, že krátko po 10.30 h víchrica spôsobila poškodenie vysokonapäťového vzdušného vedenia, ktorým sa distribuuje elektrina hlavne do oblasti Zamaguria.

„V dôsledku toho došlo k prerušeniu distribúcie elektriny do 20 obcí, celkove do 3841 odberných miest,“ uviedla Vlková s tým, že distribúcia elektriny bola obnovená postupne a krátko pred 13. hodinou bol každý odberateľ opätovne zásobený elektrinou.

15:27 Nočná víchrica zlomila vianočný strom na námestí v českom Jablonci nad Nisou. Z nádherného smreku zostal len smutný pahýľ trčiaci z dlažby. Strom spadol asi pol hodinu po polnoci, nikomu sa ale nič nestalo. Desaťmetrový smrek sa zlomil nad stojanom a na dvoch ďalších miestach sa nalomil, takže už ho nemožno znova použiť, oznámila hovorkyňa jabloneckej radnice Markéta Hozová.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: jablonec.5plus2.cz)

Vianočný strom nebol jediným, ktorý v meste nápor silného vetra nevydržal, po celom meste popadalo niekoľko stromov, jeden z nich spadol aj na elektrické vedenie. Silný nárazový vietor tu podľa meteorológov dosahoval až 75 kilometrov za hodinu. Situácia by sa mala upokojiť cez víkend.

15:21 Takto vyzeralo zasnežené mikulášske ráno v Humennom. Za fotografie ďakujeme čitateľke Kvetke.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

15:17 Silný nárazový vietor a sneženie komplikujú dopravu v novozámockom okrese aj v Topoľčanoch. V meste museli hasiči odstraňovať spadnuté stromy. Pri Šuranoch v Lipovej vietor zmietol z cesty dva kamióny, z nich jeden sa opätovne prevrátil aj po zásahu hasičov. Doprava je tu uzavretá. Zo strechy budovy na námestí v Šahách strhol vietor plech. Hovorca nitrianskych hasičov Viliam Pánsky upozornil, že konáre a spadnuté stromy hasiči odstraňujú už od rána.

15:14 Ďalšie zábery zo zasneženého a zaplaveného Švédska. V Ulricehamne spôsobila nádielka snehu dopravný kolaps, po zaplavenom Helsingborgu zas "plávajú" opustené autá, ktoré uniesla veľká voda.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

15:09 Hrozivé zábery zo severného Nemecka, kde hurikán rúcal všetko, čo mu prišlo do cesty. Prevrátené kamióny, stromy aj zrútené lešenie.

15:05 Obrovská vlna na zaplavenej Harbour Road v Helsingborgu v južnom Švédsku, kde si hurikán od rána vyžiadal jeden ľudský život.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SITA)

14:59 Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem D1 Liptovský Hrádok - Štrba a Bôrik - Jánovce, kde je vrstva kašovitého snehu do 1 cm a R3 Trstená - Tvrdošín, kde je vrstva kašovitého snehu do 2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západnom Slovensku je prevažne vlhký až mokrý, inde zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do 3 cm, miestami až do 10 cm!

14:57 Cesta R1 pri Novej Bani (okres Žarnovica) je opäť plne prejazdná bez obmedzenia. Informovalo o tom operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Na rýchlostnej ceste R1 za Novou Baňou v smere na Nitru mal dnes o 0:45 nehodu kamión, pravdepodobne narazil do zvodidiel. Na tomto úseku bol neprejazdný jeden jazdný pruh.

14:55 V Stralsunde strhol vietor strechu obchodného domu na niekoľko zaparkovaných áut. Polícia odhaduje škody na 200.000 400.000 eur. V spolkovej krajine Brandenbursko orkán podľa polície spôsobil vyše 100 dopravných nehôd, pri ktorých bolo zranených 30 ľudí. V Hamburgu, v Brémach a v Šlezvicku-Holštajnsku dnes kvôli orkánu zavreté všetky školy.

14:40 Orkán sa nevyhol ani sídlu nemeckého prezidenta Joachima Gaucka. Poryv vetra vyvrátil vianočný strom pred zámkom Bellevue v Berlíne, pri jeho páde ale nebol nikto zranený.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: moz.de)

14:27 Radarová a družicová snímka z 13:15. Najmä cez západ Slovenska prechádzajú od severozápadu snehové prehánky, prechodne aj s hustým snežením, resp. so snehovými krúpkami (odrazivosť v blízkosti Bratislavy až v červených farbách). Sú však doprevádzadné najmä silným vetrom, na poslednej z nich sme zaznamenali náraz na Kolibe 80 km/h. Aktuálne sa spomínaná prehánka presunula na Podunajskú nížinu, v Hurbanove náraz vetra dosiahol až 90 km/h. Ďalšie prehánky k nám smerujú z Čiech a Rakúska, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

14:24 V poľskom meste Kaczanowo vzbĺkol veterný mlyn potom, čo doň udrel blesk. Obrovská vrtuľa sa po zásahu zrútila do poľa. 

14:20 Cestu I/64 zo Šurian na odbočku Lipová v okrese Nové Zámky o 12:40 uzavreli. Skrížil sa tu kamión, dôvodom bol silný nárazový vietor. Ako informoval Ľubomír Krajčír z Operačného strediska policajného zboru v Nitre, dopravu odklonili z Nitry na Lipovú, od Nových Zámkov v križovatke pri Strednej poľnohospodárskej škole Šurany na smer Palárikovo a na Šurany.

14:10  Druhé najväčšie nemecké mesto Hamburg dobre zabezpečené prečkalo dnes v ranných hodinách jednu z najvyšších prívalových vĺn v svojej histórii, píše DPA. Napriek veľkej rýchlosti, ktorú dosahoval vietor, spôsobila víchrica aj v najťažšie postihnutých oblastiach v porovnaní s očakávaniami len mierne škody, aj keď víchor vyvracal stromy a trhal strechy.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: n-tv.de)

Búrka tam zdvihla hladinu Labe o šesť metrov nad bežnú úroveň. Podľa denníka Frankfurter Rundschau voda zaplavila časť mesta, oblasti chránenej protipovodňovými zábranami ale zostali v bezpečí a nehrozí, že by sa voda cez zábrany preliala.

14:07 Víchrica Xaver je v Nemecku na ústupe. "To najhoršie máme za sebou," citovala dnes agentúra DPA meteorológa Christiana Herolda z Nemeckej meteorologickej služby (DWD). V noci nadnes zaznamenali v Nemecku vietor s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu. V priebehu dnešného dňa nabral Xaver smer Pobaltie a pozvoľna začal slabnúť, píše DPA.     

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: bild)
 

14:03 Silný vietor, ktorý sa v noci nadnes prihnal do Českej republiky, zoslabne až v sobotu vo večerných hodinách. Hrozia záveje a na horách napadne viac než pol metra snehu, varovali podľa servera Novinky.cz českí meteorológovia. Vietor v nížinách dosiahne rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu, na horách 110 kilometrov za hodinu.

V noci nadnes spôsobili poryvy vetra výpadky elektriny a komplikovali dopravu. Najhoršia situácia z pohľadu prerušených dodávok elektriny bola v Královohradeckom kraji a na Semilsku, kde energetici vyhlásili kalamitný stav. Pražské letisko Václava Havla zrušilo kvôli nepriaznivému počasiu v Európe dopoludnia päť letov. Išlo predovšetkým o spoje s Britániou a Ruskom.

13:59 Zima zavítala aj do východoslovenskej metropoly. Košičania sa dnes ráno prebudili do bieleho dňa ako zo zimnej rozprávky. Snehu nenapadalo veľa a tak zatiaľ nespôsobil žiadne komplikácie v doprave.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Mestská hromadná doprava jazdí načas a v uliciach je vidno odhŕňače. Lyžiarske strediská v okolí Košíc, Jahodná a Kavečany sú zatiaľ zavreté. Intenzívne v nich zasnežujú technickým snehom.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

13:56 V rakúskej spolkovej krajine Salzbursko zahynul vodič, ktorého nákladné vozidlo poryv vetra natlačil do protismeru, kde sa čelne zrazil s iným nákladiakom. Niekoľko zranených v súvislosti s vyčíňaním živlu hlási Nórsko. Vietor tu zmietol autobus z cesty, nehoda si vyžiadala tri zranené.

13:50 Vo Fínsku, ktoré si dnes pripomína vyhlásenie samostatnosti od Ruska v roku 1917, sa vodiči stretávajú so zlými dopravnými podmienkami. Najhoršia situácia je na západe krajiny a v strednom Fínsku. Problémy by kvôli snehovým búrkam mali podľa fínskej televízie YLE pretrvať počas celého víkendu.

13:45 Pod Tatrami sú kvôli počasiu neprejazdné ďalšie úseky ciest. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že v oboch jazdných pruhoch je uzavretá cesta medzi Popradom a Veľkým Slavkovom a aj cesta medzi Popradom a Spišským Bystrým.

13:18 V britskom Hemsby bolo v dôsledku zosuvu útesu zničených päť domov. Aj príbytok, z ktorého je robený tento záber, asi čaká podobný osud.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

13:15 Poľský portál denníka Gazeta Wyborcza píše o prípade z obce Skotnik v Západnom Pomoransku, kde v dôsledku extrémneho počasia spadlo elektrické vedenie na kravín a usmrtilo 26 zvierat.

13:04 Pohľad na Námestie sv. Egídia v Poprade. Podľa meteorologických staníc tam aj teraz jemne sneží a teplota sa pohybuje okolo dvoch stupňov pod nulou. Pocitovo to však je oveľa menej.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: webkamera)

12:58 Silný vietor dnes ráno poškodil asi tretinu strechy na hlavnej, osemposchodovej budove domova dôchodcov v časti Záhonok vo Zvolene. "Vietor zroloval plech a vymietol spod neho aj časť izolácie," povedala riaditeľka domova Mária Machayová. Aktuálne strechu zabezpečujú hasiči. Vedenie sociálneho zariadenia čaká na firmu, ktorá má strechu opraviť. Škody na majetku zatiaľ nevyčíslili.

12:51 Z dôvodu nezjazdnosti vozovky a zlých poveternostných podmienok je uzavretá diaľnica D1 medzi Popradom a Jánovcami, a to v oboch smeroch. Až do odvolania povedie obchádzka po ceste 1/18 v smere Jánovce - Hôrka - Poprad v obidvoch smeroch.

12:48 V britskom Cromeri to vyzerá stále divoko.

12:34 Dve autá narazili dnes ráno do popadaných stromov na ceste v katastri Hriňovej v okrese Detva. Nárazy sa obišli bez zranení, škody sú malé. Nehody sa stali na mieste, kde nebolo možné skoro reagovať a autá včas zastaviť.

12:28 Neblaho skončil aj symbol Vianoc v nemeckom Hannoveri.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

12:18 Krajný sever Nemecka stále bičuje silný vietor. Niektoré portály udávajú takéto čísla: Ostrov Sylt až 185 km/h, ostrov Hiddensee 167 km/h, Glücksburg (Šlezvisko-Holštajnsko) 158 km/h, Brocken 155 km/h, Fichtelberg (Sasko) a Spiekeroog 148 km/h.

12:12 Silná búrka, ktorá sa cez severozápad Európy presúva na východ, spôsobila v noci zo štvrtka na piatok veľké problémy aj na území Česka. Úrady hlásia problémy s dopravou, výdatné sneženie, silný vietor, ktorý spôsobil, že desaťtisíce ľudí zostali bez elektrickej energie. Je tomu tak hlavne na východe krajiny. Dodávatelia elektriny vyhlásili kalamitný stav.

Búrka Xaver podľa predpokladov priniesla výdatné snehové zrážky, pričom na Krkonošiach fúkal vietor rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu a pribudlo 30 centimetrov nového snehu. Problémy pre popadané stromy má najmä železničná doprava. Českí meteorológovia varujú, že dramatická môže byť i noc z piatku na sobotu, píše portál českej spravodajskej televízie ČT24.

12:02 Vlaky stále nepremávajú ani v niektorých častiach Británie. Takto vyzerá železničná trať v stanici Lowestoft.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

11:58 Polícia upozorňuje vodičov na problémy na cestách na Spiši, predovšetkým pod Tatrami. Podľa informácií z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove je diaľnica D1 v smere z Popradu na Jánovce neprejazdná pre hromadnú dopravnú nehodu a okrem toho je tam zlá viditeľnosť.

V okrese Kežmarok je problém s počasím na ceste medzi mestom Kežmarok a obcou Vrbov, tiež medzi Vrbovom a Huncovcami, tieto úseky sú podľa polície zatiaľ neprejazdné. Rovnako je to aj medzi Spišskou Belou a Kežmarkom, kde sa zrazili tri osobné autá.

V okrese Stará Ľubovňa je cesta medzi mestom Stará Ľubovňa a obcou Hniezdne následkom nehody prejazdná len v jednom jazdnom pruhu. Okrem toho sa tam tvorí poľadovica. Polícia vyzýva vodičov, aby zvýšili na cestách opatrnosť a jazdu prispôsobili aktuálnym poveternostným podmienkam.

11:43 Nočné zábery z Hamburgu bičovaného krúpami. Sú to poriadne "šupy".

11:40 Aj takto vyzerá nepriazeň počasia v Nemecku.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

11:30 Slovensko aj dnes trápi silný vietor, výstraha druhého stupňa stále platí na horách vo viacerých krajoch. SHMÚ pred silným vetrom varuje Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj, kde výstraha platí do soboty 7. decembra do 15:00. Vietor môže v tomto prípade dosahovať v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu.

SHMÚ však vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, tá platí v Bratislavskom a Trenčianskom kraji do soboty do 20:00. Tu vietor môže v nárazoch fúkať rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. Výstraha prvého stupňa a varovanie pred vetrom platí aj v nedeľu 8. decembra. Pozor by si mali dávať ľudia v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. Fúkať bude najmä na horách a to rýchlosťou 20 až 27 metrov za sekundu. Silný vietor predstavuje pre rôzne aktivity potenciálne nebezpečenstvo, ľudia by si preto mali dávať pozor.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

11:27 Železničné spojenie nemeckého hlavného mesta s Hamburgom nie je stále nadviazané. Dopoludnia museli ešte stále odkláňať vlaky a severne od Hamburgu stopli aj diaľkový vlak. Na ostrove Sylt v Severnom mori zase došlo k poškodeniu ochrannej bariéry a voda ňou voľne preteká. Musia ju urýchlene opraviť ťažkou technikou a pridať vrecia s pieskom.

11:21 Vietor v Nemecku už nie je taký prudký ako včera. Večer sa však môže ešte na niektorých miestach zhoršiť.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: bild)

11:14 V Stralsunde strhol vietor strechu obchodného domu na niekoľko zaparkovaných áut. Polícia odhaduje škody na 200 000 až 400 000 eur. V spolkovej krajine Brandenbursko orkán podľa polície spôsobil vyše 100 dopravných nehôd, pri ktorých sa zranilo približne 30 ľudí. V Hamburgu, v Brémach a v Šlezvicku-Holštajnsku sú dnes kvôli orkánu uzavreté všetky školy.

11:08 Železničnú trať v Severnom Walese zasypali kamene.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

11:07 Letecká spoločnosť Lufthansa dnes zrušila približne 70 letov. Sú to predovšetkým vnútroštátne spoje s východiskovým bodom alebo s cieľom v severnom Nemecku, spoločnosť ale odvolala aj niektoré lety do Škandinávie alebo do Holandska, ktoré orkán takisto zasiahol.

11:00 Pre dopravnú nehodu šiestich áut na D1 v úseku Poprad - Janovce je tam uzavretá cesta do odvolania. Premávka je presmerovaná po ceste 1/18 smer Poprad západ cez mesto Poprad - smer Janovce. Polícia upozorňuje vodičov, že na D1 je pre nepriaznivé počasie znížená viditeľnosť.

10:41 Kompa na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG) medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica dnes od 10.00 h nepremáva. Dôvodom odstávky je silný nárazový vietor.

10:31 V juhozápadnej holandskej provincii Zeeland prekonalo more hladinu z roku 1953, kedy sa krajina potýkala s rozsiahlymi záplavami. Asi stovka vodohospodárov v noci kontrolovala hrádze. Voda sa v malom rozsahu rozliala v Rotterdame a Dordrechte.

10:27 Vyvrátené stromy pri ceste vo švédskom Gävle.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

10:21 V Belgicku a Holandsku dosiahla hladina rozbúreného mora najvyššiu úroveň za posledné desaťročie. Veľké škody ale voda nespôsobila, pretože obce na pobreží boli na prívaly pripravené. V belgickom prímorskom letovisku Bredene úrady preventívne evakuovali 2100 ľudí.

10:12 Snehové vločky si už našli cestu aj do Bratislavy.

10:08 Spúšť po orkáne v britskom Norfolku je evidentná. Niektoré domy boli zničené.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

10:03 Prerušené zostáva železničné spojenie Nemecka s Dánskom, diaľkové vlaky končia v Hamburgu. Nemecké železnice neočakávajú obnovenie prevádzky skôr ako dnes popoludní. Železničná doprava je ochromená aj v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, kde na mnohých miestach ležia na koľajniciach polámané stromy alebo konáre, v niektorých oblastiach je strhnuté elektrické vedenie. Naopak na väčšine tratí v Severnom Porýní-Vestfálsku sa nemeckým železniciam podarilo prevádzku obnoviť.

09:58 Cesty na juhu stredného Slovenska sú zjazdné, vodiči však musia počítať s úsekmi, na ktorých sa vytvára námraza. Polícia upozorňuje na uzatvorenú cestu II. triedy 532 medzi Revúcou a Muráňom. Pri poľnohospodárskom družstve skĺzol mimo cesty autobus, osobné autá musia úsek obísť.

Na šmykľavú cestu doplatil aj vodič kamiónu s cisternou. Na ceste za Muráňom dostal šmyk a časťou vozidla sa dostal mimo cesty. Momentálne čaká na mechanizmy, ktoré ho dostanú späť na cestu.

09:51 Vo Švédsku dostal orkán meno Sven. Takto sa zahráva s mestom Lomma.

09:44: Xaver zablokoval aj hamburské letisko, vo štvrtok a dnes skoro ráno boli zrušené desiatky letov. Očakáva sa, že ani dnes dopoludnia niektoré lietadlá z Hamburgu neodletia. Letisko však dnes po 06:00 oznámilo, že znovu začína odbavovať cestujúcich.

09:35 Protipovodňové zábrany vydržali. V Hamburgu už voda ustupuje.

09:26 Horský priechod Čertovica je od 8:00 pre kamióny uzavretý, informuje banskobystrická polícia.

09:25 Nádielka nového snehu dnes skomplikovala dopravnú situáciu v Prešove. Polícia od rana eviduje niekoľko nehôd vrátane havárie hasičského auta s autobusom MHD, pri ktorej sa zranil jeden človek.

09:19 Federálny námorný úrad v Rostocku vydal povodňové varovanie pre celé nemecké pobrežie Baltského mora. Vrchol sa očakáva v priebehu piatkovej noci. Hamburg si však už pomaly vydýchol, po ťažkej noci úrady informovali, že pre obyvateľstvo viac nehrozí nebezpečenstvo. Odčerpávanie vody zo zatopeného mesta pokračuje.

09:14 Poľské denníky hlásia smrť troch ľudí v aute, na ktoré spadol strom. Štvrtý je zranený.

09:07 Hladina v nemeckom Landungsbrückene stále stúpa. Predpoveď vetra na dnešný deň vyzerá asi takto.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

09:01 Vo švédskom Hudiksvalle zrušili premávanie všetkých mestských autobusov kvôli snehu. V Dalarne sú pre sneženie v kombinácii so silnými vetrami zlé podmienky na cestách.

08:55 "Veľmi pekne vidieť prechod frontu na vzostupe tlaku a silnom náraze vetra (26 m/s = 94 km/h) v noci krátko po 4:00 SEČ na stanici Nitra - Veľké Janikovce. Podobne to bolo zreteľné aj na ostatných staniciach západného Slovenska," napísali na svojej facebookovej stránke pracovníci SHMÚ s tým, že silnejší vietor ako včera večer na Lomnickom štíte už nenamerali. "No na Chopku sme zaznamenali maximálny náraz dnes ráno po otočení vetra na severozápadný, a to 35 m/s (125 km/h)," dodali.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

08:44 Médiá v Belgicku informujú o zdvihnutí hladiny mora až o 6,33 metra.

08:43 ZHRNUTIE: Päť osôb prišlo vo štvrtok o život alebo je nezvestných a ďalšie tisíce evakuovali v dôsledku silnej búrky, ktorá zasiahla západ a sever Európy. Búrka spôsobila aj vážne dopravné problémy a výpadky elektrickej energie, bez ktorej sa ocitlo 20-tisíc Britov. Tamojšie úrady navyše evakuovali 15-tisíc ľudí. Mŕtvych alebo nezvestný hlásia z Británie, Škótska, Švédska a Dánska.

08:40 Nepokojnú noc zažili aj štáty Holandsko, Belgicko a Dánsko.

Holandsko.
Zobraziť galériu (99)
Holandsko.

Belgicko
Zobraziť galériu (99)
Belgicko

Dánsko
Zobraziť galériu (99)
Dánsko

08:25 Krátky pohľad na zasnežené Slovensko.

Donovaly
Zobraziť galériu (99)
Donovaly  (Zdroj: webkamery)

Kežmarok
Zobraziť galériu (99)
Kežmarok  (Zdroj: webkamery)

Michalovce
Zobraziť galériu (99)
Michalovce  (Zdroj: webkamery)

Levoča
Zobraziť galériu (99)
Levoča  (Zdroj: webka)

08:20 Od pol šiestej ráno hasiči zo stanice v Moldave nad Bodvou pomáhajú vodičom na ceste medzi Jasovom a Popročom v okrese Košice-okolie. Ako ráno informoval dôstojník operačného strediska Radovan Blaškovan, postupne tu na zasneženej a klzkej ceste havarovali tri osobné autá. Našťastie nikto nebol vážne zranený. Na mieste zasahovala aj polícia a cestári z moldavského strediska Správy ciest Košického kraja.

08:19 Vo švédskom Kralstade sa rozhodli všetkým uľahčiť orientáciu v snehovej búrke pomocou blikania svetiel.

08:16 Hladina Labe v Hamburgu mala už dosiahnuť vrchol. Nemecké oblasti pri Severnom mori však to najhoršie vraj ešte iba čaká. V priebehu dňa sa tam má vybúriť vietor rýchlosťou až 180 km/h.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: wetteronline.de)

08:12 Niektorí Hamburčania sa snažia kritickú situáciu zvládnuť s humorom. Občas sa treba na vec pozrieť aj inými očami a napríklad sa vyšantiť s loďkou na diaľkové ovládanie.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

08:06 Počasie na Slovensku spôsobuje problémy najmä kamiónom. Už polhodinu po polnoci polícia pre husté sneženie uzavrela pre nákladnú dopravu nad 10 metrov horský priechod Donovaly. Po necelej hodine už neboli pre kamióny prejazdné ani horské priechody Kremnické Bane a Veľké Pole, aj tam to spôsobilo husté sneženie. Na rýchlostnej ceste R1 za Novou Baňou v smere na Nitru mal jeden kamión o 0:45 nehodu, pravdepodobne narazil do zvodidiel. Na tomto úseku bol neprejazdný jeden jazdný pruh.

08:05 Britská polícia začala pátranie po troch nezvestných ľuďoch, ktorí pravdepodobne spadli do rieky Humber blízko Flixboroughu.

08:00 Zábery z britského prístavu v Scarborough.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Daily Mail)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Daily Mail)

07:57 V noci zo štvrtka na piatok zasiahol orkán Xaver aj Poľsko. Zranení sú traja ľudia a 100-tisíc ich je bez dodávok elektriny. V posledných hodinách museli hasiči podľa portálu fakt.pl zasahovať až vyše 1200-krát.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: fakt.pl)

07:52 Na Twitteri sa objavil aj obrázok zničeného kiosku v britskom Skegness. Vyhral sa s ním vietor a stúpajúca prílivová vlna, ktorá však cez noc už opadla.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

07:47 Nemci už majú búrky Xaver plné zuby. Vietor zatiaľ neutíchol ani dnes ráno.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: bild)

07:42 "Bývam vo Viedni, teraz zo sekundy na sekundu začali padať snehové krúpy a v noci fúkal silný vietor," uviedla Lucia.

07:40 RT zverejnila zábery na nočný Hamburg. Poskytujú detailnejší pohľad na škody, ktoré tam spôsobuje vysoká hladina vody.

07:38 V Prešovskom okrese sa stalo viacero dopravných nehôd. Na kopcoch sa šmýkajú kamióny.

07:32 Švédske letisko Kastrup zostáva zatvorené. Na juhu nejazdia dopoludnia ani žiadne vlaky. Na poludnie sa predpokladá, že by mohli sprevádzkovať opäť trasy Malmo Nässjö Hässleholmsvägen - Kristianstad a Malmö - Helsingborg.

Následky nočného vetra vo Švédsku.
Zobraziť galériu (99)
Následky nočného vetra vo Švédsku.  (Zdroj: Aftonbladet)

07:30 Počas noci došlo kvôli búrke vo švédskom Jönköpingu k desiatim dopravným nehodám. Nikto však nebol vážne zranený. Problémy v doprave spôsobilo aj asi 20 spadnutých stromov. Postihnuté sú najmú oblasti na juhozápade krajiny okolo Gislavedu a Värnamo.

07:24 Pohľad na zaplavený anglický Boston.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

07:20 Na staromestskom námestí v Prahe v noci vystríhali tabuľami návštevníkov, aby neprekračovali ochrannú zónu okolo vianočného stromčeka. Kvôli silnému vetru hrozilo, že sa zrúti.

06:59 V českom Božom dare bol Mikuláš naozaj štedrý. Pozrite sa na ten sneh. Okrem toho si Česi a Poliaci užili v niektorých častiach aj vyčíňania bleskov na oblohe.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: webkamery)

06:37 Rieka Labe v Hamburgu by mala pomaličky kulminovať. Predpokladaný čas bol o pol siedmej ráno. Hasiči zatiaľ aspoň odpratávajú popadané stromy.

06:20 Silný nárazový vietor sa dnes môže objaviť aj v regiónoch západného Slovenska. Výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu pred silným vetrom sa preto s výnimkou juhu stredného a východného Slovenska rozšírila na celé územie.

V severných oblastiach platí výstraha pred veternými nárazmi už od štvrtkového podvečera, v regiónoch Liptova, Oravy, Turca, Vysokých a Nízkych Tatier dokonca výstraha 2. stupňa, a to v dôsledku vetra, ktorý môže dosiahnuť miestami rýchlosť 25 až 33 m/s.

Silný nárazový vietor na západnom a juhozápadnom Slovensku predpovedajú meteorológovia od piatkových skorých ranných hodín. Od 5.00 h platí preto aj v tejto oblasti výstraha SHMÚ 1. stupňa. Trvať má až do soboty do 12.00 h.

06:09 Kvôli hrozbe povodní musia evakuovať v najbližších hodinách ďalšie dve dediny v Anglicku -  Keadby a Burringham.

05:30 Budovy na Rybom trhu v Hamburgu sú zaliate vodou. Snímka bola urobená o pol šiestej ráno.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

04:35 "Bývam vo Hviezdoslavove (26 km od Bratislavy) a zobudila som sa na riadny vietor a k tomu ešte prší. Nemôžem kvôli nemu spať," posťažovala sa nám Silvia.

04:31 "Nachádzam sa v Banskej Bystrici, je tu nasnežené, aktuálne padá dážď, dokonca hrmelo a teraz zhruba 5 min. späť začalo aj silno fúkať," citujeme z Dávidovho e-mailu.

04:30 Takto vyzerala na Mýte snehová nádielka podľa čitateľa Mateja.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip)

04:12 "Tiež bývam a žijem v Edinburghu, v noci až do obeda bol vietor, nezdal sa mi až tak výnimočný. Našťastie plyn a elektrinu máme a teraz je bezvetrie. Dúfam, že až do rána," informovala nás ďalšia Zuzka.

04:10 "Takto to vyzerá na sídlisku Sever v Martine okolo polnoci," píše nám v e-maile Zuzana.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Tip)

04:00 Víchrica s rýchlosťou vetra v nárazoch až vyše 110 km/h zasiahla v noci nadnes Krušné hory na západe Česka. Boží Dar zostal v dôsledku toho hodinu bez elektriny. V Krkonošiach na severe krajiny neprekročila do polnoci rýchlosť vetra 100 km/h, husto však snežilo a vytvárali sa snehové jazyky a záveje, informoval dnes Český rozhlas.

03:40 Hasiči mali v noci plné ruky práce aj v nemeckom Cuxhavene.

03:33 "My s priateľom sa nachádzame v Dánsku v Kodani. Nevedeli sme sa dostať do práce, nejdú autobusy, žiadna doprava, iba kamoš nás odniesol autom. Máme po dvore rozhádzané smeti, všetko je tu hore nohami a my sme na nočnej smene. Takže uvidíme, čo to bude ráno. Chvalabohu, nie sme tak blízko mora ako ostatní Slováci :(  Úprimne, máme strach, je to tu hrozné ... Držte sa!" odkázali Zuzka a Palika.

03:03 Zuzka nás informuje o hustom snežení medzi Trenčínom a Bánovcami nad Bebravou.

02:53 "Už padá sneh aj v Prievidzi s miernym vetrom," uviedol Erik.

02:37 "Nachádzame sa vo Švédsku na ostrove Tjörn, mesto Rönnäng. Na ceste z tréningu sme videli niekoľko vyvrátených stromov, zopár strhnutých tabúľ a vylámané striešky. Vietor tu fúka od západu až severozápadu o rýchlosti 60 km/h a husto sneží," prezradili nám Karol a Richard z Rönnängu.

02:13 "Asi pred pol hodinkou po ceste zo školy ma odfúklo aj s bicyklom asi 5 metrov, kým ma nezastavil strom. Taký vietor som nikdy nezažil," opísal pre Topky situáciu študent Haagskej univerzity Ján.

01:41 Na juhu Švédska a v Dánsku ochromila búrka väčšinu dopravy. Uzavrela aj veľké mosty. Na juhu Švédska zostalo bez elektriny najmenej 20.000 ľudí, informovala agentúra DPA.

01:20 Aj takto vyzerá počasie v Nemecku. Fúka a sneží.

23:55 Pre obyvateľov britského Cleethorpes nastáva tiež nepokojná noc. Voda sa vylieva do ulíc.

23:48 V Hamburgu sa očakáva v piatok v skorých ranných hodinách hladina 3,5 metra nad normál.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

 

23:43 Protipovodňové zábrany v britskom Gorlestone nestačia. Voda už cez ne preteká.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

23:40 Snehovým zrážkam sa nevyhla ani Česká republika. ČHMÚ obyvateľov vystríha pred silným vetrom a snehovými jazykmi.

23:31 Prinášame aktuálny mini prehľad počasia z komentárov na internete. V Liptovskom Mikuláši Slováci hlásia sneženie a poriadny vietor. Košice trápi vietor a hmla. V Piešťanoch sa "sype" z oblohy dážď so snehom. Silný vietor trápi aj Poprad, na Kysuciach padá sneh. Bratislavčania, Trnavčania aj Trenčania hovoria o daždi. Len v Banskej Bystrici je údajne stále bezvetrie.

23:26 Prvý sneh už hlásia aj v Poľsku. Takto to vyzerá na záberoch z Gorzowa.

23:17 Zdá sa, že v niektorých nemeckých mestách sila vetra oproti predchádzajúcej hodine trochu poľavila. Takto to v nich vyzeralo o 23-tej.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: bild.de)

 

23:12 Povodne v grófstve Lincolnshire. Záchranný tím ťahá loď s evakuovanými obyvateľmi anglického Bostonu.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: mirror.co.uk, fb)

23:05 Oblačnosť a zrážky dorazili aj na Slovensko. Snežiť môže dokonca už od nadmorskej výšky 400 metrov.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

23:00 Severovýchod Nemecka bičuje sneh. Berlín má problémy.

22:54 MIMORIADNA SPRÁVA - Zomrel bývalý juhoafrický prezident a bojovník proti apartheidu Nelson Mandela (95).

22:53 Nehoda v meste Gera.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: FB)

22:49 V holandskom Frieslande voda zaplavila nábrežie.

22:45 SHMÚ aktualizoval svoju výstrahu pred vetrom. Tretí stupeň platí pre hrebene hôr Oravy, Liptova a tiež v Tatrách, pretože rýchlosť vetra môže v nárazoch dosiahnuť 130 až 160 km/h. Pre širší región je v platnosti výstraha druhého stupňa s nárazmi vetra do 130 km/h.

Na Lomnickom štíte namerali maximálny náraz západného vetra až 174 km/h! Na Kojšovskej holi ide o južný vietor, tam namerali náraz 100 km/h. Na horskej stanici na Chopku fúkal doposiaľ juhozápadný až západný vietor, ktorý tam až tak silno zvyčajne nefúka, teraz boli nárazy "len" do 80 km/h.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

22:38 Ľudia v britskom Great Yarmouth (Norfolk) plnia vrecia s pieskom v snahe ochrániť svoje domovy pred záplavami.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

22:33 Predpokladá sa, že Labe v Hamburgu bude kulminovať okolo 6-tej ráno na úrovni 5,6 metra. Občania dostali výstrahu, aby sa nezdržiavali v jej okolí.

22:30 V britskom Hulle s obavami sledujú stúpanie hladiny. Vydržia protipovodňové zábrany?

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: Twitter)

22:25 Portál stanice BBC informuje o zaplavení britského Brightonu.

22:24 Situácia vo švédskom Göteborgu podľa jeho obyvateľov momentálne pripomína horor, o ktorom píšu na Twitteri. Okrem vetra ich sužuje aj sneh, mráz a stromy padajúce v okolí domov.

22:19 Vo Švédsku je bez elektriny vyše 50 tisíc ľudí a sužujú ho snehové búrky. V Göteborgu hlásia popadané stromy v celom meste. Hamstad zrušil aj mestskú hromadnú dopravu, autobusy nejazdia. V Malmö zase odletúvajú z domov kusy striech. Vo Värmlande je nezvestný 42-ročný drevorubač.

22:14 O desiatej hodine večer dosahoval vietor v Nemecku najväčšiu rýchlosť v Brockene a List/Sylt, a to až 148 km/h.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: bild)

22:10 V Dánsku uzatvorili všetky mosty aj trajekty. V krajine komplikuje situáciu aj mráz.

22:08 Útesy v anglickom Cromere vzbudzujú des. Vyzerajú ako scéna z hororu.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

22:05 "Dnes v noci na ostrovoch nikto oka nezažmúri," uviedol obyvateľ Langenessu.

22:04 Takto nepekne dopadla socha dinosaura v nemeckom Bremerhavene.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

22:02 Pasažieri letu spoločnosti easyJet z Londýna do škótskeho Glasgowa skončili v anglickom Manchestri, pretože sa im ani na viac pokusov nepodarilo pristáť v Glasgowe či Edinburghu. Keď sa lietadlo blížilo ku Škótsku, "náhle sa všetko začalo triasť a poskakovať, hádzalo nás hore a dolu, hore a dolu," uviedla jedna cestujúca. Mnohým pasažierom prišlo zle a všetci si uvedomovali, že situácia je vážna.

22:00 Takto vyzerá predpoveď počasia na zajtra pre Nemecko podľa portálu wetteronline.de. Najhoršie postihnutý má byť sever.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: wetteronline.de)

21:50 Počasie na Slovensku a v okolitých krajinách na radare SHMÚ.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: SHMÚ)

21:45 Hamburg sa ponoril do tmy, ale okrem toho sa začína potápať aj do vody. Na okraji mesta už jej výška dosahuje okolo 70 cm.

21:40 V Koge padol 14-metrový vianočný strom. Našťastie nikoho nezranil.

21:35 Dánsko

Hlási prvú obeť. 72-ročná žena zahynula počas dopravnej nehody spôsobenej búrkou vo Vestjyllands.

21:34 Esbjerg

Mesto zasiahlo mohutné krupobtie.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

21:33 Kodaň 

Viacerí cestujúci uviazli na letisku, keďže sa ho úrady rozhodli pre nepriazeň počasia uzatvoriť.

21:30 Dánsko

Vlaková doprava bola zrušená aj v Dánsku. Pokiaľ bude búrka príliš silná, mohol by podľa dánskej tlačovej agentúry byť uzavretý aj most cez úžinu Öresund, ktorý spája Dánsko a Švédsko. Besneniu víchrice nebude zrejme ušetrená ani metropola Kodaň.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)
 (Zdroj: b.dk)

21:20 Škótsko

Edinburgh je ponorený v tme, bez elektriny a plynu. Najhoršie však už má zrejme za sebou.

21:20 Nemecko

V Brémach vyhlásili evakuáciu v oblastiach, ktorým hrozí zaplavenie.

21:10 Slovensko

Front sa presúva postupne na východ. Na Slovensku by sa mal prejaviť okolo 23. hodiny, kedy by malo začať pršať a od západu by malo postupne začať silnejšie fúkať.

21:05 Nemecko

V Nemecku dosiahol orkán nový extrém. V stanici List/Sylt-Ellenbogen rýchlosť vetra dosiahla 185 km/h.

20:50 Hamburg

Dážď vystriedal sneh. Vietor stále silnie.

20:31 Benelux

Holandsko a Belgicko vydali najvyššiu výstrahu. Meteorológovia varujú pred kritickou nocou. Hladina má výrazne stúpať a v belgickom Oostende, má dosiahnuť až 6,3 metra nad normálnou úrovňou. V roku 1953 toto mesto bojovalo so vzdutím mora až o 6,66 metra a centre mesta vtedy bola vyše 2-metrová voda. Obrovské hrádze sú uzavreté a hasiči ich navyšujú o vrecia s pieskom. Zatiaľ držia.

20:20 Holandsko

Holandské mesto Rijnsweerd zasiahlo silné krupobitie. Na cestách sa vytvorila niekoľkocentimetrová vrstva krúp, ktorá takmer zastavila dopravu v meste.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

20:18 Británia

Anglický prístav Whitehaven je pod vodou. Zaplavili ho vysoké prívalové vlny. Podľa prvých odhadov mali 11 metrov.

 

20:06 Nemecko

Nemecké úrady vyzvali ľudí, aby v noci nevychádzali von. Rovnaké varovanie vydal aj poľský Gdansk. Padajúce konáre a lietajúci materiál totiž môže ohroziť ľudí na živote. Nemeckí meteorológovia medzitým stiahli výstrahu 3. stupňa pre Hamburg.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

20:05 Hamburg

Prístavné mesto Hamburg bojuje so záplavami. Voda naďalej stúpa a začína sa vylievať do mesta.

20:05 Švédsko

Dvaja námorníci kvôli veľmi silnému vetru spadli cez palubu do mora. Uviedol to spolupracovník Českej televízie v Malmö. Muži na sebe nemali záchranné vesty a záchranári ich nedokázali nájsť.

20:04 Británia

Jeden muž zahynul potom, čo na neho padol strom v parku. Ďalšia obeť je dôsledkom dopravnej nehody kamióna, ktorý silný vietor prevrátil pri Edinburghu.  

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

20:02 Newcastle

Centrum mesta je pod vodou po tom, čo sa vyliala z brehov rieka Tyne.

20:00 Británia

Viac ako 100 tisíc domácností muselo byť evakuovaných.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

19:59 Škótsko

Najhoršie je na tom zatiaľ sever ostrovov. V podvečerných hodinách dosiahla búrka svoj vrchol, keď najvyššia nameraná hodnota rýchlosti vetra bola neuveriteľných 224 km/h. Vietor zhadzoval ľudí z chodníkov, vytrhával stromy aj strechy. Vietor sprevádzal na niektorých miestach aj výdatný dážď.

19:55 Nemecko

Maximálna sila vetra v Nemecku bola odmeraná na hodnote 157 km/h.

List/Sylt-Ellenbogen - 157 km/h
Brocken - 141 km/h
Helgoland-Oberland - 139 km
Baltrum - 135 km/h
Kiel - 133 km/h

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

19:54 Británia

Doprava kolabuje v celej západnej Európe. Británia ruší lety, železnica má meškanie. Podobná situácia je aj v Nemecku a Škandinávii.

Snehová kalamita zúri v
Zobraziť galériu (99)

19:30 Poľsko

V strehu sú aj naši severní susedia. Poľsko vydalo najvyšší stupeň výstrahy a zatvorili letisko v Gdansku. Poľské pobrežie sa pripravuje na vietor s nárazmi 110 kilometrov za hodinu. Na otvorenom mori dosiahne až 150 kilometrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu