Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd začne vyšetrovať väznice CIA v Poľsku: Údajné mučenie väzňov!

Európsky súd pre ľudské práva
Európsky súd pre ľudské práva

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) začne v utorok prešetrovať obvinenia, podľa ktorých Poľsko tolerovalo mučenie v špeciálnych väzniciach na svojom území, ktoré tam vybudovala americká Ústredná spravodajská služba (CIA).

Vláda vo Varšave žiadala, aby bol proces neverejný, súd vo francúzskom Štrasburgu to však odmietol. Pred súd predstúpia právnici 42-ročného Palestínčana a 48-ročného občana Saudskej Arábie, ktorých mala CIA zadržiavať v Poľsku v rokoch 2002 až 2003. ESĽP teraz posúdi, či Poľsko neporušilo ich práva tým, že Američanom dovolilo, aby ich mučili.

Súhlas so zriadením tajných zariadení CIA mala krátko po útokoch z 11. septembra dať vláda vtedajšieho poľského premiéra Leszeka Millera. Varšava všetky podozrenia odmieta, no záznamy z poľského vojenského letiska hovoria o pristátiach siedmich lietadiel CIA.

Podobné tajné zariadenia vytvorené na pokyn vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha sa mali nachádzať aj v Rumunsku a Litve. USA potvrdili zadržiavanie údajných teroristov mimo svojho územia, no odmietli špecifikovať, kde sa tak malo diať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu