Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Češka obeťou nórskej sociálky: Kvôli falošnému podozreniu vída deti len dvakrát ročne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: mooneyequalsmc2.com)

OSLO - Špinavé praktiky? V českých médiách sa objavil prípad, ktorý až nápadne pripomína príbeh Ivany Boórovej a jej boj o synčekov odobratých britskou sociálkou. Tentoraz však má v podozrivom odoberaní detí prsty Nórsko. Češke Eve Michálkovej pred dvoma rokmi na základe udania učiteľkou škôlky vzali pracovníci nórskej sociálnej služby oboch synčekov (2, 6) a dali ich do náhradnej starostlivosti. Najšokujúcejšie na celom prípade je, že hoci podozrenia, pre ktoré o deti prišla, sa nepotvrdili, synov jej ani po dvoch rokoch nevrátili a vídať ich môže len výnimočne.

Češka Eva sa s rodinou pred troma rokmi odsťahovala natrvalo do Nórska. Po nedávnom zážitku, ktorý jej prevrátil život naruby, to však zrejme už oľutovala. Tamojšie úrady jej odobrali oboch synčekov kvôli podozreniu, že ich otec sexuálne zneužíva. Políciu mala na to upozorniť  učiteľka zo škôlky, ktorú chlapci navštevovali. Tieto podozrenia sa však nikdy nepotvrdili a Eva je aj napriek tomu stále bez detí.

"Deti boli vyšetrené v nemocnici v Olso v Ullevåll, kde akékoľvek zneužitie vylúčili," píše Eva Michálková v diskusii na informačnej stránke o juvenilnej justícii.  Hoci súdy aj polícia uznali, že obvinenia boli neopodstatnené, deti aj po dvoch rokoch ostávajú v starostlivosti náhradnej rodiny. Súd matke povolil stretnutia so synmi len dvakrát ročne a to len na dve hodiny.

Eva si všetky návštevy detí zaznamenáva a údajne má dôkazy, že sociálni pracovníci niekoľkokrát opísali situáciu na stretnutí  úplne inak, ako v skutočnosti prebiehalo. "Mám zvukový záznam, kedy som doručila na sociálku darčeky deťom na narodeniny, vtedy mi nedali možnosť vidieť ich. Sociálka sľúbila, že darčeky deťom dá. Potom som sa v dokumentoch dočítala, že deti žiadne darčeky k narodeninám nedostali," opisuje zúfalú situáciu a dodáva, že ide vraj len o zlomok lží tamojších úradov.

Bračekovia boli na vyše každý umiestnený do inej rodiny a sú tak odlúčení nielen od rodičov, ale aj od znalosti českého jazyka, píše denník Právo. Takáto kauza sa pritom v Nórsku neobjavila po prvý krát. Podobným spôsobom boli odobraté deti aj nórskym rodinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu