Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Babiš to všetkým natrel: Najbohatší Slovák kráľom volieb v Česku!

Babišovci môžu byť spokojní. Prekonali všetky očakávania. Zobraziť galériu (13)
Babišovci môžu byť spokojní. Prekonali všetky očakávania. (Zdroj: sita, idnes.cz)

PRAHA - A je to tu! Po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okrskov vyhrala tohtoročné predčasné parlamentné voľby ČSSD so ziskom 20,45 percenta. Za skutočného víťaza sa však považuje hnutie ANO miliardára Andreja Babiša, ktoré skončilo druhé so ziskom 18,65 percenta. Vo volebnej centrále najbohatšieho Slováka tak môžu vypuknúť bujaré oslavy.

Infografika idnes.cz: Konečné výsledky českých volieb.
Zobraziť galériu (13)
Infografika idnes.cz: Konečné výsledky českých volieb.  (Zdroj: iDnes.cz)

Tretie miesto obsadila KSČM s 14,91 percentami hlasov. Štvrté miesto patrí TOP 09, ktorú volilo 11,99 percenta ľudí. ODS na piatom mieste dalo hlas 7,72 percenta voličov. Ďalším novým zoskupením v snemovni bude hnutie Úsvit priamej demokracie senátora Tomia Okamury; skončilo šieste so ziskom 6,88 percenta hlasov. Po troch rokoch bude mať opäť poslancov siedma KDU-ČSL, ktorá dostala 6,78 percenta hlasov. Volebná účasť dosiahla podľa servera Českého štatistického úradu 59,48 percenta.

Do parlamentu sa nedostali Strana zelených (3,19 percenta), Česká pirátska strana (2,66 percenta), Strana slobodných občanov (2,46 percenta), Strana práv občanov-Zemanovci (SPOZ) so ziskom 1,51 percenta hlasov, ultrapravicová Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (0,86 percenta), hnutie Zmena (0,57 percenta) či blok Hlavu hore (0,42 percenta).

Babiš mení rozhodnutie?

Líder hnutia ÁNO 2011 Andrej Babiš dnes večer pripustil, že ak by hnutie bolo oslovené, bude pripravené rokovať o účasti vo vláde. Popoludní Babiš tvrdil, že jeho hnutie bude v opozícii. Teraz povedal, že bude vedenie hnutia čakať na ďalšie kroky prezidenta a víťaza volieb ČSSD. Prioritou je podľa Babiša presadzovať program.

V podvečer rokoval výbor hnutia a podľa Babiša sa o možnej účasti vo vláde dlho diskutovalo. "Budeme čakať na to, čo sa bude diať, s čím príde pán prezident a ČSSD. Keď budeme oslovení, budeme samozrejme konať, ale naše priority sú niekde inde," povedal novinárom. Výbor sa uzniesol, že za ANO bude vyjednávať štvorčlenný tím, ktorý tvorí Babiš, Věra Jourová, Jaroslav Faltýnek a Martin Stropnický.

Víťazné strany musia čo najskôr zostaviť vládu

Strany, ktoré zvíťazili vo voľbách, musia konať a pokúsiť sa čo najskôr zostaviť vládu, povedal ČTK v reakcii na výsledky volieb premiér v demisii Jiří Rusnok. Nutné je podľa neho uprednostniť riešenia v prospech krajiny, nie v prospech "niektorých skupín".

"Výsledky volieb sú obrazom nálady občanov. Ide o ich demokratické rozhodnutie. Teraz musia víťazné strany zasadnúť a konať a pokúsiť sa v najbližšej dobe zostaviť vládu, ktorá bude schopná spoločne viesť krajinu," uviedol Rusnok. "V súčasnom rozložení síl bude potrebné uprednostňovať také riešenia, ktoré budú v prospech našej krajiny, nie niektorých skupín," dodal ministerský predseda.

Andreja Babiša podporovala vo voľbách aj jeho manželka Monika.
Zobraziť galériu (13)
Andreja Babiša podporovala vo voľbách aj jeho manželka Monika.  (Zdroj: SITA)

Fatálna prehra ODS

Za "fatálnu prehru" Občianskej demokratickej strany (ODS) označil výsledky predčasných volieb do českej poslaneckej snemovne dnes v Prahe úradujúci predseda donedávna vládneho subjektu Martin Kuba.

Podľa jeho slov sa ODS, ktorá musí odísť do opozície, musí zásadne poučiť z chýb, aby mohla obstáť v českom parlamentnom systéme. Stranu poznamenala nielen aféra okolo expremiéra Petra Nečasa, ale aj následný pád vlády. Odkaz od voličov vyhodnotil tak, že si želajú, aby strana pôsobila v snemovni, ale očakávajú, že sa zmení.

Schwarzenberg vie svoje

Predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vylučuje akúkoľvek účasť na vláde, povedal dnes novinárom pri zhliadnutí predbežných výsledkov volieb. Opozícia podľa neho patrí k demokracii. Schwarzenberg očakáva, že na vláde sa budú podieľať víťazná ČSSD, hnutie ANO 2011 a KSČM, podľa Schwarzenberga to presadí prezident Miloš Zeman, ktorý sa pokúsi zmocniť časti víťaznej ČSSD.

Schwarzenberg vyhlásil, že teraz všetci "budú čumieť", čo sa bude diať, aj s ohľadom na prekvapivo dobrý výsledok hnutia ÁNO 2011, ktorého líder Andrej Babiš kritizoval TOP 09 a ODS kvôli korupcii. "Áno, to je milé od neho, naozaj človek, ktorý v najkratšej dobe získal ohromné ​​imanie, tu burcuje proti korupcii," zmienil Schwarzenberg, ktorý označil Babišovu kampaň za výbornú. Predseda TOP 09 myslí, že Babiš vie "perfektne zladiť svoje záujmy".

Poradie kandidátov, ktorí nazbierali najväčší počet preferenčných hlasov podľa doterajších výsledkov. Na prvom mieste je s 33 139 hlasmi Karel Schwarzenberg z TOP 09, s odstupom niekoľkých tisíc hlasov je za ním sociálny demokrat Michal Hašek (25 386), na treťom mieste je Miroslava Němcová z ODS (23 597) a štvrté miesto patrí Andrejovi Babišovi z hnutia ÁNO (17 052).

Vláda sa bude rodiť ťažko

Ako vyplýva z informácií Českého štatistického úradu, favorizovaná Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) získala 20,69 percenta hlasov, kým hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša 18,70 percenta hlasov. Tretia zostáva Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) so ziskom 15,10 percenta.

V prepočte na mandáty znamenajú tieto čísla 51 kresiel pre ČSSD, 47 pre ANO a 35 pre KSČM.

Babišovi k úspechu gratuloval aj majiteľ cirkusu s malým tigríkom.
Zobraziť galériu (13)
Babišovi k úspechu gratuloval aj majiteľ cirkusu s malým tigríkom.  (Zdroj: SITA)

Ak Andrej Babiš nezmení svoj deklarovaný názor, že nechce po týchto voľbách vstúpiť do vlády, bude sa funkčný a stabilný kabinet zostavovať vo svetle volebných výsledkov ťažko.

Pravicové strany totiž v súlade s očakávaním neuspeli, najlepšie z nich sa s určitosťou umiestni TOP 09, ktorej by súčasný zisk 11,63 percenta hlasov vyniesol 25 poslaneckých mandátov.

S odstupom nasledujú ďalšie tri strany, ktoré sa stabilne držia nad hranicou zvoliteľnosti, a to Občianska demokratická strana (ODS) so ziskom 7,59 percenta hlasov, Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru (6,98 percenta) a ľudovci z KDU-ČSL (6,81 percenta).

Ostatné kandidujúce strany boli, zdá sa, bez reálnej šance dostať sa do parlamentu, pretože ďalšia v poradí Strana zelených získala iba 3,10 percenta hlasov.

Ešte horšie dopadli Česká pirátska strana (2,64 percenta), Strana slobodných občanov (2,42 percenta), Strana práv občanov-Zemanovci (SPOZ) so ziskom 1,53 percenta hlasov či ultrapravicová Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (0,87 percenta), hnutie Zmena (0,57 percenta) a blok Hlavu hore, ktorý podporil exprezident ČR Václav Klaus, so ziskom 0,42 percenta hlasov.

Volebná účasť dosiahla viac ako 59,3 percenta.

Komunisti sú s výsledkami spokojní

Predseda českomoravských komunistov z KSČM Vojtěch Filip je s výsledkami volieb 2013 spokojný, pretože priniesli posilnenie ním vedeného subjektu. Ďalší komentár však odmietol s tým, že si v sídle strany počká na konečné výsledky.

Vojtěch Filip
Zobraziť galériu (13)
Vojtěch Filip  (Zdroj: SITA)

Na margo aktívnej účasti komunistov na spravovaní vecí verejných po voľbách sa Filip vyjadril, že to závisí od konečnej podoby výsledkov volieb. "Ak budeme mať väčšiu dôveru v spoločnosti, tak môžeme o tom uvažovať. Pokiaľ bude dôvera taká, že nebude možné vytvoriť funkčnú vládu, ktorú by mohla podporovať KSČM, tak samozrejme vládnuť nebudeme," cituje slová lídra komunistov internetový server Novinky.cz.

Pozorovatelia upozorňujú, že aj keď ČSSD získa najviac hlasov, faktickým víťazom volieb bude hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša.

ANO tvrdí, že nechce ísť do vlády

ÁNO 2011 nepôjde napriek predpokladanému úspechu vo voľbách do vlády. Vyhlásil to v Českej televízii šéf hnutia Andrej Babiš. Neviem si predstaviť pri programe ČSSD, že by sme ju podporili, potrebujeme stabilitu pre investorov a nízke dane, povedal. ÁNO 2011 chce podľa neho zabrániť nástupu ľavice s podporou komunistov. Babiš však tiež odmietol akúkoľvek podporu pre TOP 09 a ODS.

Babiš to všetkým natrel:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

"My sme vždy hovorili, že nechceme ísť do vlády, že chceme presadiť v parlamente zákony. Je zvyklosť, že parlamentné strany niečo hovoria pred voľbami a niečo po voľbách iné. My budeme hovoriť rovnaké veci a začneme so zákonmi Rekonštrukcie štátu," uviedol.

To, aby hnutie nešlo do vlády, odporučí Babiš výboru na jeho konanie a dúfa, že sa s jeho postojom kolegovia stotožnia. ODS a TOP 09 sú podľa neho pre hnutie symbolom korupcie pravicových vlád. Opäť vylúčil aj spoluprácu s komunistami.

KSČM podporí vládu ČSSD

Kým Andrej Babiš sa dnes nechal počuť, že vzhľadom na odlišnosť programov nevidí možnosť uzavretia koalície s ČSSD, predstaviteľ KSČM Pavel Kováčik, niekdajší šéf parlamentného klubu komunistov, potvrdil, že za najpravdepodobnejší variant považuje podporu vlády ČSSD. Takejto spolupráci však jednoznačne chýba potrebná majorita.

Líder zrejme víťaznej strany volieb Bohuslav Sobotka už naznačil, že povolebné rozhovory by rád začal s KSČM, z budúcej koalície vylúčil však iba strany bývalej stredopravej koalície, teda TOP 09 a ODS. Budeme chcieť zostaviť rozumnú a stabilnú vládu, ktorá bude môcť zmeniť veci, ktoré sme voličom sľúbili, vyhlásil.

ČSSD nie je spokojné s výsledkami

Volebný zisk ČSSD nie je možné považovať za vynikajúce víťazstvo po siedmich rokoch v opozícii. Takýto osobný názor dnes prezentoval kandidát ČSSD na poslanca a predseda Juhomoravského kraja Michal Hašek.

Práve o tomto politikovi sa hovorí ako o človeku, ktorého by chcel prezident Miloš Zeman poveriť zostavením vlády napríklad v prípade, ak získa viac preferenčných hlasov, ako líder ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hašek sa domnieva, že volebná kampaň ČSSD možno nemusela byť "one man show", resp. strana mohla viac zapojiť regionálne tváre. "To si všetko s chladnou hlavou vyhodnotíme," avizoval Hašek.

Podľa priebežných výsledkov sa volebný zisk ČSSD pohybuje na úrovni niečo viac ako 21 percent, čo znamená, že bude víťazom volieb. Sobotka sa dnes ale vyjadril, že by bol rád, ak by jeho strana získala tretinu odovzdaných hlasov.

Kto zostaví vládu?

Do snemovne sa podľa prognózy ČTK dostane sedem strán. Vyhrá ČSSD pred ÁNO 2011, KSČM, TOP 09 a Úsvitom priamej demokracie. Posledné mandáty si rozdelia KDU-ČSL a ODS. Ostatné strany poslancov nezískajú.

Reálnu trojčlennú väčšinovú koalíciu by podľa prognózy ČTK mohli vytvoriť ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. Podľa doterajších výsledkov hlasovania z troch pätín okrskov by mali v snemovni dohromady 113 hlasov. Ďalšiu trojčlennú koalíciu by mohli zostaviť sociálni demokrati a ľudovci ešte s komunistami. KDU-ČSL ale akékoľvek vládne prepojenie s KSČM pred voľbami opakovane vylúčila. Ostatné varianty vlády s väčšinou v snemovni umožňovali len koalície štyroch strán.

Predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si vie predstaviť menšinovú vládu ČSSD s podporou ľudovcov a ANO 2011. Vyjednávanie by ale podľa neho nebolo ľahké. Odmieta vládu s KSČM a Úsvitom priamej demokracie Tomia Okamuru.

Hnutie Úsvit priamej demokracie podporí akúkoľvek vládu, ktorá mu pomôže presadiť zákon o všeobecnom referende. Priamo do vlády zoskupenia nechce, povedal dnes novinárom líder hnutia Tomio Okamura. Zdôraznil, že Úsvit vznikol iba pred štyrmi mesiacmi, takže akýkoľvek zisk hlasov nad päť percent by považoval za úspech. Po sčítaní takmer 90 percent okrskov má hnutie 7,13 percenta hlasov.

Tomio Okamura počas brífingu vo svojej volebnej centrále.
Zobraziť galériu (13)
Tomio Okamura počas brífingu vo svojej volebnej centrále.  (Zdroj: TASR)

Líder juhomoravskej kandidátky hnutia ÁNO Martin Stropnický hodnotí doterajšie výsledky hnutia vo voľbách ako úspech. Za zásadný moment volieb považuje, že sa ANO o druhú pozíciu stretne s komunistami.

"Je to krásne číslo. Myslím, že by ho brali hociktorí predstavitelia veľkých tradičných strán. Máme šancu ľahko posilňovať, možno by sme mohli obhájiť tú pozíciu, čo máme teraz," povedal ČTK Stropnický.

Triumf ľavice vo voľbách má háčik, ČSSD a KSČM nemajú väčšinu

Ako vyplýva z informácií Českého štatistického úradu, favorizovaná Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) získala 21,85 percenta, hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša 18,66 percenta hlasov a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) 16,33 percenta. V prepočte na mandáty znamenajú tieto čísla 54 kresiel pre ČSSD, 46 pre ANO a 39 pre KSČM.

Kým Andrej Babiš sa dnes nechal počuť, že vzhľadom na odlišnosť programov nevidí možnosť uzavretia koalície s ČSSD, predstaviteľ KSČM Pavel Kováčik, niekdajší šéf parlamentného klubu komunistov, potvrdil, že za najpravdepodobnejší variant považuje podporu vlády ČSSD. Takejto spolupráci však zatiaľ chýba potrebná majorita.

Pravicové strany v súlade s očakávaním neuspeli, najlepšie z nich sa zrejme umiestni TOP 09, ktorej zisk sa medzičasom priblížil hranici desiatich percent (9,97 percenta).

Nad päťpercentnou hranicou zvoliteľnosti sa stabilne pohybuje sedem subjektov, tými ďalšími sú Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru (7,41 percenta), Občianska demokratická strana (ODS) so ziskom 7,02 percenta hlasov a ľudovci z KDU-ČSL (6,81 percenta).

Zisk Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ) aj naďalej výrazne zaostáva za očakávaním jej predstaviteľov, veď tento subjekt je so ziskom 1,62 percenta až na 11. mieste rebríčka politických subjektov. Voličská účasť sa medzičasom posunula pod hranicu 60 percent.

Sobotka: Verím, že vyhráme a do konca roku zostavíme vládu

Líder ČSSD Bohuslav Sobotka verí, že sa jeho strane podarí vyhrať voľby do Poslaneckej snemovne a do konca roku 2013 aj zostaviť stabilnú vládu. Vyhlásil to dnes na brífingu vo svojej volebnej centrále krátko po tom, ako sa v ČR skončili predčasné parlamentné voľby.

Bohuslav Sobotka
Zobraziť galériu (13)
Bohuslav Sobotka  (Zdroj: TASR)

"Za neúspech by som považoval, keby sme zostali v opozícii. Prajeme si, aby sa zisk hlasov ČSSD pohyboval okolo jednej tretiny odovzdaných hlasov," priznal svoje želanie.

Na otázku, či je jeho cieľom vláda s podporou komunistov, odvetil, že chce kabinet, kde bude môcť presadzovať svoj program. "Budeme sa usilovať, aby program budúcej vlády bol programom ľavého stredu. Pre tento zámer budeme hľadať partnerov v Poslaneckej snemovni," avizoval.

Sobotka zároveň poďakoval voličom za to, že prišli k urnám a nenechali sa odradiť rôznymi negatívnymi kampaňami.

Volebné miestnosti sa zatvorili

O 14.00 hodine sa dnes v Českej republike skončili predčasné voľby do 200-člennej dolnej komory parlamentu - Poslaneckej snemovne. Výnimkou bol jeden z plzenských volebných obvodov, kde sa tak stalo až o 14.30 h. O priazeň voličov sa v parlamentných voľbách 2013 uchádzal rekordný počet takmer 5900 kandidátov z celkove 23 politických subjektov. Sedemnásť strán alebo hnutí zostavilo kandidátky na celom území krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu