Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mrazivé slová z denníka najhľadanejšej ženy sveta: Z detí vychovávala vraždiace monštrá!

Biela vdova v denníku nabáda vlastné deti k terorizmu Zobraziť galériu (3)
Biela vdova v denníku nabáda vlastné deti k terorizmu (Zdroj: int)

NAIROBI – Nové detaily zo súkromia „Bielej vdovy“. Kenská polícia objavila akýsi tajný denník Samanthy Lewthwaite (29), údajne zodpovednej za teroristický útok na obchodné centrum v Nairobi, pri ktorom zahynulo 67 ľudí, zväčša cudzincov. Opisuje v ňom svoj život, ako manželky teroristu a matky detí, ktoré odmalička vedie k teroru a nenávisti.

V deviatich načmáraných stranách „Biela vdova“ opisuje potrebu vraždenia neveriacich a ostatných, vrátane vlastných detí, v ňom nabáda, aby robili to isté. Pokrčený rukopis bol nájdený v úkryte v Keni, kde Samantha spolu s jej stúpencami, islamskými extrémistami, plánovali útok na dva hotely a nákupné centrum. Polícia tam tiež našla zásobníky do samopalu AK-47 a fotografie jej štyroch malých detí. Dokument dokazuje, že svoje ratolesti pripravovala na to, aby v budúcnosti išli v stopách svojho otca - teroristu Germaine Lindsay.

Jedna zo strán denníka plného zla.
Zobraziť galériu (3)
Jedna zo strán denníka plného zla.  (Zdroj: int)

Ich spoločné detí, 9-ročný Abdulláha a 8-ročná Ruqajjou, majú prostredné mená Shaheed a Shahida, čo v preklade znamená mučeník a mučeníčka. Samantha čakala dcérku Ruqajjou v období, keď Lindsay zahynul pri samovražednom atentáte. To, že sa mohla stať ženou bojovníka označuje v denníku za „požehnanie“. Na deviatich stranách tiež opisuje to, ako obetovala svoj pohodlný život na západe, aby mohla bojovať proti nemoslimom.

Rukopis plný zla bol súčasťou objavu provizórnej továrne na výrobu bômb, ktorá podľa keňskej polície patrila členom Al Ashaab. Samantha mala v pláne napísať až šesť kapitol obsahujúcich odpovede na otázky ako: „Vysvetli detailne, aké to je byť cudzincom vo vlastnej rodine, alebo medzi priateľmi“ a „Aké to je, navždy opustiť svoje matky, deti a manželky?“. Či „knihu o živote teroristu“ aj dokončila, nie je jasné.

Výchova detí k terorizmu

Spolu s rukopisom polícia našla aj pokrčenú fotografiu zachytávajúcu zrejme tri z jej detí, ktoré, ako sama píše, chce pripraviť na život v stopách ich otca – samovražedného atentátnika. V denníku opisuje, ako jej milovaný manžel dával prednášku ich 8-ročnému synovi a 5-ročnej dcére. „Spýtal sa ich, čím chcú byť, keď budú starší? Mali množstvo odpovedí, no obaja sa zhodli v tom, že chcú byť jedným z Mudžáhidov,“ stojí v rukopise.

Tri z detí Bielej vdovy.
Zobraziť galériu (3)
Tri z detí Bielej vdovy.  (Zdroj: int)

Otec sa ich potom vraj spýtal, ako to chcú dosiahnuť, a či vedia, kto je vlastne Mudžáhid. „Čo vás spraví Mudžáhidom? Deťom sa snažil vysvetliť, že nestačí len chcieť byť jedným z nich, ale skutočne tak žiť“. Na jednej zo strán dokonca Samantha naznačuje, že príbehy z džihádu by mohli byť vhodné na čítanie deťom pred spaním.

Teror v nákupnom centre

Útok na nákupné centrum v Nairobi má byť podľa aš-Šabábu pomstou za účasť kenských vojakov na intervencii afrických mierových zborov v Somálsku.

Komando najprv za použitia útočných strelných zbraní a granátov centrum obsadilo a potom sa tam zabarikádovalo so skupinou rukojemníkov, ktorých počet doteraz nie je známy. Dráma trvala približne 80 hodín, počas ktorých sa bezpečnostné zložky i za pomoci izraelského komanda niekoľkokrát pokúšali o prienik do objektu a vyslobodenie rukojemníkov. Prezident Kenyatta oznámil ukončenie obliehania v utorok večer.

Podľa oficiálnej predbežnej bilancie o život prišlo najmenej 67 ľudí, ďalších asi 200 utrpelo zranenia a vyše 60 osôb je nezvestných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu