Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kto je žena stojaca za útokom v Nairobi: Biela vdova, ktorá chce mať z detí atentátnikov!

Samantha Lewthwaiteová Zobraziť galériu (4)
Samantha Lewthwaiteová (Zdroj: int)

NAIROBI/PRAHA - Medzi mŕtvymi extrémistami, ktorí štyri dni držali stovky ľudí ako rukojemníkov v nákupnom centre v kenskom Nairobi, je aj jedna beloška. Ide pravdepodobne o Samanthu Lewthwaiteovú, ktorá podľa všetkého teroristický útok iniciovala. Kto je, resp. bola vlastne táto žena?

Samantha Lewthwaiteová ( 29 ), ktorá po konvertovaní na islam prijala meno Šarafíja, sa údajne podieľala na plánovaní a prevedení iných teroristických útokov už v minulosti. Niektoré zdroje ju dokonca označujú za v súčasnosti najobávanejšu ženu - teroristku od čias Ulrike Meinhofovej, spoluzakladateľky nemeckej teroristickej skupiny Frakcia červenej armády (RAF) začiatkom 70. rokov.

Prezývajú ju Biela vdova, pretože je beloška a jej manželom bol na Jamajke narodený Germaine Maurice Lindsay (†19), jeden zo štyroch samovražedných atentátnikov, ktorí 7. júla 2005 v Londýne zabili 52 ľudí a okolo 700 zranili. Sám Lindsay , ktorý po tom, ako prijal islam za svoju vieru, zabil 26 ľudí, keď sa odpálil na linke Piccadilly medzi stanicami Kings Cross St. Pancras a Russell Square.

Kto je žena stojaca
Zobraziť galériu (4)

Samantha, ktorá bola v čase londýnskych útokov v siedmom mesiaci tehotenstva s ich druhým dieťaťom, atentáty označila za "odporné" a odsúdila ich "z celého srdca". Neskôr sa ukázalo, že sa poznala aj s vodcom skupiny atentátnikov.

Dcéra bývalého vojaka britskej armády Andyho Lewthwaita bola údajne hlboko zasiahnutá rozvodom svojich rodičov, keď mala jedenásť rokov. Ako osemnásťročná konvertovala na islam a módne oblečenie vymenila za hidžáb. Študovala vtedy náboženstvo na škole orientálnych a afrických štúdií na londýnskom Russell Square, kde sa asi zoznámila s Lindsaym. V roku 2002 sa za neho vydala. Tradičného moslimského obradu sa nikto z jej rodiny nezúčastnil. "Môj otec to neschvaľoval. Bola som jeho najmladšia dcéra, bolo to pre neho ťažké," vysvetlila Lewthwaiteová.

Kto je žena stojaca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: int)

Po útokoch v Londýne jej otec povedal: "Niekoľkokrát som sa jej pýtal, či o nich dopredu vedela a vždy mi odpovedala, že nie." Tomu, že sa z nej stala celosvetovo hľadaná teroristka, nemôžu veriť ani jej bývalí spolužiaci, podľa ktorých mala rada pop music, obdivovala Davida Beckhama, moderne sa obliekala, maľovala sa a chodila na párty.

Kto je žena stojaca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

V roku 2008 sa Lewthwaiteová údajne pridala k teroristickej sieti Al-Kájda a rok nato porodila v britskom Aylesbury svoje tretie dieťa, ktorého otcom je zrejme moslim marockého pôvodu z Birminghamu.  Jej prvý syn má teraz deväť rokov a dcéra osem. Vlani údajne pricestovala do Kene na juhoafrický pas na meno Natalie Faye Webbová. V Afrike sa ale zdržiavala už predtým, okrem iného v Tanzánii.

Terajší útok v Nairobi by mohol súvisieť s procesom s Jermainom Grantom (31), ktorý mal začať v pondelok v Mombase. Grant v ňom čelí obvineniu z plánovania útokov na hotely v Mombase, ktoré mal pripravovať v roku 2011 spolu s Lewthwaiteovou. Akcia bola ale odhalená a Grant zatknutý. Lewthwaiteovej sa podarilo po výsluchu na polícii utiecť. Deti odviezol do bezpečia jej britský partner Habib Ghani. V luxusnej vile v Mombase, ktorú mali vtedy prenajatú, sa našiel okrem iného jej denník, v ktorom si vraj zapísala želanie, aby jej deti boli samovražední atentátnici.

V súvislosti s útokom v Nairobi somálske islamistické milície aš-Šabáb dnes odmietli tvrdenia predstaviteľov kenskej vlády, že v komande, ktoré v sobotu zaútočilo na obchodné centrum, sú aj Američania a Brit, resp. Britka. O cudzincoch ako členoch útočiaceho komanda informovala v nedeľu kenská televízia, podľa ktorej medzi nimi mala byť aj jedna žena. Ide údajne o mladých ľudí, medzi ktorými sú traja Američania, jeden Brit, jeden Fín a jeden Kanaďan, dvaja Somálčania a jeden Keňan. Hovorca kenskej armády Julius Karange v pondelok uviedol, že ide o "mnohonárodnú skupinu". S podobným vyhlásením vystúpila v pondelok večer aj kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu