Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenka Eva (51) skončila v britskej base: Za takúto hanbu!

Matylda Krejčí a Eva Holubová Zobraziť galériu (2)
Matylda Krejčí a Eva Holubová (Zdroj: polícia)

SHEFFIELD - Na osem mesiacov do väzenia poslal v piatok britský súd Češku a Slovenku za účasť na fingovaných svadbách, ktoré umožňovali pakistanským mužom ilegálne získať povolenie na trvalý pobyt v Británii.

Podľa dnešných vydaní britských denníkov Yorkshire Post a Express ich tak stihol osud ďalších deviatich falošných neviest zo strednej a východnej Európy, vrátane ďalšej slovenskej občianky.
    

Odsúdené ženy, 29-ročná Češka Matylda Krejčí a 51-ročná Slovenka Eva Holubová boli súčasťou medzinárodného gangu 17 osôb, ktoré organizovali podvodné svadby a ktoré boli odsúdení k úhrnnému trestu na 27 rokov a osem mesiacov väzenia. Piatkový rozsudok vyniesol súd v stredoanglickom meste Sheffield.
    

České a slovenské "nevesty" lietali z Británie do Pakistanu, kde mali za odplatu dohovorené fingované svadobné obrady. Jedna z Češiek sa už pred rokom, keď polícia príslušníkov skupiny pozatýkala, zverila britskému denníku Daily Mail, že za štyri mesiace absolvovala s falošnými dokumentmi tri svadby. Ďalšiu Češku chytili podľa denníka policajti po návrate z Pakistanu, keď mala v kabelke 1000 libier.
    

Pakistanskí muži si pomocou fingovaných svadieb kupovali možnosť trvalého pobytu, ktorý získali ako manželia obyvateliek EÚ. Platené svadby zahŕňali okrem iného aj "novomanželskú" fotografiu, ktorá mala uľahčiť získanie víz, rovnako ako falošné dokumenty potvrdzujúce, že žena bude svojho manžela v Británii podporovať.
    

Fingované svadby kvôli imigračným účelom sú v Británii a vo väčšine krajín Európy pomerne časté. Nie je to prvýkrát, čo sú do nich na britských ostrovoch zapojení českí občania. V decembri 2010 poslal súd v grófstve Lancashire štyridsaťpäťročnú Češku na 16 mesiacov do väzenia za uzatvorenie dvojitého manželstva, krivej prísahy a napomáhania nelegálnemu prisťahovaniu nigérijského občana.
    

Až na päť rokov väzenia odsúdil v septembri 2010 súd v Manchestri skupinu šiestich Čechov za organizovanie fingovaných sobášov, kvôli ktorým mohli v Británii zostať ilegálni prisťahovalci z Nigérie, Pakistanu a Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu