Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rumunsko vracia úder Maďarom: Už sa tu špacírovať nebudete!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko si ctí základné princípy maďarsko-rumunského strategického partnerstva, súčasne však nesie zodpovednosť za každé spoločenstvo zahraničných Maďarov, teda aj za Maďarov žijúcich v rumunskom Sedmohradsku.

Týmito slovami reagoval poslanec maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi na výhražný odkaz, ktorý dnes adresoval Maďarsku rumunský prezident Traian Basescu.

Toto leto bolo posledným, kedy sa maďarskí politici mohli nerušene "špacírovať" po Rumunsku, vyhlásil v úvode letnej univerzity predstaviteľov zahraničných Rumunov v Izvorul Murešului v Harghitskej župe rumunský prezident.

Basescu povedal, že Maďarsko sa svojou politikou zahraničných Maďarov stalo ohniskom nestability v regióne a Rumunsko sa podujme na úlohu "zdisciplinovania" Maďarska.

Podľa Fideszu letná univerzita Maďarov v Baile Tušnad bola od roku 1990 vždy miestom maďarsko-rumunského dialógu, kde sa rozvážne diskutovalo o osude zahraničných Maďarov, zdôraznil politik maďarskej vládnej strany vo vyhlásení zverejnenom agentúrou MTI.

Basescu zdôraznil, že o ústavných rámcoch práv menšín nemožno diskutovať a tieto rámce nemožno ani prekročiť, "darmo sa po Harghitskej a Covasnianskej župe bude špacírovať celá maďarská politická elita".

"Ak by sa letná univerzita a tábor Maďarov v Baile Tušnad konali za podobných okolností ako v tomto roku, tak sa na rumunskom území už nebudú konať," zdôraznil Basescu, podľa ktorého maďarskí politici už prekročili hranicu dobrého vkusu a treba ich zastaviť.

Po prejave v úvode letnej univerzity Rumunov najvyšší rumunský predstaviteľ novinárom povedal, že viacerým krajinám regiónu prekáža agresívna politika Budapešti. Bukurešť zatiaľ podľa jeho slov reagovala zdržanlivo, prišiel však čas, aby zakročila.

Podľa MTI na 24. letnej univerzite Maďarov viacerí maďarskí a sedmohradskí politici kritizovali bukureštské plány reorganizácie územnej správy, ktorými by sa Sedmohradsko napriek vôli tam žijúcich Maďarov začlenilo do regiónu s rumunskou väčšinou obyvateľstva. 

V rumunskej tlači vyvolali veľký rozruch slová rumunského europoslanca a predsedu Maďarskej rady autonómie Karpatskej kotliny (KMAT) Lászlóa Tökésa, ktorý navrhol, aby Maďarsko prevzalo akúsi záštitu nad Sedmohradskom na spôsob Rakúska nad Južným Tirolskom. "Nezaslúži si rumunské občianstvo ten, kto pred pár dňami požadoval, aby Sedmohradsko dali pod protektorát," zdôraznil dnes Basescu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu