Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obama udelí Clintonovi najvyššie civilné štátne vyznamenanie

Bill Clinton a Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Bill Clinton a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama si svojho predchodcu v úrade Billa Clintona uctí najvyšším civilným ocenením, Prezidentskou medailou slobody.

Okrem neho dostane prestížnu cenu aj ďalších 15 osobností vrátane najpopulárnejšej moderátorky v krajine Oprah Winfreyovej. Medailu zaviedol ešte pred 50 rokmi vtedajší šéf Bieleho domu John Fitzgerald Kennedy. "Prezidentská medaila slobody sa udeľuje mužom a ženám, ktorí zasvätili vlastné životy obohacovaniu tých našich," uviedol Obama v oficiálnom stanovisku.

Clinton, ktorý tento rok oslávi 67. narodeniny, bol prezidentom v rokoch 1993 až 2001. Po odchode z úradu sa začal sústreďovať najmä na prácu vo svojej nadácii. Winfreyová je zase jednou z najobľúbenejších televíznych osobností v USA a v roku 2008 sa osobne angažovala aj v Obamovej predvolebnej kampani. Medzi ďalšími nominovanými sú spisovateľka Gloria Steinemová alebo bývalý šéf denníka Washington Post Ben Bradlee, ktorý sa angažoval v kauze Watergate.

Obama vlani medailu udelil hudobníkovi Bobovi Dylanovi, astronautovi Johnovi Glennovi, izraelskému prezidentovi Šimonovi Peresovi a ďalším osobnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu