Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Megaškandál britskej sociálky: Poľskej matke nezobrali dieťa (†4), utýrala ho na smrť!

Daniel Pelka Zobraziť galériu (4)
Daniel Pelka (Zdroj: newsteam)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii uznali mladý pár pochádzajúci z Poľska vinným z týrania a vraždy svojho štvorročného syna. Prípad v krajine vyvolal obrovské pobúrenie, pretože úrady mali nespočetne veľa príležitostí tyranským rodičom dieťa odobrať. Namiesto neho však uprednostnili byrokraciu.

Zatiaľ čo britské úrady odobrali deti už niekoľkým slovenským rodičom, napriek tomu, že o oprávnenosti ich krokov existujú dôvodné pochybnosti, v prípade poľského páru už také "obozretné" neboli. Inak by Magdelene Luczakovej (27) a Mariuszovi Krezolekovi (34) Daniela odobrali dávno predtým, než ho rodičia zabili.

Danielko zažíval nepredstaviteľné týranie

Danielko bol veselý chlapec s blond vlasmi a modrými očami. Za roky týrania sa však z neho stalo klbko zlomených kostí. Matka Magdelena a nevlastný otec Mariusz ho vystavovali nepredstaviteľnému mučeniu. Keď sa o tom hovorilo na súde, porotcovia sa dokonca rozplakali.

Megaškandál britskej sociálky: Poľskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: newsteam)

Rodičia syna ustavične bili, raz dokonca pneumatikou po hlave. Nedávali mu jesť, a preto bol nútený kradnúť jedlo iným deťom v škôlke. Lekárske záznamy dokazujú, že krátko pred svojou smrťou vážil len necelých jedenásť kilogramov. Luczaková tvrdila, že nie je podvyživený, ale trpí genetickou poruchou. Pediatri vypovedali, že Daniel mal v okamihu smrti nízke zásoby železa a zinku, pramálo telesného tuku a takmer žiadnu svalovú hmotu. V dôsledku silnej podvýživy mu prestali rásť kosti.

Chladný vzťah k chlapcovi dokazujú aj zábery spred škôlky v Coventry, ktorú navštevoval. Matka ho po tom, ako ho odtiaľ vyzdvihla, kráčala niekoľko metrov pred ním, akokeby ani k sebe nepatrili. Daniel musel utekať, aby ju dostihol.

Megaškandál britskej sociálky: Poľskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: newsteam)

Vrahovia si všetko naplánovali

Z dôkazov, ktoré má súd k dispozícii, vyplýva, že Krezolek a Luczaková týrali syna systematicky a na druhý svet ho priviedli zámerne. Svedčia o tom nielen esemesková komunikácia medzi nimi, ale aj to, že na Googli si vyhľadávali spôsoby, ako sa dá zabiť. Okrem iného sa zaujímali o to, čo robiť "s pacientom, ktorý je v kóme", píše denník Daily Telegraph.

Totálne zlyhanie úradov

Napriek tomu, že pri pohľade na Daniela bolo už na prvý pohľad jasné, že niečo nie je v poriadku, jeho rodičom sa podarilo presvedčiť úrady o opaku. Hoci týždeň pred svojou smrťou 3. marca 2012 prišiel Daniel do materskej školy s modrinou na krku a podliatinami okolo očí, učitelia to vôbec neriešili. 1. marca chlapčekovi rodičia zasadili poslednú ranu. Udreli ho do hlavy tak silno, že približne 33 hodín nato zomrel vo svojej nevykurovanej izbe. Koroner na jeho tele pri pitve objavil ďalšie dve desiatky zranení rôzneho charakteru, od zlomenín až po vnútorné krvácanie a taktiež roztrieštený penis, ktorý môže byť následkom pohlavného zneužívania.

Rozsudok

Luczakovú a Krezoleka uznali tento týždeň vinnými z týrania dieťaťa a vraždy, pričom verdikt sudca vynesie tento piatok. Ani jeden z nich na súde neukázal ani štipku emócie či náznak toho, že svoj otrasný čin ľutujú.

Megaškandál britskej sociálky: Poľskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: newsteam)

Krátke vyhlásenie k prípadu poskytol prostredníctom polície aj biologický otec Daniela, Eryk Pelka. Píše sa v ňom: "Je to veľká tragédia, že taký anjelik musel opustiť tento svet. Dúfam, že zodpovedné osoby budú prísne potrestané."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu