Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rusko čaká na Snowdenovu žiadosť o azyl

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské úrady dnes očakávajú oficiálnu žiadosť Edwarda Snowdena o azyl - tri po tom, čo bývalý spolupracovník amerických tajných služieb vyhlásil, že žiada Rusko o útočisko. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním na ruskú agentúru Interfax.

Ruský federálny úrad pre prisťahovalectvo uviedol, že ešte nedostal od Snowdena žiadnu žiadosť. "Nemôžem vám dať žiadne nové informácie," uviedol riaditeľ úradu Konstantin Romodanovskij pre Interfax. Nemenovaný zdroj na moskovskom letisku Šeremetevo povedal pre Interfax, že Snowden sa stále nachádza v tranzitnej zóne letiska a že ho strážia.

"Jeho bezpečnosť je zaistená," dodal zdroj, ale neuviedol podrobnosti o tom, či Snowdena chránia policajti alebo ochrankári súkromnej bezpečnostnej firmy.

Popredný ruský právnik Anatolij Kučerena oznámil po stretnutí so Snowdenom v piatok 12. júla, že Snowden, americký občan bez platného pasu, podpísal žiadosť o azyl a že on ako advokát má na starosti jeho prípad.

Snowden pred časom zverejnil v médiách, že Spojené štáty vykonávajú rozsiahlu elektronickú špionáž vo svete, vrátane Európy a európskych úradov. USA po ňom pátrajú na základe obvinenia zo špionáže a krádeže osobného vlastníctva, keďže vďaka nemu unikli podrobnosti o tajných štátnych sledovacích programoch.

Politický azyl pre Snowdena by podporilo 53 percent Rakúšanov

Celkovo 53 percent Rakúšanov by podporilo udelenie politického azylu v Rakúsku bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi. Vyplynulo to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu organizácie Humaninstitut Vienna.

Proti azylu pre Snowdena v Rakúsku bolo 29 percent opýtaných, 18 percent sa nevyjadrilo. Pred týždňom sa podľa prieskumu inštitútu OGM ešte relatívna väčšina respondentov - od 46 do 37 - percent vyslovila proti politickému azylu pre Snowdena.

Vydanie Snowdena do Spojených štátov považuje za správne len osem percent Rakúšanov, 71 percent sa dôrazne vyslovilo proti, tvrdí Humaninstitut. Až 64 percent opýtaných ocenilo správanie amerického počítačového experta, ktorý odhalil tajné sledovacie programy USA. Len 20 percent malo k nemu negatívny postoj, uviedla tlačová agentúra APA.

Rakúšania však neboli spokojní s reakciou rakúskej vlády na americkú špionážnu aféru - 61 percent ju považovalo za "neprimeranú", 86 percent by očakávalo tvrdšie reakcie vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu