Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nespokojný Obama: Snowdena mali v Číne zadržať

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vo štvrtok vyjadril čínskym predstaviteľom nespokojnosť vlády s počínaním si Pekingu v územných sporoch s jeho susedmi a taktiež s prístupom k unikajúcemu Edwardovi Snowdenovi, ktorému dovolili odcestovať z Hongkongu do Ruska.

Obama prítomných vysokých predstaviteľov čínskej komunistickej administratívy varoval pred ďalším zastrašovaním a vydieraním okolitých krajín, s ktorými sa Peking sporí o viaceré lukratívne územia vrátane Juhočínskeho a Východočínskeho mora. Podľa Bieleho domu je potrebné použiť dialóg, no ako Obama dodal, USA sa neplánujú miešať do týchto záležitostí. Američania sa však snažia zlepšiť vojenskú spoluprácu s druhou stranou sporu, teda s Vietnamom, Filipínami či Japonskom.

Za veľké sklamanie však Washington považuje nezadržanie Snowdena na hongkonskom letisku. Na štvrtkovom rokovaní so zástupcami Číny americká diplomacia poukázala na dohodu o užšej spolupráci, ku ktorej dospeli prezidenti oboch krajín na júnovom summite G8 v Severnom Írsku. Prítomní čínski predstavitelia však potvrdili, že vláda v Pekingu rešpektuje autonómnu vládu v Hongkongu, pričom tamojšie úrady pustením Snowdena do Moskvy podľa nich zákon neporušili. USA totiž podľa informácií tamojších úradov zle uviedli Snowdenovo stredné meno, a tak sa im nepodarilo zablokovať jeho pas. 

Tridsaťročného Snowdena chcú USA súdiť za odhalenie tajných americko-britských programov sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby spravodajských služieb. Spojené štáty ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden mal ešte minulý mesiac odletieť z Moskvy do kubánskej Havany, do lietadla však nakoniec nenastúpil a stále sa nachádza v tranzitnej zóne na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel z Havaja cez Hongkong.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu