Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snowdena čaká cesta z Moskvy do Caracasu, nemá však cestovný pas

Edward Snowden
Edward Snowden (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolas Maduro v pondelok potvrdil, že jeho krajina dostala žiadosť Edwarda Snowdena o udelenie azylu v juhoamerickej krajine. Maduro zároveň v odkaze na USA vyzval "ríšou prenasledovaného" exspolupracovníka amerických tajných služieb, aby sa ozhodol, či chce do Venezuely prísť.

Obdobný pozitívny postoj cez víkend potvrdili ďalšie latinskoamerické krajiny spoločne s Kubou. Práve jej pomoc bude Snowden potrebovať pri svojom presune z Moskvy, kde sa momentálne nachádza, do Caracasu. Letieť totiž bude musieť cez Havanu. Stíhaný muž však nemá cestovný pas, čim sa jeho situácia výrazne komplikuje. USA navyše sledujú odlety z Moskvy, čo dokumentuje minulotýždňový prípad bolívijského prezidenta Eva Moralesa, ktorého lietadlo pod tlakom okolností muselo namiesto v Španielsku pristáť vo Viedni, kde ho prehľadali.

Tridsaťročného Snowdena chcú USA súdiť za odhalenie tajných americko-britských programov sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby spravodajských služieb. Spojené štáty ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden mal ešte minulý mesiac odletieť z Moskvy do kubánskej Havany, do lietadla však nakoniec nenastúpil a stále sa nachádza v tranzitnej zóne na moskovskom letisku Šeremetevo, kam priletel z Havaja cez Hongkong. 

USA už požiadali všetky krajiny, aby stíhanému Američanovi azyl neudelili. Latinskoamerické krajiny to však rešpektovať odmietajú a to najmä Caracas, ktorý má s Washingtonom dlhodobo napäté diplomatické vzťahy. Tie sa výrazne zhoršili po nástupe Huga Cháveza k moci v roku 1999. Venezuela viackrát obvinila USA z organizovania sprisahaní s cieľom zvrhnúť alebo zabiť Cháveza a destabilizovať krajinu. Venezuela, ktorá vlastní najväčšie zásoby ropy na svete, pritom posiela do USA 900-tisíc barelov čierneho zlata

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu