Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzsko zasiahli masívne povodne: Živel ničí pútnické miesto katolíkov!

Povodňová voda zmiešaná s bahnom zaplavila aj miestnu jaskyňu, údajné dejisko mariánskych zjavení. Zobraziť galériu (11)
Povodňová voda zmiešaná s bahnom zaplavila aj miestnu jaskyňu, údajné dejisko mariánskych zjavení. (Zdroj: SITA)

LURDY - Najmenej jednu obeť a tisíce evakuovaných si vyžiadali povodne na juhozápade Francúzska, kde sa vyliali z korýt viaceré rozvodnené rieky. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Prívalové dažde a rýchlo sa topiaci sneh v Pyrenejach spôsobil najhoršie záplavy za uplynulých 30 rokov v priľahlých departementoch Pyrénées-Atlantiques a Hautes-Pyrénées.

Rozvodnená rieka Gave de Pau strhla 70-ročnú dôchodkyňu, ktorá sa v utorok pokúšala dostať zo svojho auta v blízkosti známeho katolíckeho pútnického mesta Lurdy. 

Evakuované boli niektoré časti mesta Lurdy, kde povodňová voda zmiešaná s bahnom zaplavila aj miestnu jaskyňu, údajné dejisko mariánskych zjavení. Voda v jaskyni údajne kulminovala na úrovni viac ako 1,4 metra a úrady ju dočasne uzavreli pre verejnosť. 

Z domov a hotelov v okolí evakuovali približne 2000 miestnych obyvateľov i pútnikov. Mnohí z nich museli následne nocovať v školách a iných verejných budovách. Voda v zaplavených oblastiach už začala opadávať, ale v priebehu dňa majú postihnúť ďalšie silné zrážky sever krajiny. Varovanie pre búrky platí aj pre oblasť metropoly Paríž.

Záplavy vo Francúzsku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu