Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Česká vláda sa postavila proti osvojeniu detí homosexuálmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká vláda na svojom rokovaní po stredajšej polnoci nepodporila novelu, podľa ktorej by si registrovaní partneri mohli navzájom osvojiť svojich biologických potomkov. V Poslaneckej snemovni, dolnej komore českého parlamentu, sa novelu pokúša presadiť predseda národných socialistov Jiří Paroubek.

Informovali o tom dnes spravodajské portály ceskatelevize.cz a Novinky.cz. "Akejkoľvek novej právnej úprave v tejto oblasti by mala predchádzať odborná aj verejná diskusia, aby sa dosiahol čo najširší celospoločenský konsenzus," uvádzalo sa v návrhu stanoviska pre rokovanie vlády.

Novela by mala byť podľa neho podložená dôkladnou analýzou, ktorá by dokazovala jej účelnosť a nevyhnutnosť, ale nič z toho nespĺňa. Paroubek svoju novelu zdôvodnil tým, že už platný zákon o registrovanom partnerstve predpokladá starostlivosť jedného z partnerov o dieťa a ukladá druhému z partnerov povinnosť podieľať sa na východe tohto dieťaťa. 

Tento "nebiologický" rodič však nemá k dieťaťu žiadne práva, pripomína poslanec. Pokladá za diskriminačné, aby takéto dieťa nemalo rovnakú právnu ochranu ako dieťa, ktoré má byť osvojené osobami rôzneho pohlavia. Novelou chce preto Paroubek zaviesť pre homosexuálne páry obdobu osvojenia dieťaťa manželom matky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu