Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záplavy v strednej Európe: Počet obetí stúpol najmenej na 24!

(Zdroj: SITA)

BERLÍN - Počet obetí povodní v strednej Európe dnes stúpol najmenej na 24, keď elektrický prúd zabil v Nemecku muža, ktorý sa snažil odčerpať vodu zo zaplavenej pivnice vo svojom dome. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Muž prišiel o život pri oprave elektroinštalácie vo svojom dome pri brehu rieky Labe v meste Aken v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko.
      
Potvrdený počet úmrtí záplav je podľa DPA 11 v Českej republike, osem v Nemecku, štyri v Rakúsku a jedno na Slovensku.
      
Nízko položené domy na brehu Labe sú stále zatopené. "Desaťtisíce ľudí ešte stále žijú v núdzových ubytovacích priestoroch," uviedol Steffen Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej, ktorá dnes navštívila zaplavené časti mesta Lauenberg na severe Nemecka.
      
Kulminačná vlna dorazila na dolný tok Labe a smeruje do Severného mora. Záchranárov povzbudili znaky toho, že masa vody sa v Nemecku rozlieva po celej dĺžke koryta Labe, čo zmenšuje riziko narušenia premočených protipovodňových hrádzí.
      
Úrady na dolnom úseku rieky informovali, že hladina Labe je stále vysoká, ale už nestúpa. Predstavitelia v okrese Ludwigslust-Parchim na severe uviedli, že nebezpečenstvo trvá, keďže hrádze sú pod obrovským tlakom.
      
V Lauenbergu - poslednom meste v nízko položených obývaných a vážne ohrozených oblastiach - bola hladina vody celú noc rovnako vysoká.
      
"Zdá sa, že to je kulminačná vlna," uviedol hovorca hasičov v Lauenbergu Thomas Grimm.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu