Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Súd v Ukrajine zakázal pochod homosexuálov pre "obavy z bezpečnosti"

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Kyjevský súd zakázal dnes prvú verejnú akciu homosexuálov na Ukrajine po tom, ako mestské úrady vyjadrili obavy z bezpečnosti. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Verejnosť na prevažne pravoslávnej Ukrajine prijíma homosexualitu iba málo, tak ako aj v iných bývalých sovietskych republikách. Minulý týždeň veľké davy protestujúcich ľudí rozohnali zhromaždenia za práva homosexuálov v Gruzínsku a v Rusku.

Nemenovaná hovorkyňa organizátorov sobotňajšej akcie Pochod rovnosti oznámila, že aktivisti nájdu iný spôsob na vyjadrenie "nášho protestu, nášho pohľadu na to, čo sa deje s ľudskými právami na Ukrajine".

Pred rokom homosexuálni aktivisti v poslednej chvíli zrušili podobné plány na zhromaždenie v hlavnom meste Kyjeve a ako dôvod uviedli, že dostali vyhrážky násilím. Jedného z organizátorov ešte v ten deň za svetla zbila skupina mužov.

Ukrajinský parlament vlani odložil na neurčito druhé čítanie návrhu zákona, ktorý kriminalizuje "propagovanie homosexuality". Takisto však odložil schvaľovanie zákona zakazujúceho diskrimináciu homosexuálov na pracoviskách.

Kyjevská mestská radnica dnes vyhlásila, že miestny súd zakázal všetky podujatia v centre mesta 25. mája, okrem skôr naplánovaných oficiálnych osláv pri príležitosti Dňa Kyjeva.

"Mimovládne organizácie a občania poslali radnici niekoľko žiadostí o uskutočnenie masových zhromaždení na rovnakom mieste, aby vyjadrili protichodné názory," uviedla kyjevská radnica. Dodala, že aj keď uznáva slobodu zhromažďovania, je povinná "podniknúť potrebné opatrenia na zaručenie verejného poriadku a chrániť životy i bezpečnosť ľudí".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu