Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prvý prípad vtáčej chrípky H7N9 hlási už aj Peking

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - V Pekingu v sobotu potvrdili prvý prípad vtáčej chrípky typu H7N9. Vírusom sa infikovalo sedemročné dievča, informovala štátna tlačová agentúra Sin-chua s odolaním sa na zdravotné úrady.

Doteraz bolo známych 43 prípadov, všetky na východe krajiny. Jedenásť nakazených ochorenie neprežilo. Potvrdenie vírusu v hlavnom meste očividne dokazuje, že chrípka sa po krajine šíri. Infikované dievča, ktorého rodičia obchodujú s hydinou, je v nemocnici v stabilizovanom stave. Vo štvrtok sa u neho vyskytla horúčka, bolesť hrdla a hlavy, pričom následné testy u nej potvrdili výskyt zmieneného vírusu.

Presný zdroj nákazy je stále neznámy, no stopy nového vírusu našli už vo vzorkách z holubov odobratých z tržnice v Šanghaji. Čínske úrady spolupracujú pri zisťovaní zdroja s Organizáciu OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá sa obáva rozšírenia vírusu aj za hranice Číny.

"Ak niekto presunie nakazenú hydinu cez hranice, môžeme očakávať šírenie vírusu,” povedal Subhash Morzaria z FAO. Organizácia preto už situáciu monitoruje aj v susedných krajinách ako Vietnam, Laos a Barma. Podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) však najväčšie obavy spôsobuje úmrtnosť na tento kmeň vírusu u ľudí.

“Ide o málo patogénny vírus u hydiny, ktorý má však smrteľný potenciál u ľudí,” povedal šéf OIE Bernard Vallat. Nakazené vtáky totiž nevykazujú žiadne symptómy, čo sťažuje ich identifikáciu a následnú likvidáciu.

FAO však nepredpokladá, že by vírus mohol spôsobiť pandémiu, keďže nákazu z človeka na človeka ešte nezaznamenali. S lepšie známou vtáčou chrípkou H5N1 bojuje v súčasnosti Kambodža, kde tento rok nákaze podľahlo už najmenej osem ľudí vrátane šiestich detí. V utorok prvý prípad úmrtia na toto ochorenie oznámil aj Vietnam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu