Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novej vtáčej chrípke podľahol desiaty človek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Novému typu vtáčej chrípky podľahol v Číne už desiaty človek, pričom viacero medzinárodných organizácií vyjadrilo obavy zo šírenia vírusu kmeňa H7N9 u ľudí. Poslednou obeťou je muž zo Šanghaja, Kde bolo doteraz najviac obetí.

Všetkých 38 nakazených pochádza z východnej Číny. Presný zdroj nákazy je stále neznámy, no stopy nového vírusu našli vo vzorkách z holubov odobratých z tržnice v Šanghaji. Čínske úrady spoluracujú pri zisťovaní zdroja s Organizáciu OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá sa obáva rozšírenia vírusu aj za hranice Číny.

“Ak niekto presunie nakazenú hydinu cez hranice, môžeme očakávať šírenie vírusu,” povedal Subhash Morzaria z FAO. Organizácia preto už situáciu monitoruje aj v susedných krajinách ako Vietnam, Laos a Barma. Podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) však najväčšie obavy spôsobuje úmrtnosť na tento kmeň vírusu u ľudí.

“Ide o málo patogénny vírus u hydiny, ktorý má však smrteľný potenciál u ľudí,” povedal šéf OIE Bernard Vallat. Nakazené vtáky totiž nevykazujú žiadne symptómy, čo sťažuje ich identifikáciu a následnú likvidáciu.

FAO však neprepokladá, že by vírus mohol spôsobiť pandémiu, keďže nákazu z človeka na človeka ešte nezaznamenali. “Toto sú len prvotné zistenia,” zdôraznil Morzaria.
S lepšie známou vtáčou chrípkou H5N1 bojuje v súčasnosti Kambodža, kde tento rok nákaze podľahlo už osem ľudí vrátane šiestich detí. V utorok prvý prípad úmrtia na toto ochorenie oznámil aj Vietnam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu