Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hygienici varovali pred konzumáciou surového mäsa: Pásomnice!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA/OPAVA - Zvýšený počet ochorení spôsobených pásomnicou dlhou (Taenia saginata) zaznamenali v uplynulých dňoch hygienici v Moravskosliezskom kraji v okolí Opavy. Lekári preto varovali pred konzumáciou surového mäsa, informoval internetový server Novinky.cz.

Poznatky epidemiológov totiž naznačujú, že postihnutí v druhej polovici decembra 2012 konzumovali tepelne neupravené surové hovädzie mleté mäso, a to napriek tomu, že bolo určené na tepelné spracovanie, vyplýva zo slov riaditeľky Krajskej hygienickej stanice v Ostrave Heleny Šebákovej.

Podľa hygienikov by osoby, ktoré konzumovali surové hovädzie mleté mäso a sužujú ich bolesti brucha, únava alebo úbytok hmotnosti, mali neodkladne vyhľadať lekára.

Inkubačné obdobie u ochorení spôsobených parazitmi typu pásomnice je osem až 14 týždňov. Jeho priebeh obvykle necharakterizujú mimoriadne sprievodné znaky. Často je sprevádzané iba neurčitými tráviacimi ťažkosťami, bolesťami hlavy alebo stratou hmotnosti. Prvým evidentným príznakom infekcie u človeka býva prítomnosť pohyblivých prvkov v stolici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu