Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Severná Kórea presunula druhú raketu k odpalu: Cudzincom odporučila opustiť krajinu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea presunula svoje rakety stredného doletu k východnému pobrežiu, informoval juhokórejský minister obrany Kim Kchwan-čin, podľa ktorého sú síce tieto strely schopné zasiahnuť ďaleké ciele, no nie územie Spojených štátov. Bývalý veľvyslanec USA pri Organizácii Spojených národov Bill Richardson vyhlásil, že severokórejský útok na ich krajinu by bol samovraždou. KĽDR požiadala ostatné krajiny, aby zvážili evakuáciu svojich veľvyslanectiev, od 10. apríla údajne nebude schopná zaistiť ich bezpečnosť.

Severná Kórea dnes inštalovala dve rakety stredného doletu na mobilné odpaľovacie zariadenia na východnom pobreží krajiny. Informovali o tom juhokórejské armádne zdroje. Správa vyvoláva špekulácie, že KĽDR sa chystá k nečakanému odpáleniu rakiet.

Severná Kórea tento týždeň presunula na východné pobrežie dve svoje rakety Musudan, ktoré majú údajne dolet 3000 až 4000 kilometrov, a sú teda schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam.

Spojené štáty v reakcii na tento krok Pchjongjangu oznámili, že na vojenskej základni na Guame rozmiestni svoj vyspelý protiraketový systém THAAD, aby podporili obranu regiónu pred možným severokórejským raketovým útokom. Južná Kórea vyslala na more dva torpédoborce vybavené vyspelým protiraketovým systémom Aegis - jeden operuje pri jej východnom pobreží a druhý pri západnom.

Severná Kórea rakety Musudan skryla do bližšie neidentifikovaného objektu, čo je vnímané ako snaha Pchjongjangu o prekvapivý odpal. Zatiaľ nie je jasné, či má ísť o raketovú skúšku alebo o súčasť vojenského cvičenia, napísala agentúra Jonhap.

Strelu Musudan, ktorú prvýkrát predstavili v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu, severokórejský komunistický režim ešte nikdy netestoval. Pozorovatelia sa domnievajú, že Pchjongjang s najväčšou pravdepodobnosťou raketu odpáli niekedy okolo 15. apríla, kedy si národ pripomína narodenie zosnulého zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, dedka súčasného vodcu Kim Čong-una.

KĽDR vyzvala na evakuáciu

Severná Kórea dnes vyzvala zahraničné veľvyslanectvá v krajine, aby kvôli rastúcemu napätiu na Kórejskom polostrove zvážili evakuáciu svojich zamestnancov. Podľa českého veľvyslanca v Pchjongjangu Dušana Štraucha dostal odporúčanie na evakuáciu aj personál českej ambasády.

"Odporúčanie (od severokórejských úradov) sme dnes dostali, nie ale individuálne, ale v rámci skupiny krajín," povedal Štrauch telefonicky ČTK. Podľa ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova dostali spomínanú výzvu všetky zastupiteľské úrady v Severnej Kórei. Hovorca ruskej ambasády podľa agentúry Reuters uviedol, že Moskva zatiaľ evakuáciu svojho úradu neplánuje.

"Predstaviteľ severokórejského ministerstva zahraničia 5. apríla ruskej strane navrhol, aby zvážila otázku evakuácie spolupracovníkov ruskej ambasády," vyhlásil hovorca veľvyslanectva Denis Samsonov. V severokórejskej metropole vraj nie sú žiadne konkrétne známky napätia viditeľné.

"Situácia sa nevyvíja želaným smerom. V tak vyhrotenom ovzduší je na prvom mieste starostlivosť o bezpečnosť našich občanov," povedal nemenovaný zdroj ruského ministerstva zahraničia, ktorý citovala agentúra ITAR-TASS. Ruská diplomacia však podľa neho nepredpokladá, že by ktokoľvek v regióne Kórejského polostrova prekročil osudnú hranicu.

Reakcia USA

Biely dom vyhlásil, že v reakcii na zvýšenie napätia vo vzťahoch s KĽDR prijali USA "všetky potrebné opatrenia". "Ide o rovnaký vzorec správania, aký sme už pri Severnej Kórei videli," vyhlásil hovorca Bieleho domu Jay Carney s tým, že Washington situáciu pozorne monitoruje.

Bývalý diplomat Bill Richardson uviedol, že na všetkých stranách sa vedú vášnivé diskusie, ale zatiaľ prišlo iba na veľa rétoriky a oveľa menej činov. "Myslím, že naša odpoveď je primeraná: Pokojná a zároveň sú naše vojenské zdroje pripravené pre prípad nevyhnutnosti. Ale ak sa pokúsia o niečo so Spojenými štátmi, je to samovražda. To sa nestane," povedal Richardson, ktorý spolu so šéfom Google Erikom Schmidtom v januári osobne navštívil Pchjongjang.

Vývoj konfliktu

Severná Kórea v reakcii na sprísnenie medzinárodných sankcií a americko-juhokórejské vojenské cvičenie urobila v posledných týždňov viacero vážnych hrozieb, ktoré vyostrili situáciu na Kórejskom polostrove. Vo štvrtok naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času a armáda dostala konečný súhlas s útokom na americké ciele.

Minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a zamierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Spojené štáty oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. KĽDR tiež v stredu zakázala Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu