Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výpočet OSN: Na svete je viac mobilov ako záchodov!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po svete chodí šesť miliárd ľudí, ktorí majú mobilný telefón, ale iba štyri a pol miliardy ľudí má prístup k WC. Týka sa to najmä rýchlo sa rozvíjajúcich krajín, predovšetkým Indie a Číny.

Na pozoruhodný paradox našej civilizácie upozornili talianske noviny Corriere della sera. Denník píše, že v západnom svete sa štatisticky každému človeku raz za život pritrafí,  že mu padne mobil do záchoda. Vo svete je však aj vážnejší problém. Jeden a pol miliardy ľudí vlastní mobilný telefón., ale nemá prístup ku pitnej vode a príslušenstvu vo vlastnom dome. Informáciu priniesol výskum Organizácie spojených národov.

Milióny ľudí musia chodiť na záchod do prírody. Corriere della sera v tejto súvislosti píše, že napríklad na indickom vidieku sa tomu hovorí "idem do džungle". Okrem ľudskej dôstojnosti to však znamená aj vážny zdravotný problém.  Fekálie bývajú často zdrojom nákaz.

Problémom sa začala zaoberať aj nadácia Billa a Melindy Gatesovcov. Nadácia financuje vývoj záchodu budúcnosti, korý by bol nezávislý na vode. Využíval by mikrovlnnú energiu, vďaka ktorej by fekálie premieňal na elektrinu. Mechanizmus by poháňala solárna energia.

Záchody už pritom mal aj staroveký Rím. Tamojší kanalizačný systém patril ku najstarším na svete a honosil sa názvom, ktorý nám dnes pripadá komický - Cloaca Maxima.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu