Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otrasný nález v Šanghaji: Z rieky vylovili 2200 uhynutých prasiat

Z rieky vylovili 2200 uhynutých prasiat Zobraziť galériu (6)
Z rieky vylovili 2200 uhynutých prasiat (Zdroj: SITA)

ŠANGHAJ - Viac ako 2200 uhynutých prasiat vylovili v čínskom meste Šanghaj z rieky, ktorá je jedným z hlavných zdrojov vody pre mesto. Ako informovali čínske médiá, úrady prípad vyšetrujú.

Uhynuté zvieratá sa dostali do rieky Chuang-pchu v provincii  Če-ťiang. Úrady očakávajú, že ich počet ešte môže vzrásť.

Uhynuté zvieratá sa začali v rieke objavovať minulý piatok a v dôsledku toho sú obavy z možnej kontaminácie vody i z ohrozenia bezpečnosti potravín. "Musíme konať a rýchlo ich dostať z rieky, aby sme predišli jej znečisteniu," uviedla pre agentúru Reuters riaditeľka šanghajského úradu na ochranu životného prostredia Sü Žung.

Vo vyhlásení, ktoré šanghajská vláda zverejnila na svojej internetovej stránke, sa uvádza, že pokračuje odstraňovanie uhynutých zvierat z rieky, ako aj monitoring jej kvality. Znečistenie doteraz nebolo zistené, ubezpečila vláda.

Kontaminácia vody hnojivami, chemikáliami či nespracovaným odpadom je v Číne veľkým problémom. Zaoberá sa ním na svojom zasadnutí aj čínsky parlament. Vláda pred časom avizovala, že v najbližších desiatich rokoch plánuje do vodnej infraštruktúry investovať 850 miliárd dolárov.

Objav uhynutých prasiat v rieke bol cez víkend jednou z tém diskusií na čínskych sociálnych sieťach. Väčšina blogerov v nich kritizovala úrady za oneskorené reakcie.

"Príslušné úrady by sa tým mali vážne zaoberať a odhaliť, čo je vo veci," napísal jeden z blogerov. Podľa iného by vláda mala "venovať pozornosť životom ľudí a okamžite riešiť problémy v oblasti bezpečnosti potravín".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu