Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ohnivá odveta moslimov: Za urážku Mohameda pálili kresťanské domy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

LÁHAUR – Dav moslimov dnes v meste Láhaur v pakistanskej provincii Pandžáb podpálil desiatky domov a áut patriacich kresťanom. Ako informovala agentúra DPA, šlo o odvetu za urážku proroka Mohameda jedným z miestnych kresťanov.

Pri potláčaní nepokojov bolo zranených asi desať policajtov, ale žiaden civilista. Rozsah materiálnych škôd zatiaľ nie je známy. Kým polícia tvrdí, že oheň zničil asi 20 domov, pakistanské médiá s odvolaním sa na informácie z kresťanskej komunity tvrdia, že popolom ľahlo vyše sto domov.

Agentúra DPA dodáva, že láhaurskú kresťanskú štvrť v noci nadnes opustili takmer všetci kresťania po tom, ako polícia pre údajne urážlivé slová na adresu proroka Mohameda v piatok zatkla asi 20-ročného mladého muža-kresťana. Za podobné výroky sa v Pakistane môže udeliť aj trest smrti. 

Podľa DPA mladíka z bezpečnostných dôvodov previezli z miestnej policajnej stanice na neznáme miesto, kde ho zadržiavajú. V kresťanskej štvrti Láhauru hneď po podpaľačskom útoku posilnili hliadky, aby sa zabránilo ďalším násilnostiam.

Miestna vláda podpaľačský útok ostro odsúdila, prisľúbila ochranu náboženskej menšine a nekompromisný zásah proti podpaľačom. Rada miestnych moslimských duchovných pripomenula, že moslimovia sa musia zdržať násilností, lebo tak vytvárajú "nepravdivý obraz" o krajine. Moslimskí duchovní okrem toho vyzvali vládu, aby zabezpečila ochranu kresťanskej menšine.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu