Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Astronomická pokuta pre Microsoft: Zaplatí 561 miliónov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia (EK) udelila americkej softvérovej spoločnosti Microsoft pokutu v sume 561 mil. eur za nedodržanie dohody z roku 2009, v ktorej sa firma zaviazala poskytnúť užívateľom jej operačného systému možnosť výberu internetového prehliadača.

EK vyšetrovaním zistila, že Microsoft neumožnil zvoliť si vo verziách operačného systému z mája 2011 a júla 2012 konkurenčné internetové prehliadače a 15 miliónov používateľov tak vôbec nevedelo, že si môžu vybrať.

Pokuta má slúžiť ako varovanie pre iné technologické firmy, proti ktorým EK vedie vyšetrovanie, pričom ide o prvý prípad, kedy EK udelila pokutu spoločnosti za neplnenie dohodnutých záväzkov. Pokuta mohla dosiahnuť až 10 % celosvetového obratu spoločnosti, čiže sumu do 7,9 mld. USD.

EK už udelila Microsoftu pokutu vo výške 1,6 mld. eur za pevné previazanie systému Windows s prehrávačom Windows Media Player a za vytváranie prostredia, v ktorom museli vývojári vytvárať produkty špeciálne pre systém Windows. Microsoft tvrdí, že nemožnosť výberu alternatívneho prehliadača internetu v rokoch 2011 a 2012, za ktoré spoločnosť dostala pokutu, bola spôsobené technickou chybou. V súvislosti s nesplnením podmienok EÚ však už predstavenstvo spoločnosti rozhodlo o nevyplatení ročných odmien generálnemu riaditeľovi Steveovi Ballmerovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu