Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Utajený dôvod pápežovej rezignácie: Rakovina a odmietnutie liečby?

Pápež Benedikt XVI. Zobraziť galériu (2)
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. včera šokoval svet oznámením, že kvôli pokročilému veku odstúpi koncom mesiaca zo svojej funkcie. Je to prvýkrát po viac ako pol tisícročí, čo hlava rímskokatolíckej cirkvi úrad dobrovoľne opúšťa. Dôvod jeho rezignácie sa však okamžite stal zdrojom rôznych špekulácii a poľské zdroje hovoria o tom, že všetkému je na príčine pápežova rakovina a odmietnutie liečby.

Za Benediktovým odchodom stoja podľa lekárskych zdrojov konkrétne zdravotné ťažkosti: pápež okrem iného trpí srdcovou arytmiou a bolesťami kĺbov spôsobenými reumatizmom. Lekári mu napríklad zakázali dlhšie cesty lietadlom, čo pre výkon jeho funkcie predstavuje vážne obmedzenie. Benedikt XVI chce abdikovať 28. februára o 20:00 SEČ. Bezprostredne potom sa uchýli do svojej letnej rezidencie Castel Gandolfo a neskôr sa chce presunúť do kláštora vo Vatikáne.

Poľský portál fakt.pl, ktorý sa vo svojom článku odvoláva na Polsat News, prišiel s novinkou, že pre najbližších spolupracovníkov pápeža nebola jeho rezignácia až takým prekvapením, ako to tvrdil včera jeho hovorca Federico Lombardi. Údajne má byť tým tajomným dôvodom nezastaviteľne sa šíriacia rakovina, a to, že sa hlava cirkvi odmieta liečiť. Agentúra AP však napísala, že Benedikt XVI. jednoducho už nechcel viac ukazovať utrpenie ako jeho predchodca.

Utajený dôvod pápežovej rezignácie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: fakt.pl)

Najbližší z dôverníkov, kardinál Joseph Ratzinger, sledoval z prvých radov, ako sa stav pápeža Jána Pavla II. s jeho pokročilým vekom postupne zhoršuje. Ján Pavol II., sužovaný Parkinsonovou chorobou, v čase svojej smrti v roku 2005 vo veku 84 rokov už nevedel chodiť alebo rozprávať - bol to obraz utrpenia, ktorý dojímal veriacich, svedkov znepokojivej slabosti pápeža, napísala dnes agentúra AP.

Ratzinger, neskôr pápež Benedikt XVI. a nástupca Jána Pavla II., mal v čase svojho zvolenia 78 rokov a stal sa tak najstarším pápežom za uplynulých 300 rokov. Po oznámení svojho odchodu je zrejmé, že chcel cirkev ušetriť ďalšieho mučivého konca a možno aj pomôcť jej udržať krok s možnosťami modernej medicíny, píše AP.

Pápež podľa vlastných slov v posledných mesiacoch zoslabol natoľko, že by už naďalej nemohol adekvátne vykonávať zverenú službu. "Z tohto dôvodu a s vedomím vážnosti tohto kroku, s plnou slobodou vyhlasujem, že sa vzdávam služby rímskeho biskupa, následníka svätého Petra," uvádza sa vo vyhlásení pápežovho vyhlásenia, ktoré zverejnil Vatikán.

Biskupi musia odstúpiť z funkcie vo veku 75 rokov,  kardináli vo veku nad 80 rokov majú zakázané voliť v konkláve nového pápeža. Sú to len pápeži, od ktorých sa očakáva, že budú vo funkcii doživotne.

V súčasnosti môže prvá pápežská rezignácia za uplynulých 600 rokov nastoliť moderný precedens, ktorý zaistí, že aj pápeži, podobne ako ďalšie osobnosti s veľkou zodpovednosťou, musia mať duševnú i fyzickú energiu na vykonávanie svojej funkcie, napísala AP.

Parížsky kardinál André Vingt-Trois uviedol, že pápež Benedikt XVI. "prelomil tabu". "Vyjadril názor, že nie je len legitímne, ale pravdepodobne aj užitočné, ak sa pápež stiahne a vzdá sa svojich povinností," povedal.
   

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu