Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Končí najkontroverznejší pápež novodobej cirkvi: Hitlerjugend a pedofilné škandály!

Pápež Benedikt XVI. v Hitlerjugend Zobraziť galériu (6)
Pápež Benedikt XVI. v Hitlerjugend (Zdroj: internet, bild.de)

RÍM – Väčšinu kresťanov správa o rezignácii pápeža Benedikta XVI. šokovala. Našli sa však aj takí, ktorí ju privítali. Dôvodom je to, že Joseph Ratzinger sa stal jedným z najkontroverznejších pápežov posledného obdobia. Môžu za to rôzne škandály, v ktorých osobne figuroval alebo im musela čeliť katolícka cirkev.

Detstvo poškrvené Hitlerovými zverstvami

Ratzingerovu mladosť v Hitlerjugend odhalil nemecký bulvárny denník Bild krátko po jeho nástupe na pontifikát. Do tejto organizácie vstúpil Ratzinger ako štnásťročný v roku 1941. Ako šestnásťročný bol povolaný do Wehrmachtu. Zaradili ho do jednotky nemeckého protilietadlového zboru. Jeho minulosť sa stala terčom kritiky mnohých známych osobností a jeho návštevu v Izraeli v roku 2009 sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Poľahčujúcou okolnosťou pre pápeža je však fakt, že v dobe tretej ríše bolo členstvo v Hitlerjugend pre chlapcov v jeho veku povinné. Vodcovia Hitlerjugend boli po vojne súdení, ale organizácia sama o sebe za zločineckú prehlásená nebola.

Ratzinger (tretí zľava)
Zobraziť galériu (6)
Ratzinger (tretí zľava)  (Zdroj: internet, bild.de)

Pedofília v radoch cirkvi

Asi najväčšia aféra počas jeho pontifikátu prepukla v roku 2009 po prevalení škandálu s pedofilnými kňazmi v Írsku. Zneužívanie chlapcov vyše desať rokov kryli aj niektorí vysokopostavení muži cirkvi, ktorí o tom vedeli. V Írsku z toho obviňovali aj pápeža. Vzápätí vyšli najavo aj škandály so zneužívaním v ďalších štátoch vrátane pápežovho rodného Nemecka. V lete 2011 kritizoval írsky parlament Vatikán za snahu o sabotáž v prípadoch zneužívania detí. V tom istom roku skupina obetí pedofilných kňazov obvinila Benedikta XVI. a niekoľko kardinálov na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu zo zodpovednosti za krytie sexuálneho násilia páchaného duchovnými.

 

Blahorečenie pápeža Pia XII.

Benedikt XVI. mnohých veriacich i neveriacich pobúril v roku 2009 podpisom dekrétu na blahorečenie pápeža Pia XII.. Ten pôsobil počas druhej svetovej vojny a bol kritizovaný, že neurobil nič, aby pomohol zastaviť masové vraždenie Židov. V tejto súvislosti Benedikt rehabilitoval aj britského duchovného Richarda Williamsona, ktorý poprel holokaust a existenicu plynových komôr.

 

Urážky Mohameda

Rok po svojom nástupe rozzúril pápež aj islamský svet. Počas prejavu v nemeckom Regensburgu citoval byzantského cisára zo 14. storočia: "Ukážte mi, čo Mohamed priniesol nové a zistíte, že sú to samé zlé, neľudské veci, ako príkaz šírenie viery mečom." Pápež sa snažil svoje slová zjemniť tým, že ho zle pochopili. Situáciu zachraňoval návštevou mešíť v Turecku, Jordánsku či Izraeli.


Vynášanie dokumentov z Vatikánu

Najnovším škandálom je únik tajných dokumentov známy ako aféra Vatileaks. Hlavným aktérom je pápežov majordomus Paolo Gabriele, ktorého v októbri odsúdenili na 18 mesiacov väzenia. Na stránkach novín sa objavili pápežove súkromné ​​listy či ďalšie dokumenty, údajne svedčiace o mocenských šarvátkach cirkevných hodnostárov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu