Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vatikán už hľadá nového pápeža: Toto sú tváre horúcich kandidátov!

Nástupca Benedikta XVI. by vraj mohol pochádzať z Latinskej Ameriky Zobraziť galériu (11)
Nástupca Benedikta XVI. by vraj mohol pochádzať z Latinskej Ameriky (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Po prekvapivom oznámení pápeža Benedikta XVI. o jeho rezignácii koncom tohto mesiaca možno nadišiel čas, aby si rímskokatolícka cirkev zvolila prvýkrát za pápeža Neeurópana a mohol by byť napríklad z Latinskej Ameriky, ktorá zastupuje 42 percent z 1,2-miliardy katolíckej populácie vo svete.

V Európe žije iba 25 percent katolíkov sveta, napísala dnes agentúra Reuters. Po poľskom pápežovi Jánovi Pavlovi II. a nemeckom Benediktovi XVI. je v súčasnosti funkcia hlavy katolíckej cirkvi, ktorá bola v minulosti rezervovaná iba pre Talianov, otvorená všetkým. Kto bude zvolený, závisí od konkláve, ktoré vyberie toho, koho bude považovať za najlepšieho budúceho vodcu cirkvi.

Dvaja vysokí vatikánski predstavitelia, arcibiskup Gerhard Müller a švajčiarsky kardinál Kurt Koch, nedávno naznačili, že by nový pápež mohol pochádzať z Latinskej Ameriky. Ak by sa konkláve skutočne rozhodlo zvoliť za pápeža reprezentanta Latinskej Ameriky, jedným z čelných kandidátov by bol arcibiskup obrovskej diecézy Sao Paulo Odilo Scherer alebo taliansko-argentínsky kardinál Leonardo Sandri, prefekt vatikánskej Kongregácie pre východné cirkvi.

Peter Turkson z Ghany, ktorý predsedá vatikánskej kongregácii pre spravodlivosť a mier, je považovaný za čelného kandidáta z Afriky. Približne polovica z kardinálov, ktorí budú voliť nového pápeža, je z Európy, hoci tam žije iba štvrtina katolíkov. Ak sa konkláve rozhodne zvoliť Európana, podľa vatikánskych pozorovateľov by to mohol byť milánsky kardinál Angelo Scola. Za silného kandidáta je tiež považovaný viedenský kardinál Christoph Schönborn, bývalý študent a blízky spojenec Benedikta XVI., konštatovala agentúra Reuters.

Stručný abecedný prehľad potenciálnych pápežov, ktorých mená sú v tejto súvislosti najčastejšie spomínané:

Joao Braz de Aviz (Brazília, 65) šéfuje vo Vatikáne kongregácii pre rehole. Proti nemu hovorí to, že sa málo zviditeľňuje.

Joao Braz de Aviz
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Timothy Dolan (USA, 62) je arcibiskupom New Yorku. Jeho humor a dynamika urobili dojem vo Vatikáne, kde obe tieto vlastnosti často chýbajú. Kardináli sa však môžu obávať pápeža zo superveľmoci, ktorý môže byť pre niektorých príliš americký.

Pápež Benedikt XVI. a
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Marc Ouellet (Kanada, 68) je ako prefekt Kongregácie pre biskupov fakticky najvyšším riaditeľom vatikánskeho personálu. Kedysi sa vyjadril, že stať sa pápežom je preňho "nočná mora". Proti nemu hovorí rozšírená sekularizácia v jeho rodnom Quebecu.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Gianfranco Ravasi (Taliansko, 70) je od roku 2007 vatikánskym ministrom kultúry a reprezentuje katolícku cirkev vo svete umenia, vedy, kultúry aj ateizmu. Tento profil by nemusel vyhovovať, ak sa kardináli rozhodnú, že chcú za pápeža skúseného pastora a nie ďalšieho profesora.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Leonardo Sandri (Argentína, 69) sa narodil v Buenos Aires talianskym rodičom. V rokoch 2000-2007 zastával tretí najvyšší post vo Vatikáne - šéfa personálu. Nemá však žiadne skúsenosti z práce pastora a jeho dohľad nad východnými cirkvami nie je v Ríme mocenská pozícia.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Odilo Pedro Scherer (Brazília, 63) je najsilnejším kandidátom Latinskej Ameriky. Arcibiskup Sao Paula, najväčšej diecézy v najväčšej katolíckej krajine, je doma považovaný za konzervatívneho, inde by ho však označili za umierneného. Proti nemu by mohol zavážiť rýchly rast protestantských cirkví v Brazílii.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Christoph Schönborn (Rakúsko, 67) je bývalý študent pápeža Benedikta XVI. s pastorálnou skúsenosťou, ktorá pápežovi chýba. Viedenský arcibiskup je považovaný za vhodného kandidáta na pápeža od 90. rokov, kedy editoval cirkevný katechizmus. Jeho kandidatúre by mohol uškodil ostrý nesúhlas niektorých rakúskych kňazov a niektoré jeho opatrné reformné postoje.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Angelo Scola (Taliansko, 71) je milánskym arcibiskupom a mnohí Taliani tipujú, že práve on bude novým pápežom. Je expert na bioetiku a ako šéf nadácie na podporu moslimsko-kresťanského vzájomného pochopenia pozná aj islam. Jeho nejasný ústny prejav by mohol odradiť kardinálov, ktorí hľadajú charizmatického rečníka.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Luis Tagle (Filipíny, 55) má charizmu a býva často prirovnávaný k zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II. Má však blízko aj k pápežovi Benediktovi XVI., s ktorým pracoval v Medzinárodnej teologickej komisii. Má mnohých podporovateľov, je však kardinálom iba od roku 2012 a konkláve je obozretné voči mladým kandidátom.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Peter Turkson (Ghana, 64) je popredným africkým kandidátom. Šéf pápežskej rady pre spravodlivosť a mier je hovorcom sociálneho svedomia cirkvi a podporuje svetovú finančnú reformu. Na nedávnej vatikánskej synode ukázal video kritizujúce moslimov, čo vyvoláva pochybnosti o jeho názore na islam.

Pápežskí kandidáti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu