Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prísne pravidlá judaizmu: Ženy sa modlili, zatkli ich

Múr nárekov podlieha prísnym náboženským pravidlám, ktoré zabraňujú ženám v účasti na modlitbách
Múr nárekov podlieha prísnym náboženským pravidlám, ktoré zabraňujú ženám v účasti na modlitbách (Zdroj: SITA)

JERUZALEM – Izraelská polícia zadržala desať žien s jarmulkami na hlavách pri Múre nárekov v Jeruzaleme, ktorý je jedným z najsvätejších miest judaizmu. Informovali o tom dnes miestne úrady.

 Ako uviedla agentúra Reuters, incident poukázal na panujúce rozpory medzi liberálnejšími prúdmi judaizmu a ortodoxnými skupinami, ktoré bránia ženám v účasti na bohoslužbách.

Múr nárekov podlieha prísnym náboženským pravidlám, ktoré zabraňujú ženám v účasti na modlitbách. Na dodržiavanie týchto pravidiel dohliadajú ortodoxní židia. Medzi zadržanými je i reformná rabínka Susan Silvermanová, ktorá je sestrou v USA obľúbenej komičky Sarah Silvermanovej. Okrem nej boli zadržané aj ďalšie dve americké občianky, ako aj Izraelčanky zo združenia aktivistiek Ženy pri múre, ktoré bojujú za rovnoprávnosť v praktizovaní židovskej viery.

Ženy zo spomenutého združenia sa každý mesiac schádzajú pri Múre nárekov, aby sa pomodlili. V minulosti už došlo k ich zatknutiu, pričom ich však prepustili bez vznesenia obvinení. Silvermanová, ktorá do Izraela emigrovala z amerického Bostonu, uviedla, že členov skupiny - medzi nimi aj jej dcéru (17) - odviedli policajti na policajnú stanicu po tom, ako si z hláv odmietli sňať jarmulky. Ako ďalej povedala v rozhovore pre Reuters, na približne hodinovej modlitbe sa zúčastnilo okolo sto žien.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld konštatoval, že ženy konali "v rozpore s regulačnými pravidlami stanovenými Najvyšším súdom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu