Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Snehová superbúrka zabíja: -30° Celzia, 7000 zrušených letov a 13 mŕtvych!

Búrka dostala pomenovanie Nemo Zobraziť galériu (10)
Búrka dostala pomenovanie Nemo (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Rozsiahla snehová búrka sprevádzaná prudkými nárazmi vetra sužuje severovýchod Spojených štátov a juhovýchod Kanady. Zanechala za sebou zatiaľ 13 mŕtvych, desiatky centimetrov snehu, dopravnú kalamitu a približne 700 000 domácností bez elektriny. Úrady v postihnutých oblastiach vyhlásili stav núdze a vyzvali obyvateľov, aby zostali doma.

Podľa meteorológov sa búrka nazvaná Nemo bude pohybovať nad severovýchodným Spojených štátov a postupne by sa mala posunúť na východ nad more.

Búrka zasypala oblasť medzi New Yorkom a Bostonom až 90 centimetrami snehu. Na diaľniciach uviazlo mnoho vodičov a miestami napadlo toľko snehu, že ľudia nemohli otvoriť dvere svojich domov. Tri najväčšie newyorské letiská už boli opäť sprevádzkované, ale bostonské Loganove letisko očakáva obnovenie letov až počas dnešnej noci. Počas dneška by sa postupne situácia na letiskách mala vracať k normálu, aj keď podľa webu FlightAware môže byť ešte zrušených niekoľko stoviek letov.

Nejazdia ani vlaky, keďže spoločnosť Amtrak zastavila prevádzku od New Yorku smerom na sever. Pošta uzavrela svoje pobočky a pre dnešok na severovýchode krajiny v oblasti Nové Anglicko prestala doručovať zásielky.

Takýto efekt vyvolala búrka nazvaná Nemo v USA:

Kvôli búrke zatiaľ prišlo o život najmenej 13 ľudí - najmenej traja v Kanade. V štáte New York stratila vodička (18) na zasneženej vozovke kontrolu nad autom a prešla seniora. V Connecticute auto usmrtilo ďalšieho chodca a v New Yorku zahynul muž (23) pri odpratávaní snehu pri dome, keď jeho pluh zišiel z cesty.

Aj ďalší dvaja ľudia zomreli pri odpratávaní snehu v štátoch New York a Connecticut, kde bol navyše nájdený mŕtvy muž pod hromadou snehu pred svojím domom. V connecticutskom Danbury sa zabil muž, ktorý sa pošmykol na streche svojej zasneženej verandy.

V Bostone sa chlapec (†11) zadusil kysličníkom uhoľnatým, keď sedel v aute s bežiacim motorom, zatiaľ čo jeho otec odpratával sneh. Výfuk zakrýval snehový závej, takže sa jedovatý plyn vracal do vozidla.

V Hamiltone v kanadskej provincii Ontario zomrela žena (†80) po tom, čo pri odpratávaní snehu pred svojím domom skolabovala. Dvaja ľudia v Kanade zahynuli pri autonehodách.

V Hartforde v štáte Connecticut za sebou búrka nechala 85 centimetrov snehu a v St. James v štáte New York 69 centimetrov. Starosta Hartfordu Pedro Segarra povedal, že musel zastaviť čistenie ulíc, pretože stroje nezvládali príval snehu, ktorého pribúdalo tempom desať centimetrov za hodinu. "Nikdy som nevidel, že by napadlo toľko snehu naraz," povedal.

Snehová Búrka Nemo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Meteorologická služba očakáva v Bostone skoro meter snehu, čo by prekonalo miestny rekord z roku 2001 - 70,1 centimetra. Miestne arcidiecézy odporučila veriacim, aby starostlivo zvážili, či v nedeľu pôjdu na bohoslužby.

Miestami na východnom pobreží poklesla teplota kvôli studenému vetru až na mínus 30 stupňov Celzia. Na bostonskom letisku boli zaznamenané poryvy vetra s rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu, v Cuttyhunku v štáte New York vyše 130 kilometrov za hodinu.

Úrady v Massachusetts nariadili kvôli veľkému príboju a zdvihnutej morskej hladine evakuáciu niekoľkých obcí na pobreží.

Snehová Búrka Nemo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V piatok neskoro večer sa bez prúdu ocitla jadrová elektráreň Pilgrim v Plymouthe v Massachusetts, automatické systémy preto reaktor odpojili. "Nemalo to žiadny vplyv na zamestnancov elektrárne a verejnosť," uviedol tamojší úrad pre jadrovú bezpečnosť. Na východnom pobreží zostalo 650 000 domácností a firiem bez elektriny. Sneh zničil vedenie predovšetkým v štáte Massachusetts. Približne 180 000 výpadkov hlási Rhode Island a asi 35 000 Connecticut.

Silné sneženie zasiahlo oblasť, kde žije 25 miliónov ľudí, v úvode víkendu, takže je šanca, že sa podarí cestárom do pondelka cesty aspoň čiastočne sprevádzkovať. Teraz však úrady vyzývajú obyvateľov, aby zostali doma. "Podmienky pre cestovanie zostávajú krajne riskantné, ak nie nemožné," uviedla meteorologická služba.

Guvernéri štátov Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili stav núdze a na viacerých komunikáciách zakázali prevádzku, aby uľahčili presun záchrannej služby a hasičov. Na diaľnici v štáte New York podľa médií uviazlo niekoľko stoviek vodičov.

Snehová Búrka Nemo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyzval obyvateľov, aby nevychádzali z domu, ak naliehavo nemusia von. "Ak nemusíte byť vonku, tak to nerobte," povedal s tým, že to platí predovšetkým pre ostrov Long Island. V neďalekom meste New York napadlo 28 centimetrov snehu.

Guvernér Connecticutu Dannel Malloy uzavrel diaľnice, na ktoré majú prístup len záchranári a zásobovanie. Massachusettský guvernér Deval Patrick vyhlásil zákaz na všetkých cestách v štáte. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 500 dolárov a až jeden rok za mrežami.

Podľa denníka The Boston Herald bola ale polícia inštruovaná, aby prehrešky riešila zhovievavo. Patrick sa k nezvyčajnému kroku odhodlal v súvislosti s obrou búrkou v roku 1978, kedy mnoho vodičov na dlhú dobu uviazlo na cestách a diaľniciach v snehových závejoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu