Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Snehová superbúrka ničí USA: 600-tisíc ľudí bez elektriny, 5000 zrušených letov a prvé obete!

Snehová búrka na východe USA ochromila dopravu i dodávky elektriny Zobraziť galériu (11)
Snehová búrka na východe USA ochromila dopravu i dodávky elektriny (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Severovýchod Spojených štátov a juhovýchod Kanady od piatka zápasí s rozsiahlou snehovou búrkou, ktorá spôsobila dopravnú kalamitu, obmedzila letecké spoje na minimum a zanechala stovky tisíc ľudí bez dodávok elektrického prúdu. V súvislosti s búrkou hlási kanadská provincia Ontário štyroch mŕtvych a USA jednu obeť. V Spojených štátoch sa kvôli búrke automaticky odstavila jadrová elektráreň, verejnosť podľa úradov nie je ohrozená.

V USA sú najviac postihnuté mestá New York a Boston, v Kanade Toronto. Newyorské letiská boli nútené prerušiť všetkú leteckú prevádzku. Celkovo bolo v krajine zrušených vyše 5000 letov, z toho 3500 len v priebehu piatka. Nejazdia ani vlaky.
   
Snežiť v oblasti začalo počas piatkového večera miestneho času, meteorológovia očakávajú, že napadne približne 30 centimetrov snehu. Na niektorých miestach by to mohlo byť aj viac ako dvojnásobok, situácia sa ale pomaly začína zlepšovať. Od meteorológov búrka dostala názov Nemo.

Snehová búrka na východe
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Snehová superbúrka ničí USA:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

V Hamdene v Connecticute bolo už krátko po polnoci 66 centimetrov snehu. V dedine Upton v štáte New York je 56 centimetrov snehu a v Mansfielde na juhu Massachusetts 41 centimetrov. Portland, najväčšie mesto štátu Maine, hlási 38-centimetrovú vrstvu snehu a v Central Parku na Manhattane v New Yorku je asi 15 centimetrov snehu.
   
Na niektorých miestach východného pobrežia klesla teplota kvôli studenému vetru až na mínus 30 stupňov Celzia.
Snehová búrka na východe
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

V piatok neskoro večer sa bez prúdu ocitla jadrová elektráreň Pilgrim v Plymouthe v štáte Massachusetts, automatické systémy preto reaktor odpojili. "Nemalo to žiadny vplyv na zamestnancov elektrárne a verejnosť," uviedol podľa Reuters tamojší úrad pre jadrovú bezpečnosť.
   
Podľa internetovej encyklopédie Wikipedia má tamojšie jadrové zariadenie jeden varný reaktor. Reaktor je rovnakého typu ako v japonskej Fukušime, ktorú v marci 2011 po zemetrasení a cunami postihla rozsiahla havária.
   
Na východnom pobreží USA zostalo viac ako 600-tisíc domácností bez elektrického prúdu. Ťažký a mokrý sneh poničil vedenie predovšetkým v štáte Massachusetts. Okolo 180-tisíc výpadkov hlási Rhode Island a asi 35-tisíc Connecticut. Úrady ale očakávajú, že počet ľudí bez prúdu ďalej porastie.
Snehová búrka na východe
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

V americkom štáte New York stratila 18-ročná vodička na zasneženej vozovke kontrolu nad autom a zrazila seniora. Muž ťažkým zraneniam v nemocnici v noci na dnešok podľahol. V Kanade pri nehodách v búrke podľa cbc.ca zahynuli traja ľudia. V Hamiltone v Ontariu zomrela 80-ročná žena po tom, čo pri odpratávaní snehu pred svojím domom skolabovala.
   
Guvernéri štátov Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York a Maine vyhlásili stav núdze a na rade komunikácií zakázali prevádzku, aby uľahčili presun záchrannej služby a hasičov. Na diaľnici v štáte New York podľa médií uviazlo niekoľko stoviek vodičov.
Snehová búrka na východe
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Massachusettský guvernér Deval Patrick vyhlásil vo svojom štáte absolútny zákaz prevádzky áut, výnimky majú len záchranári, zásobovanie, novinári a časť štátnych zamestnancov. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 500 dolárov a až jeden rok za mrežami. Podľa denníka The Boston Herald bola ale polícia inštruovaná, aby prehrešky riešila zhovievavo. Patrick sa k nezvyčajnému kroku odhodlal v súvislosti s obrou búrkou z roku 1978, kedy mnoho vodičov na dlhú dobu uviazlo na cestách a diaľniciach v snehových závejoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu